26 august 2016

Nucet - Caravana poeților bihoreni 2016

 Prima ediţie a comemorării poeților Bihoreni din Țara Beiușului  a vut loc în anul 20l3, sub   titlulul "Pe Crişuri în sus".  Acum suntem în 2016  și caravana e la a patra ediție .


Prima oprir eeste întodeauna la  Holod,din  locul naşterii  lui Iosif Vulcan , academician, poet, dramaturg, publicist, naşul literar a lui Mihai Eminescu şi care, cu ocazia publicării în anul 1866 a poeziei "De-aş avea..." în revista FAMILIA din Pesta, bihoreanul nostru a preschimbat inspirat şi salutar numele din Eminovici în Eminescu.





De la Holod, grupul scriitorilor din Oradea a coborât spre Beiuş la a bustul poetului Gheorghe Pituţ din parcul municipiului.




De la Beiuş, la Vaşcău, scriitorii, au depus coroane de flori lângă tăbliţa ce evocă locul naşterii poetului Alexandru Andriţoiu.

Drumul a continuat la Nucet, unde au vizitat apoi Casa de cultură "Ion Davideanu" şi au făcut un popas la biblioteca din oraşul cu cel mai mare număr de mineri pe vremea exploatarii uraniului (1952-1960). Poza e făcut de bibliotecara Talida Bitea.





La Ştei, Poeţii au depus coroane de flori la bustul poetului şi culegătorului de folclor bihorean MironPompiliu, junimist, prieten al poetului naţional Mihai Eminescu.








Următoare oprire unde s-au evocat amintiri a fost   bustul poetului Viorel Horj aflat în Drăgăneşti, .

Ulima oprire la  Sălişte de Beiuş, unde chiar în capătul satului  se găsește casa natală a poetului Gheorghe Pituţ.

Cei care fac acesta călătorie sunt la rândul lor poeți și personalități active în spațiul cultural al județului - Gheorghe Vidican şi soţia, Alexandru Sfârlea, Paşcu Balaci și soția, poetul Emil Neşiu şi soţia sa prof. Sânziana Neşiu,Antiţa şi Pascu Balaci, Lucian Munteanu, Alexandrina si Florian Chelu,  Mihaela Dindelegan, Emil Sauciuc, ..etc

 Articol făcut pe baza pozelor, pentru că e bine să ne amintim în fiecare an unde putem regăsi  numele importante ale culturii bihorene.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării