30 mai 2018

Targ de Știinta la Biblioteca



Biblioteca Județeană ,,Gheorghe Șincai” Oradea in data de 24 mai, a fost gazda  Târgului  de Știință marca  proiectului Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice la care au participat nu mai puțin de 13 școli și asociații din Bihor. Târgul a avut ca scop popularizarea științelor, dezvoltarea competențelor de comunicare și colaborare ale elevilor și stimularea creativității și inventivității acestora.

Evenimentul s-a bucurat de o prezență numeroasă, holul Bibliotecii fiind aproape neîncăpător.
Târgul a fost organizat de Biblioteca Județeană, în parteneriat cu Fundația Progress și Fundația Comunitară Oradea.

Proiectele au fost atent evaluate de un juriu format de dr.Claudia Șerbănuță de la Fundația Progress, din partea finantatorilor programului Code Kids, Teodora Albiter, coordonatoarea Fondului Științescu din Oradea, și dr. Vasile Deac cercetător la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” .

Criteriile de evaluare au punctat, prezentarea proeictului, realizarea tehnică, si aplicabilitatea practică.

Premiul juriului a mers la Colegiul National Mihai Eminescu- Echipa de robotica Modus Vivendi pentru Proiectarea robotilor FTC

Coordonator Amelia Stoian
Echipa: Borza Tamas, Buzle Vlad, Cosmescu Ștefan, Dorog Daria, Filip Denisa, Onuț Krisztian, Pașcalău Raul, Sur Radu, Binșelan Mihai, Brândaș Vlad, Doboș Paul, Nagy Robert

Acest robot controlat cu ajutorul telefoanelor mobile și al unor gamepad-uri îndeplinește mai multe sarcini, realizate cu ajutorul a trei brațe. Printre acțiunile întreprinse de robot se regăsesc: doborârea unei bile de culoare opusă culorii platformei pe care se află robotul în poziția sa inițială, ridicarea și mutarea unor cuburi într-un rastel (cryptobox), ridicarea unei păpuși de plastic și așezarea acesteia în afara terenului de joc, pe o hartă. Robotul beneficiază atât de o perioadă autonomă, cât și de una controlabilă de către driveri. În perioada autonomă robotul este programat astfel încât să dărâme bila de pe platformă, dar și interpretează o pictogramă pe baza căreia pune un cub în cryptobox într-o anumită poziție. Roboțelul Arthur a participat în cadrul competiției BRD FTC alături de alți roboți din toată țara și a jucat o suită de meciuri, în alianță cu ceilalți roboți.


Premiul de originalitate tehnică a primit Colegiul National Mihai Eminescu- cu proiectul - „RobotEm” – Coordonatori- Nagy István și Teutsch Tünde
Echipa: Zaha Diana, Lakatos Antonia, Berki Raul, Nagy Robert Ias Alexandru


După parcurgerea unor etape de inițiere în electronică, elevii au învățat să proiecteze și să dezvolte roboți și sisteme autonome, să programeze plăcile Arduino, să preia date de la diferite senzori, să asambleze și să programeze o mașinuță. Aceste activități de inițiere în robotică au continuat și în acest an școlar, în cadrul unor cercuri, prin utilizarea, în continuare, a kiturilor Arduino Starter, prin care s-a dezvoltat pasiunea pentru științe la elevii participanți.

Premiul pentru aplicabilitate practică a fost atribuit elevului Penyacsek Ștefan de la Școala cu clasele I-VIII Cordau- pentru realizarea proiectului - vitralii.


Premiul pentru cea mai bună prezentare a revenit micilor detectivi CSI Junior de la - Liecul Teologic Romano Catolic "Szent Laszlo"
Echipa : Tánki Balázs, Varró Roland, Lukács Gergő coordonator prof-Harácsek Klementina

Investigarea criminalistică este o ramură a științelor în care acele 4 discipline (știință, tehnologie, inginerie și matematică) sunt integrate într-o paradigmă de învățare coeziva, pe baza cererilor din lumea reală. Știind că metodele de predare bazate pe cercetare sunt cele mai eficiente și că cercetarea științifică este eficientă de la cei mai slabi la cei mai talentați și este pe deplin compatibilă cu excelența, considerăm că materiile precum fizica, chimia şi biologia, matematica se îmbină foarte uşor cu criminalistica.

Ședințele au un scenariu bine descris, cu teme diferite în cadrul cărora micii detectivi trebuie să afle cine e ”făptașul” prin identificarea probelor, prin prelevarea amprentelor de pe geam, de pe ușă cu tehnici diferite. În laborator vor efectua teste chimice, fizice, experimente, măsurători, determinări de densitate, măsurători de viteză, vor identifica metale, textile, materiale plastice și materiale naturale.

Premiul pentru originalitate a fost atribuit echipei de la Colegiul National "Emanuil Gojdu" pentru proiectul -GoRobo 
Echipa : Armin PURLE-KOPACZ, Felix POP, Tania MAN, Andrei CHIANĂ
Coordonatori prof. Adrian NIȚĂ , prof. Maria NIȚĂ

Robotul a fost construit de elevii școlii, cu el au fost la concursuri la  Cluj Napoca și la etapa națională la București.La etapa națională au primit medalia Think Award, III-rd Place, pentru concepția, design-ul și soluțiile inovative găsite pentru problemele temei de concurs.
Proiectul merita și premiul de popularitate, la un moment al targului toata lumea era in jurul lui.
Robotul a fost construit datorită finanțării primite prin Fondul Stiintescu al Fundației Comunitare Oradea .
_______________________



Au mai participat trei proiecte de stiinta finantate de Fondul Stiintescu al Fundației Comunitare Oradea

-Asociaţia Clubul de Astronomie şi Știinţe Spaţiale Oradea, iniţiator Valentina Matei – ateliere de conștientizare a importanței cunoașterii Universului pentru copiii din Oradea și Bihor cu vârste între 10 și 16 ani;
Au participat la târg cu  o expozitie de pictura a copiilor din Oradea Tarian și Cheresig – din proeictul oradea Astronomie si alte doua proeicte 
Harti Stelare- cum se identifica constelatiile, și sistemul solar- cum se identifica planete , clasificare și caracteristici,


– Imprimăm viitorul, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, iniţiatori Nicoleta Turean, Alina Luncan şi Sandor Lukacs – activități de programare și robotică și familiarizarea cu tehnologia de tipărire 3D;
Echipa :Mociar Cătălin, Szabo Ștefan, Lucuța Dacian, Fürtös Stelian

Proiectul se adreseză elevilor de liceu și gimnaziu pasionați de robotică. În anul 2017 școala a primit prin intermediul Fondului Științescu o imprimantă 3D. În perioada ianuarie 2017 – iunie 2017 un număr însemnat de elevi au deprins tainele proiectării 3D și utilizării imprimantei 3D. În anul următor a sosit momentul ca acești elevi să facă un pas înainte pe calea dobândirii de competențe în domeniul STEM
Au fost realizate :braț robotic, robot pentru line following, robot pentru maze solving, realizarea unui drone versatile, realizarea unui robot care se deplasează pe roți sau șenile. Cu roboții realizați elevii Cercului de robotică au obținut premii la diferite concursuri.


DonAqua, Liceul „Don Orione”, iniţiator Alina Cozma – efectuarea unor analize fizico-chimice ale calității apei din mai multe izvoare din Bihor şi studierea vulnerabilităţii ecosistemului;





Un punctaj mare a avut pentru modul de prezentare și conținutul  științific  Astroclub Meridian Zero Oradea -  condus de Nicoleta Pazmany
Echipa: Borza Stefan ,Chereches David, Szabo Andrea , Olteanu Alexandru, Tarcau Tudor
proiect 1-Anotimpurile
proiect 2-Legi universale


Scoala Gimnaziala Dacia- cu proiectul Orașul meu în 2030

coordonator  Matei Valentina, Profesor de fizica, și    Matica Ioana,
Turcu-Nistreanu Raisa ,Curilă Bianca  , Codreanu Bogdan  , Liț Cosmina,  Filip Patric Micula Alexandra , Bancoș Daria ,Lezeu Alexandru,   Mihele Cristian,  Pantea Ioana ,  Molnar Alexia.
Creț Daria

- proiect 1Robotica- Inovatie si tehnologie de varf.
- proiect 2 Oradea oras verde- Orasul meu în 2030
proiect 3- Scoala Gimnaziala ,,Dacia” in 2030. Sere cu plante, un observator astronomic pentru cercetare.


Colegiul National Iosif Vulcan a fost prezent cu doua echipe si două proiecte 
Un proiect ecologic -  Fântână Arteziană construita din materiale reciclabile,
utilitate practica- sursa de apa pentru pisicute
Coordonator prof. Teusdea Alexandrina
 elevi Pop Catălina și Stance Carina
Al doilea proiect de robotică-Arduino Hexapod

Elevi - Arva Denis,Șonea Eduard, Egri David

Hexapod – Robot construit cu Arduino Mega. Acest robot are in constructia sa 18 servomotoare si 6 picioare, un senzor de transmitere IR si o baterie LI-ION, toate controlate de catre o placa de baza de tip Arduino. Proiectul a fost realizat prin printare 3D, taiere cu laser si sudare.
Ce am invatat- Bazele robotilor industriali


Școala cu clasele 1-VII Cordau- a fost prezentă cu mai multe proiecte individuale:
profesori coordonatori - Dana Platona, Rad simona, Herman Daniela, Rădiță Ioana Bala emilia

proiecte- știința artei- Penyacsek Ștefan premiat
- polizor manual -pe cablu USB-Reteg Robert,  si alte modele individuale Prelipcean Ionatan, Andor Samuel
-macheta lacului cu nuferi- Rusu Magdalena  si alt model Moca Catalin
-vază de ghips- Rusu Maria ,Varga Valentina


Biblioteca Comunala Madaras cu clubul Code Kids -  Code Family Madaras

Nume participanți:
Szekeres Andrada – Minola, Timiș Flavia – Theodora, Rus Geanina – Maria , Berche Rebeca – Ioana
Szekeres Milan ,  Vaczlavik Radoslav ,  Pușcaș Alexandru – Darius ,
 Coordonator ARISTAN MARINELA – LĂCRIMIOARA

  Proiect Vulcan in eruptie-
Pentru a forma ,,vulcanul” în jurul recipientului din plastic am folosit un amestec din lut, nisip, ciment, sare și apă.
Pentru a face vulcanul să erupă, turnăm în recipientul din plastic bicarbonat de sodiu, adăugăm apă călduță, săpun lichid, colorant alimentar roșu, iar la final turnăm oțetul.
Apa se va colora din cauza colorantului alimentar.
Când bicarbonatul de sodiu intră în contact cu oțetul are loc o reacție chimică violentă care duce la emisia de apă, sare și dioxid de carbon.
Se formează o spumă de culoarea lavei încinse care se revarsă peste „vulcanul” nostru.


Scoala Gimnaziala Floare de Lotus Sanmartin Club Code Kids -IT club Sanmartin

- proiect- apa în Flăcări

Bibliotecar- Anca Delia Potre

Echipa - Potre Andrei, Potre Alexandru




Scoala Gimnaziala "Oltea Doamna" Oradea – Bora Luca- 10 ani


Proiect   – Galera

 Luca povestește:
Nu de mult am vizitat Venetia. Acolo foarte mult m-au impresionat galerele venetienilor, pe care le-am vazut in miniatura la muzeu. Am venit acasa cu dorinta de a-mi face si eu o corabie. Zis si facut. M-am apucat de lucru si mi-am construit o corabie din materiale reciclate: bucati de scandura, leturi ramase de la constructia stupilor de albine si resturi de perdea de la buni.

Constructia mea reprezinta o corabie mai veche care se folosea la pescuit. Este compusa din: carena (spatiul in care stateau oamenii), carma, catarg si panza.Baza barcii am acoperit-o cu chit si vopsea. Marturisesc ca scandurile pentru baza barcii mi le-a decupat tata la circular pentru ca eu sunt prea mic pentru a lucra cu acesta.Am  venit  sa impartasesc creatia mea si cu alti copii.


Animator - de la Colegiul National ”Mihai Eminescu ”




8 aprilie - Ziua romilor

Activități și povești de Ziua romilor și Săptămâna verde la biblioteca comunală din Sântandrei. Ramona Durdeu a fost gazdă și ne-a implicat ...

Wikipedia

Rezultatele căutării