10 decembrie 2016

Lecturi de weekend 69


Vă prezentăm „Minunata lume nouă”, autor Aldous Huxley an de apariție 2011 la editura Polirom.

Ca multi scriitori vizionari , Huxley descrie în romanul apărut în 1931 o lume în care se folosesc curent multe din tehnologiile care acum sunt pe prima pagină a revistelor științifice : fertilizarea in vitro, maternitate surogat, droguri psihotropice, inginerie genetică în crearea copiilor.

Sistemul social descris se bazează pe dictatura fericirii şi a comodităţii . Fiecare individ este condiţionat de la cele mai mici vârste, ”încă din eprubetă” , prin repetarea continuă de lozinci pozitive, cu mesaje care să reglementeze toate aspectele vieții. Caste inferioare, epsilon, sau superioare , alfa , sunt fericite cu ceea ce li s-a indus. Folosirea curentă a drogului soma şterge orice tristețe, durere sau dorință de a trăi altceva decât ceea ce se oferă. O societate de consum , în care unica valoare este fericirea.

Toată acestă armonie este stricată de John Sălbaticul, născut accidental dintr-o femeie civilizată și crescut într-o „rezervaţie” între indieni; deoarece pe planetă mai există regiuni izolate, în care viața se defășoară după legi tribale. Acest Sălbatic a învăţat să citească din unca carte din rezervație a unui autor, Shakespeare, care îi formează alte percepții dându-i posibilitatea de a experimenta trăiri sufletești profunde. Confruntarea dintre John și conducătorul societății este edificatoare. Acesta din urmă confirmă confiscarea culturii și civilizației stravechi- cărțile toate sunt închise, accesibile doar lui. Cultura/ distracția pentru restul lumii este reprezentată doar prin filme cu sex și violență și la lozincile fericirii.

Finalul este tragic pentru cel care nu se poate integra.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării