31 august 2016

ZIUA LIMBII ROMÂNE



         „Limba este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul cel mai sacru lăsat de generaţiile trecute şi care merită de a fi păstrat cu sfinţenie de generaţiile ce-l primesc.” afirma poetul Vasile Alecsandri, membru fondator al Academiei Române.
31 august este data la care în România se sărbătorește Ziua Limbii Române.
Limba este o trăsătură definitorie a unui popor, a unui neam, a unei întregi conștiințe naționale. Căci, atunci când o aprofundăm, limba devine viața noastră, sufletul nostru cu oglinzi fermecate în lumina cărora se vede – așa cum s-a născut și a crescut de-a lungul veacurilor – chipul cel mândru al țării, al poporului. Istoria, natura, folclorul, neamul, religia, pământul, literatura sunt coordonatele naționale care se unesc prin limbă, simbol unic și esențial. Prin limbă păstrăm ființa neamului și existența noastră ca naționalitate.
         Limba română s-a dezvoltat până în secolul al VI-lea, al VII-lea, într-un larg spațiu geografic, întins pe ambele maluri ale Dunării, din Dacia până în nordul Grecei. Mai târziu, datorită organizării social-politice a dacoromânilor și restructurărilor demografice și lingvistice în dreapta Dunării, importanța limbii române vorbite în Dacia a crescut, pe când importanța ramurii de sud a scăzut, căci ea nu mai avea condiții favorabile de dezvoltare.
         Continuitatea de limbă este un factor foarte important. El nu este însă unicul factor care reflectă evoluția socială; și uneori, comunități, distincte din multe puncte de vedere, pot vorbi aceeași limbă deși se află în mai multe state.
         Există suficiente argumente să susținem în concordanță cu evenimentele istorice că individualitatea limbii române s-a conturat devreme, căci, altminteri, ea nu s-ar fi păstrat până astăzi ca o atât de evidentă dovadă a tenacității lingvistice neolatine în estul Europei.
        


                                                                  Rugină Irina,
                                                        bibliotecar responsabil

                                               Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta

Expozitie  de carte cu ocazia zile de 31 august, Ziua Limbii Române, organizată în holul Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” de către Luminița Moga , Sef serviciu Centru de Informare Comunitară .






Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării