Nemira, 2018
cum ți-ai umple timpul , de asta data nesfarșit ? cum ai trece peste pierderea ireversibilă a familiei, sau a mai multor familii?
Acesta este subiectul romanului citit.
Nu se vorbește chiar despre nemurire ci doar despre o îmbătrânire lentă , foarte lentă, în 15 ani reali se îmbătrânește de fapt doar un an, iar protagonistul poate ajunge până la frumoasa vârstă de 1000 de ani.
Eu zic că pretextul cărții este acela de a putea discuta momente istorice europene sau mondiale într-un mod digerabil pentru cititorul de azi. Un alt pretext ar fi întrebarea la care nu găsim răspuns. Care este scopul unei vieți- lungă sau scurtă!
Începem în 1500, sunt descrise, familia, locuințele, ocupațiile , atmosfera târgului.
Scopul vieții supraviețuirea intr-o societate în care a fi diferit înseamnă anatema de vrăjitor și moartea.
Terminăm în 2000 și ceva, tot așa , doar mai nesiguri de rolul și de scopul unei vieți atât de lungi.
Confort, accesul la lumea întreagă în câteva ore cu avionul sau în câteva secunde prin mesaje, ceea ce ” dă o senzație de claustrofobie , de parcă lumea s-ar smochini literalmente , precum un balon care pierde aer.”
În acest interval de 500 de ani avem descrise , momentul Shakespeare, momentul Cook, momentul Fitzgerald, insule, continente diferite , evenimente ciudate, umplu spațiul , timpul și paginile cărții.
” procedaserăm așa cum procedaseră mulți adesea în mândra istorie a descoperirilor geografice. găsiserăm paradisul. Pentru ca apoi să-i dăm foc”
lecția principală a istoriei este următoarea: oamenii nu învață nimic din istorie . Secolul XXI încă se poate transforma într-o imitație proastă a secolului XX...”Empatia dispărea așa cum se întâmplase adesea în trecut. Pacea era făcută din porțelan , așa cum fusese mereu”
Lucrurile nu mai sunt importante pentru oameni... au întotdeauna un picior în marele pustiu digital”
Matt Haig, scriitor și jurnalist, s-a născut pe 3 iulie 1975 la Sheffield, în Marea Britanie.
Este un scriitor prolific, multe dintre cărţile lui fiind bestselleruri sau în curs de
ecranizare. Vă recomandăm titlurile traduse : Umanii (Nemira, 2016), Cum să oprești timpul (Nemira, 2018), Câteva motive să iubești viața (Nemira, 2018), Gânduri de pe o planetă nervoasă (Nemira, 2019) și Biblioteca de la Miezul Nopții (Nemira, 2020).