17 iulie 2021

Lecturi de weekend 140




Seria SNOPUL NELEGAT cuprinde cărți lansate deja la editura Semn de Carte, în Reșița:
 1.“Lauri de plastic” ,
2. “Tămâie şi cocaină”
3 ”Valea cu ierburi amare. (Cartea devălmășiei )”
4.“Şi câinii pleacă în exil”
5. “Coada dracului”
6.  “Tratament cu argintul viu”
7 Serenada pentru surzi,
8 parcursul cartea
9 Lătratul la lună

Despre autor:
Bata Marianov s-a nascut la Timisoara, în 23 aprilie 1943, in timpul celui de al doilea razboi mondial.
Tatal, Lazar Marianov, s-a intors ranit de pe Frontul de rasarit cu un an inainte de nasterea lui Bata - Miodrag.
In timp ce sotul era in razboi, mama - nascuta Elena Bogunovici - a trebuit singura sa faca fata greutatilor vietii.
In vara anului 1944, au inceput bombardamentele aliaților asupra orasului Timisoara.
 
In 1961, a terminat liceul,   in 1963, dupa doua incercari nereusite, a izbutit sa treaca examenul de admitere la Institutul de arte plastice ”Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, sectia de sculptura. Dupa numai un an de zile, este din nou exmatriculat si trimis corectional la ”ocna”, impreuna cu prietenul si colegul Mihai Mihai - la mina de plumb de la Ruschita (Banat).
Revine la Bucuresti dupa un an, pentru a-si continua studiile artistice, iar in 1970, reuşeşte la examenul de diploma si obţine licenta de sculptor.
Intre 1970 si 1973, este profesor de desen artistic si scuptura la Liceul de Arte Plastice din Timisoara, din 1971 fiind primit in Uniunea Artistilor Plastici din Romania.
 Din 1984, se stabilește in Germania Federala.În fiecare vară revine în România  pentru festivalul   jazzului romanesc, Gărâna,  a cărui inițiator este.
Sursa 

Valea cu ierburi amare.  
 Autor: Bata Marianov
Editura: PALIMPSEST (2017)



„Bata Marianov este un artist tot timpul răzvrătit. El a plecat nemulţumit în Germania, în anii ’80, apoi s-a mutat în Franţa, pe urmă a ajuns a concluzia că la fel de nemulţumit este şi acolo, concluzie trasă din raportul cu condiţia artistului, cam aceeaşi în capitalismul prosper din Vest, cu aceea din comunismul sărac din Răsărit. Dintr-o astfel de răzvrătire, întors în România după anii ’90, i-a venit lui Bata Marianov pofta de a scrie, atunci când a constatat că prin sculptură n-ai cum să-ţi manifeşti nemulţumirea. Prin scris, poţi. În toate cărţile pe care le-a publicat, există, se exprimă atitudinea lui, gândirea, viziunea lui despre artă, despre viaţă, despre oameni. Aceste romane, apărute la Editura «Palimpsest», au, totuşi, în centrul atenţiei chiar pe însuşi autorul, pe Bata Marianov, într-un fel sau altul. Direct, pentru că şi el apare ca personaj în carte, şi indirect, pentru că unele dintre personaje sunt un fel de alter-ego al lui”, a spus criticul şi scriitorul Gheorghe Jurma, directorul Editurii TIM.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării