29 mai 2021

Lecturi de weekend 135

Muntele sacru - iniţiere în doctrinele secrete ale Tibetului - ed. a II-aLobsang Rampa , Editura: Herald, 2018




Talmacitor perseverent al invataturilor tibetane, Lobsang Rampa ne conduce spre un vechi tezaur al Cunoasterii: pestera ascunsa sau Grota Inteleptilor, acolo unde lamasii cerceteaza intelesurile vietii si ale mortii, tainele marilor puteri oculte (hipnotismul, telepatia, clarviziunea), precum si misterul reincarnarii. Ca si celelalte lucrari ale sale, cartea de fata abunda in detalii inedite, legate de stiinta milenara a iluminarii, a dobândirii cunoasterii si a puterii, pe care autorul o face cu dezinvoltura accesibila cititorului contemporan, determinându-l sa-si puna intrebari dincolo de cotidian.
*

Muntele sacru - iniţiere în doctrinele secrete ale Tibetului - ed. a II-a
   
Această lucrare se referă în principal la esoterism şi la puterile omului. Este o carte simplă; în ea nu vor putea fi întâlnite cuvinte străine sau expresii în sanscrită sau în vreo altă limbă moartă. Omul obişnuit doreşte pur şi simplu să cunoască lucrurile, el nu vrea să fie forţat să desluşească sensul unor termeni pe care nici măcar autorul nu-i înţelege! Un autor care îşi cunoaşte cu adevărat meşteşugul poate să scrie în limba engleză, de pildă, fără să fie nevoit să-şi ascundă ignoranţa apelând la un limbaj străin. Prea mulţi oameni se
pierd într-un limbaj pompos. Legile Vieţii sunt simple şi este inutil să fie înfăţişate ca nişte culte mistice sau pseudo-religii. Este de asemenea inutil să fie prezentate drept "revelaţii divine". Nu are nici o importanţă cine are capacitatea de a accede la aceste "revelaţii", însă este demnă de laudă strădania de a le face cunoscute.
Nici o religie nu deţine în mod exclusiv cheile Raiului şi nimeni nu va fi osândit la ispăşire veşnică pentru că a intrat cu pălăria pe cap într-o biserică, sau că nu şi-a scos încălţările la intrarea într-o moschee. în Tibet, pe porţile lamaseriilor stă scris: "O mie de călugări, o mie de religii". Puteţi îmbrăţişa orice fel de credinţă doriţi: din moment ce religia voastră vă spune "purtaţi-vă faţă de altul aşa cum aţi dori ca acesta să se poarte faţă de voi", veţi fi nişte aleşi atunci când va răsuna Chemarea de pe urmă.
Dacă ar fi să dăm crezare unora, Ştiinţa interioară poate fi dobândită numai practicând un anumit cult şi, în plus, contribuind cu generozitate la susţinerea acelui cult. Legile Vieţii spun doar atât: "Căutaţi şi veţi găsi".Această carte este rodul unei existenţe îndelungate, al unor practici la care a fost supus autorul în cele mai renumite lamaserii din Tibet şi al puterilor pe care le-a căpătat graţie respectării stricte a Legilor. Este ştiinţa pe care ne-au transmis-o strămoşii timpurilor de mult apuse, păstrată în piramidele din Egipt, în marile temple ale Anzilor şi în cel mai important tezaur al cunoştinţelor oculte din lume: înaltele platouri ale Tibetului.(Lobsang Rampa)


_____________________________________________

Lobsang Rampa
Nume la naștere Cyril Henry Hoskin
Născut 8 aprilie 1910 Plympton⁠(d), Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei
Decedat 25 ianuarie 1981 (70 de ani)
Calgary, Alberta, Canada
Cetățenie Regatul Unit
Ocupație scriitor
Alte nume Carl Kuon Suo



Tuesday Lobsang Rampa, pe numele său adevărat Cyril Henry Hoskin (n. 8 aprilie 1910 - d. 25 ianuarie 1981), a fost un scriitor englez care și-a asumat identitatea unui Lama tibetan, declarând că trupul său este o aparență, acesta fiind "locuit", de fapt, de Lobsang Rampa. Numele Tuesday (Marți) se referă la o afirmație din romanul "Al treilea Ochi" conform căreia tibetanii poartă numele zilei în care s-au născut.


Cu o biografie greu de digerat și adesea confundată cu ficțiunea, Lobsang Rampa a lăsat posterității o operă uimitoare, fiind un adevărat revoluționar al timpului său, unul dintre primii maeștri care au prezentat doctrina buddhistă și cunoașterea metafizică orientală într-o forma accesibilă tuturor. Lobsang Rampa ne învață adevărurile universale, îndrumându-ne pe calea spirituală. Cărțile lui ("Al treilea ochi", "Muntele sacru", "Cunoașterea de sine", "Universuri tainice", "Roba tibetană" ș.a.) pun în discuție starea progresului umanității și el ne arată cum putem deveni o forță pozitivă pentru împlinirea binelui, astfel încât să ne dezvoltăm armonios noi înșine și să putem ajuta semenii noștri și toate ființele.

a publicat
The Third Eye (1956) My Visit to Venus (1957) Doctor from Lhasa (1959) The Rampa Story (1960) Cave of the Ancients (1963) Living with the Lama (1964) You Forever (1965) Wisdom of the Ancients (1965) The Saffron Robe (1966) Chapters of Life (1967) Beyond The Tenth (1969) Feeding the Flame (1971) The Hermit (1971) The Thirteenth Candle (1972) Candlelight (1973) Twilight (1975) As It Was! (1976) I Believe (1976) Three Lives (1977) Tibetan Sage (1980)
Traduceri în limba română
"Al treilea ochi. Autobiografia unui lama tibetan",
Roba tibetana - Aventurile unui calator in astral
Al treilea ochi
Cunoasterea de sine
Muntele sacru. Initiere in doctrinele secrete ale Tibetului
Grota inteleptilor

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării