28 august 2016

Lecturi de weekend 65

Autor - LAWRENCE GOLDSTONE                    
Editura - RAO
Domeniu - thriller istoric / medical
Anul aparitiei - 2009


Doctorul Ephraim Carrol soseste la Philadelphia pentru a studia cu un profesor stralucit, William Osler,  convins ca astfel va capata cunostintele necesare pentru a salva nenumărate vieti. In vremea ce America se indreapta spre noul secol XX, medicina cunoaste schimbari rapide, datorate in parte legalizarii autopsiilor - considerate o infractiune cu numai cativa ani inainte.


 Apariția unor cadavre suspecte  il determina pe Carroll sa devină detectiv, doctorul ajunge  să frecventeze pe de o parte elita  medicinei și inalta societate din Philadelphia pe de altă parte o lume  interlopă de noapte, de gang.
Căutând răspunsuri pentru ași ajuta colegii de breaslă găsește niște adevăruri care nu plac nimănui  și care pun în lumină proasta acea elită în care visa să acceadă.

 Autorul ne pune față în față cu o  dilemă morală complicată -   dezvaluirea unui criminal, indreptarea unui rau pe de o parte  și pe de alta compromiterea unor nume celebre și distrugerea viitorului medicinei insesi.
Se discută  aplicarea principiului binelui mai înalt.  Expunerea adevărului, rezolvarea corectă a enigmei impune scoaterea de pe firmament a unor persoane care au puterea de a îmbunătăți știința medicală .

Intriga complicată a  poveștii se poate că umbrește oarecum faptul că personajele descrise sunt in mare reale. Medicii cu care lucrează doctorul Ephraim Carrol, personajul principal, sunt nume notorii  pentru chirurgia secolului XIX în spatiul european și american.
Am gasit cu ușurință referințe atât pentru doctorul William Osler  cît si pentru doctorul William  Halsted     .






















O carte de citit pentru toți cei care vor să arunce o privire în  domeniul atât de discutat al  medicinei  într-o perioadă care vorbește d eistoria breslei.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării