20 august 2016

Lecturi de weekend 64

Planul Infinit, autor Isabel Allende carte aparută în anul 2010 la Editura Humanitas




Scriitoarea chiliana Isabel Allende are  carti traduse in peste treizeci de limbi, acestea  se vand in milioane de exemplare si au devenit bestselleruri pe patru continente. Și eu sunt fascinată de puterea ei de a lucra cu  cuvintele.

La început am fost prea prinsă de povestire ca să percep altceva decât succesiunea evenimentelor. Și totul se întâmplă firesc ca și când ai fi martorul unei vieți care se derulează încetișor în fața ta.  Nu este o poveste cu urmăriri și crime, este o poveste comună , o poveste despre neiubire.

 Gregory Reeves este personajul central,  fiul   unui predicator care străbate  vestul  Americii  în căruță cu coviltir,  asemeni primilor  emigranți, propovaduind o religie  nouă , cea a unui Plan Infinit al Universului . Când tatal predicator se imbolnaveste, familia găsește adăpost  in mahalalele hispanice ale Los Angelesului, unde Gregory va crește neglijat de părinți și  traumatizat de mediu.
Este respins de mama lui, alungat de acasă ,  atacat de bandele de copii din cartier, violat... Se va împrieteni cu familia Morales, care ajunge sa fie un fel de familie-surogat pentru el. Carmen, fiica sotilor Morales, devine cea mai buna prietena a sa, o fiinta cu picioarele pe pământ, care il va invăța despre iubire si prietenie.

Crește, sperând să găsească iubirea, dar atunci când nu ai fost crescut în iubire nu  știi despre ce e vorba și te rătăcești în relații nefericite, făcând alegeri greșite.
Se căsătorește din motive greșite, cu femei la fel de debusolate ca și el, iresponsabile, imature , incapabile să fie mame, la fel cum nici el nu este capabil să fie tată.
Copiii sunt abandonați, condamnați la rândul lor la  o viață de suferință.

Gregory se  realizează material  în timp dar la un moment dat tot trecutul de nefericire îl podidește și se cere rezolvat.

Sfârșitul pare unul echilibrat, cu speranță, personajele, el, Carmen prietena lui cât și sora lui răzbesc cumva și își găsesc rostul în planul infinit, încercând să repare greșelile, atât cât se mai poate.

Suntem atât de mici în imensitatea universului și avem o singură treabă aici, să ne vindecăm, să   nu lăsăm în urma noastră distrugere și nefericire.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării