18 octombrie 2021

Clubul Meseriilor Rurale

Vineri 15 octombrie 2021 a avut loc pe zoom o cu  140 participanti.
Tot vineri  a fost marcată Ziua Internațională a Femeilor din mediul rural.





Unul dintre speakeri din Cabesti Bihor, Corina Ene , primar din 2020  .
Dansa a povestit cum a ajuns școala din comuna Căbești  să se implice în proiectul plante si povesti vindecatoare.

Pentru cei interesati de proiectul Fundației Noi Orizonturi aveti pe site date suplimentare , inclusiv https://meserii-rurale.noi-orizonturi.ro/ ghidul aplicantului

Mai sunt pagini care îndeamnă la implicare alte instituții în afară de școli, bibliotecile prin bibliotecari, biserica prin preot sau ONG-uri prin membrii lor. 


Cum pot aceste categorii să se implice? am decupat de pe site:
Daca esti biblioteca

  • Dă ”viață” bibliotecii,   completând constant posibilitățile de dezvoltare, atât pentru cei mici cât și pentru cei mari.
  • Pune “răsaduri” și crește rădăcini puternice și sănătoase. Când copiii petrec timp descoperind și punând în valoare comorile pe care le au în satul natal, devin mândri de ceea ce au acasă
  • Crește meseriași - tineri care înțeleg valoarea unor meserii care, chiar dacă nu sunt larg răspândite, au cerere și apreciere pe piața muncii.
  • Crește vizibilitatea și atractivitatea bibliotecii sau parohiei sau centrului pe plan local sau chiar regional. Suveniruri create de copii, șezători organizate ca pe vremuri dar cu transmitere pe canale de socializare, prezentări noi ale unor obiective turistice, sunt produse posibile ale unui Club de Meserii Rurale.
  • Asigură un spațiu accesibil și primitor pentru activități
  • Conectează copiii cu specialiști, personalități de la care au ce învăța
  • Fii lider îndrumător pentru un club extrașcolar: folosește resursele disponibile pe Clubul Meseriilor Rurale și implică-ți copiii în activități de descoperire și valorizare a patrimoniului local.
  • Atunci când alți actori din comunitate se implică în educația copiilor, sediile lor devin clase pentru educație non-formală, complementară școlii, pe tot parcursul anului, pe tot parcursul vieții.

daca esti adult si locuiești într-o comunitate rurală:
  • Diversifică sursele de finanțare pentru activitățile cu elevii. Noi Orizonturi vă pune la dispoziție o serie de premii pentru implementarea proiectele propuse iar de cele mai multe ori, anvergura antreprenorială a activităților aduce donații și sponsorizări de la membrii comunității sau
  • Vorbește cu reprezentanții instituțiilor în care merg sau pot merge copiii despre posibilitatea de implicare voluntară.
  • Fii lider îndrumător pentru un club extrașcolar: folosește resursele disponibile pe Clubul Meseriilor Rurale și implică-ți copiii în activități de descoperire și valorizare a patrimoniului local.
  • Nu doar pe părinți ar trebui să-i preocupe educația copiilor și tinerilor. Pentru că, până la urmă, copiii și tineriii vor construi viitorul comunității și de priceperea lor depinde bunăstarea fiecărui locuitor

Fiecare pagină conține și exemple de bună practică car epot fi replicate.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării