13 mai 2021

ZIUA INTERNAȚONALĂ A FAMILIEI


În fiecare an, la 15 mai, printr-o rezoluţie din anul 1993 a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Familiei.

Obiectivul principal al marcării acestei zile este accentuarea importanţei rolului familiei şi promovarea valorilor acesteia, egalitatea, dragostea, respectul şi împărţirea echitabilă a responsabilităţilor casnice.

BUNUL DUMNEZEU SĂ BINECUVÂNTEZE FAMILIILE NOASTRE





Aceasta pentu că *Familia* este o comunitate intimă de viaţă şi iubire sau un sanctuar al vieţii, leagăn al iubirii şi motiv de bucurie şi speranţă pentru intreaga lume.

In acest contex, cu îndreptățită gândire, dorința noastră de a cere “Binecuvântarea famiilor noastre” se va inscrie in aprecierile si recunoștința tuturor națiunilor, subliniind valoarea si importanța familiei , familie care se sărbătorește anual la data de 15 Mai, zi consacrată Zilei Internaționale a Familiei pentru a sublinia că *Familia* s-a dovedit a fi una din cele mai vechi si stabile forme de comunitate umană, cea care asigură perpetuarea speciei umane, evoluția și continuitatea vieții sociale.

      Familiile din societatea contemporană, au suferit in ultimele decenii transformări profunde. Schimbările care au intervenit in interiorul ei sunt atât de importante, incât si termenul de familie a devenit tot mai ambiguu, el tinzând să acopere astăzi realităţi diferite de cele caracteristice generaţiilor precedente. ( cupluri de lesbiene, homosexuali )

Dinamismul puternic al structurii si funcţiilor familiei pot apărea uneori surprinzătoare si mai mult decât atât, sunt in permanenţă schimbare, aceasta datorită nivelului social diferit , nivelul de educaţie al familiei diferit, precum si a modului personal, individual de concepţie a vieţii de familie.

Schimbările politice, sociale, culturale si economice din societatea actuală au fost insoţite si de schimbări in sfera familiei. Cea mai spectaculoasă schimbare a fost trecerea de la familia traditională la o diversitate de modele de familie- alternative, baze pe un climat social permisiv, prin inţelegerea foarte diferită a libertăţii individuale

Familia traditională- cuplul conjugal căsătorit – conform procedeurilor legale, incetează să mai fie modelul dominant.

Am intrat intr-o etapă de” revoluţie personală” care scoate in evidenţă individul- dorinţa individului, satisfacţiile personale ale individului, iar afectivitatea si dragostea sunt raportate la nivelul de trai, la veniturile proprii si dorinţa de independenţă faţă de legile nescrise ale unei relaţii de căsătorie.

Deasemenea procesul de modernizare, de industrializare, exodul rural, modificarea relaţiilor de proprietate , au condus la modificarea componenţei fundamentale a familiei.

Modelul tradiţional s-a transformat si au apărut : familiile monoparentale, relaţiile de cuplu- fără forme legale, care se fac si se desfac dupa dorinţa indivizilor.

Copiii care sunt rodul acestor relaţi de cupluri , sunt derutaţi , frustraţi, dar – ceace este grav, este că: acesti copii reprezintă generaţia promovatoare a acestor relaţii provizorii si nedefinite legal de cupluri , copii care preiau modelul părinţilor.

Este dificil de răspuns la intrebarea ,dacă familia românească este in prezent modernă sau tradiţională . Erodarea valorilor tradiţionale este evidentă si pătrunderea concepţiilor liberale in ceace priveşte funcţionarea familiei este foarte răspândită si preluată serios si puternic si promovată in rândul tineretului.

Dar este cert faptul, ca familia este posesoara tradiţilor si a valorilor naţionale.

Este deja un adevăr că instituţiile familiei şi căsătoriei se află în criză.

Că asistăm la declinul căsătoriei şi la destrămarea familiilor. Fenomenul este global, iar ţara noastră nu se află într-o situaţie mai privilegiată.

Familia nu trebuie să fie * un moft sau un stil de viață diferit de tradiția națională străveche. *

Subliniz că RĂUL, acele nenorociri ale timpurilor noastre care macină, care rod, asemenea infiltraţiilor, mucegaiului şi ruginii, pilonii civilizaţiei moderne – familia şi căsnicia –, nenorociri pe care le denumim „anti-valori ale familiei”, sau păcate, în cheie religioasă.

Anti-valori care tind să năruie, să prăbuşească civilizaţia noastră.

RĂUL major este, avortul, adulterul soţului, al soţiei sau al ambilor.

Alte anti-valori familiale sunt separarea soţilor şi, respectiv, divorţul.

Se proliferează tot mai mult în ultima vreme, precum buruienile, moda concubinajului, altfel zis coabitarea sau convieţuirea bărbat-femeie fără a fi căsătoriţi.

Traficul de persoane reprezintă un eşec al societăţii noastre. Persoana umană este considerată şi tratată ca o marfă. Dar traficul de persoane reprezintă şi un eşec al familiei noastre de astăzi.

Sărăcia, familiile destrămate, plecarea unuia sau a ambilor părinţi la muncă în străinătate, excluziunea socială sunt tot atâţia factori de vulnerabilitate în faţa stabilității familiei

Este foarte important pentru generațiile viitoare să definească un răspuns la marea întrebare a acestui început de mileniu: Familia, încotro?

Ing SATEANU MIORITA



Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării