4 decembrie 2016

Lecturi de weekend 68



Am găsit cartea în rafturile bibliotecii, legată cu grijă semn că au fost ani în care a fost foarte citită.
Binecuvantati Animalele Copii de Glendon Swarthout apărută la Editura Univers în anul 1980. Tilul mi-a amintit de un film care in tinerețe a lăsat o impresie puternică.
Nu mai știam mare lucru din acțiune  așa că am vrut să verific  dacă intriga mai are la fel de multă putere asupra mea.

Cu siguranță acesta este o carte  care a  trecut nealterată peste timp. Cu tristețe aș putea să spun că nici măcar condiția umană nu s-a ameliorat  de la scrierea cărții (1970).

Locația - o tabără pentru călirea și transformarea băiețeilor în bărbați.  Părinți care nu știu să fie părinți și instructori care țin cu cei puternici sunt mediul în care încearcă să trăiască cei șase copii- 12-14 ani din echipa ”Pișicoșilor”.

Acestă echipă asistă într-o zi , când erau în vizită în rezervația de bizoni, la acel tip de vânătoare 
”în țarc” în care bizonii domesticiți devin ținta unor vânatori nepricepuți care stau ascunși dincolo de un gard. Copiii traumatizați de imagini se hotărăsc să meargă să elibereze eșalonul care urma să fie măcelărit a doua zi. Călătoria spre rezervația de bizoni  alternează cu poveștile fiecăruia dintre copii.

Problema uciderii animalelor pentru distracție a rămas aceiași:

 Langa noi  vânătoarea de la Balc, unde  „ Vânătorul de la Balc, din anturajul lui Ion Ţiriac, este prototipul clasic al individului nemilos care, când miroase sânge, se simte în largul lui, a spus cercetătoarea în probleme de psihologie profesională, doamna Aurora Busuioc-Stancu.

Bizonul Saga unui supravietuitor  Bizonii au fost pentru amerindienii din Marile Prerii, exact ce este renul pentru laponi, dromaderul pentru beduini, lama pentru incaşi sau calul pentru popoarele turco-
mongole. Un animal cheie de a cărei existenţă depindea o întreagă cultură şi civilizaţie umană din regiunea respectivă.
Și sunt doar cîteva din exemplele găsite pe net în câteva minute.  Oamenii au rămas la fel de aroganți fără suflet. Acum împotriva lor nu merg delegații de copii, ci ONG uri care militează pentru drepturile animalelor. Dar problema de bază rămâne.

Ce facem cu copii noștri? Ce îi învățăm? Ce facem când se ridică împotriva  noastră ca adulți strigîndu-ne în față că nu știm nimic.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării