19 mai 2018

Lecturi de weekend 97

An aparitie: 2014
Autor: Cornel Constantin Ciomazga
Categoria: Literatura Romana


                                                                      O recenzie a cartii   


Am citit cartea pe nerasuflate,  actiunea  are o dinamica potrivita unui film,  povestile de viata  reale sau nu -  la limita neverosimilului -   te captiveaza si se intrepatrund .
Pe langa  povestile de viata , te captiveaza  trecerea de la viata cotidiana  la  o viata  exclusiv spirituala.





Personajul principal Petre este un om care a fost  inmormantat de viu si a avut sansa sa spuravietuieasca.
Intors din lumea mortii  incepe o noua viata. Povestea mortii si a salvarii e reala apare in paginile revistei Tinerama din 1991.

Vorbind cu Petre,  autorul,  Cornel Ciomâzgă   descopera că omul fusese unul dintre cei mai aprigi torţionari ai regimului comunist. 

După 23 de ani, Ciomâzgă are îndrăzneala de a scoate la lumină cartea “Se întorc morţii acasă”, să dezvăluie cum torţionarul ajunge să se spovedească unui bătrân duhovnic care fusese cândva, cu 36 de ani în urmă, nici mai mult nici mai puţin decât cea mai opresată victimă a lui.


În timpul spovedaniei, torţionarul nu-l recunoaşte pe bătrân, dar acesta şi-l reaminteşte şi, ca duhovnic, este nevoit să-l asculte spovedind, printre alte orori, cum i-a ucis fratele, cum i-a violat sora şi cum i-a întocmit lui însuşi un fals dosar, în urma căruia avea să capete 21 de ani de muncă silnică.


Daca uiti  povestea, exista multe citate din psalmi , potrivite cu contextul . Cel care a citit  macar o data psalmii si nu a priceput mare lucru din ei are acum sansa unei clarificari  a relationarii versetelor cu viata reala. 


Am gasit in carte pasaje importante  care tin de o mai inalta  etica a vietii cotidiene. Se explica ce  înseamnă iubirea, iertarea, sensibilitatea, bunătatea si pana la ce nivel pot fi asumate.



Poti citi cartea ca pe o poveste SF, ca pe o carte claditoare, ca pe o culegere de cuvinte intelepte adresate celor care nu au duhovnici si care doresc sa inteleaga mai mult din viata calugarilor ortodoxi veritabili.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării