23 mai 2021

Lecturi de weekend 134

 Jessica Levine, Geometria iubirii. Iubire ,artă  si pasiune sălbatică, tipărită la editura Leda în 2015.




Cunoaștem în carte o femeie, Julia, trei bărbați, Ben și Michael și Val.

Julia , femeie atrăgătoare , o studentă care are aptitudini multiple și care nu poate face o alegere în legătură cu cariera pe care o va alege. 

După cum reiese din poveste avea ” un orizont vast și o pregătire solidă în mai multe domenii de activitate. Putea sa devină, profesor de engleză, de matematică, sau de muzică la o catedră universitară, putea fi jurnalist, redactor la o revista de specialitate, sau se putea lansa in domeniul afacerilor, știa sa cânte la pian si poeziile ei erau premiate. Și totuși după 10 ani plutea tot in deriva.”

Alesese o existență comodă , fără provocări și fără copii alături de Ben. În sinea ei era fascinată de la Michael și visa  la o existență plină de entuziasm  și poezie alături  de el. 

În dorința de a avea bărbatul iubit alături de ea, în condițiile în care va deveni soția lui Ben , aranjează o întâlnire a verișoarei Ana cu Michael. Surpriză, Michael se hotărăste subit sa aibă și el o existență comoda cu copii și nevastă și intră în rândul lumii alături de Ana, lasând-o pe Julia cu alegerea ei.

După 20 de ani profitând de o breșă în căsnicia Anei, Julia il alege pe Michael  distrugând ambele căsnicii în numele iubirii.

Dacă am avea un fir de ață care să meargă de la o întâmplare la alta între personaje ar arăta cam așa:



O geometrie nesigură și variabilă care este atât de caracteristică ființei umane.

Pe alocuri  personajele ne enervează, atât Julia cât și partenerii ei , cum își tot caută scuze, cum cultivă sau anulează sentimente de vinovăție, cum trăiesc în amânări , sau cum nu comunică unii cu alții. Dar după cum se vede cartea e scrisă de o doamnă care a construit această intrigă bazându-se pe una din cele mai ciudate emoții pe care  ființa umană  le trăiește : nesiguranța.

Subtitlul cărții Iubire, artă  si pasiune sălbatică este doar pentru marketing. 

Iubirea ar putea fi , dar este doar călduță. Arta, doar pe alocuri nu creează o imagine consistentă, devine importantă doar în măsura în care o persoană devine muza celeilalte.

Pasiunea sălbatică este cu rol de satisfacere a instinctelor de bază.

Finalul cărții penalizează alegerea Juliei, un atac cerebral îl transformă pe Michael într-un bolnav și pe Julia în infirmiera lui dedicată.


 Nici bună nici rea, o carte de citit într-o zi de vară.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării