18 decembrie 2016

Lecturi de weekend 70

Plagiatul de Camilla Baresani apărută în 2007 la editura NEMIRA

Camilla Baresani (n. 1961, Brescia) este un nume in ascensiune in literatura italiana contemporana. Camilla Baresani a debutat cu romanul Plagiatul in anul 2000. Au urmat Sbadamente ho fatto l’amore (2002) sau Iubire la imperfect (2005).Autoarea mai scrie pentru Il Sole 24 Ore, Corriere della Sera Magazine si Vanity Fair.


Cartea spune povestea Clarei, o tanara soție, casnică, cu un soț respectabil și o pozitie sociala sigură, care se hotaraste să scrie un roman. După un timp insă, ea descoperă ca a fost publicat de altcineva, cineva de la una din editurile căreia îi incredințase pentru publicare romanul: intriga, personajele, stilul sunt aceleasi, plagiatorul schimband doar atat cat sa descurajeze orice actiune in instanta. 


Am citit cartea cu un interes moderat, mai ales datorită titlului, care reprezintă un fenomen de actualitate în  acest deceniu.
Clara hotărăște să se răzbune, să-și recapete încrederea în sine puternic zdruncinată. 
Modul de răzbunare este ciudat, pe parcursul procesului, femeia devine amanta plagiatorului, își încheie propria căsnicie cu un divorț, se lasă manipulată de noul iubit, care o roagă să îi deie o idee pentru o nouă carte deoarece el momentan nu are inspirație.
Clara scrie o nouă carte în casa plagiatorului ei, pe care acesta desigur o privește cu dispreț, dar se oferă să o îmbunătățească.....

În final Clara, sătulă de a sta în pat cu dușmanul, mai ales că fiorii îndrăgostirii trecuseră, își ia jucăriile, pleacă, dă în vileag povestea și își  capată dorita poziție de scriitor recunoscut.

O carte pentru un weekend  noros și friguros  când la televizor sunt doar filme cu împușcături.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării