Prima oprir eeste întodeauna la Holod,din locul naşterii lui Iosif Vulcan , academician, poet, dramaturg, publicist, naşul literar a lui Mihai Eminescu şi care, cu ocazia publicării în anul 1866 a poeziei "De-aş avea..." în revista FAMILIA din Pesta, bihoreanul nostru a preschimbat inspirat şi salutar numele din Eminovici în Eminescu.
De la Holod, grupul scriitorilor din Oradea a coborât spre Beiuş la a bustul poetului Gheorghe Pituţ din parcul municipiului.
De la Beiuş, la Vaşcău, scriitorii, au depus coroane de flori lângă tăbliţa ce evocă locul naşterii poetului Alexandru Andriţoiu.
Drumul a continuat la Nucet, unde au vizitat apoi Casa de cultură "Ion Davideanu" şi au făcut un popas la biblioteca din oraşul cu cel mai mare număr de mineri pe vremea exploatarii uraniului (1952-1960). Poza e făcut de bibliotecara Talida Bitea.
La Ştei, Poeţii au depus coroane de flori la bustul poetului şi culegătorului de folclor bihorean MironPompiliu, junimist, prieten al poetului naţional Mihai Eminescu.
Următoare oprire unde s-au evocat amintiri a fost bustul poetului Viorel Horj aflat în Drăgăneşti, .
Ulima oprire la Sălişte de Beiuş, unde chiar în capătul satului se găsește casa natală a poetului Gheorghe Pituţ.
Cei care fac acesta călătorie sunt la rândul lor poeți și personalități active în spațiul cultural al județului - Gheorghe Vidican şi soţia, Alexandru Sfârlea, Paşcu Balaci și soția, poetul Emil Neşiu şi soţia sa prof. Sânziana Neşiu,Antiţa şi Pascu Balaci, Lucian Munteanu, Alexandrina si Florian Chelu, Mihaela Dindelegan, Emil Sauciuc, ..etc
Articol făcut pe baza pozelor, pentru că e bine să ne amintim în fiecare an unde putem regăsi numele importante ale culturii bihorene.