În data de 8 .10.2021 a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor bihoreni din bibliotecile publice la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ” .
Ultima întâlnire de acest gen a avut loc în decembrie 2019 , o întâlnire de bilanț a unui an foarte bogat în proiecte. Din martie 2020 pandemia a blocat mare parte din activitatea bibliotecilor bihorene.
Peste octombrie 2021 plutește încă spectrul pandemiei. Totuși nu putem să nu încercăm să facem planuri de viitor, de dezvoltare și de colaborare.
La întâlnirea de vineri au participat 17 bibliotecari din bibliotecile publice din orașele bihorene Alesd, Salonta, Beius, Sacueni, Marghita, Valea lui Mihai și Nucet și din comunele Astileu, Chislaz, Bratca, Cabesti, Budureasa.
Gazdele întâlnirii au fost doamna director Ancuta Florina Schiop , dl Mircea Pricajan redactor sef la revista Familia, doamnele Máté Zsófia , Tóth Hajnal redactori la revista Varad și Delia Pantea bibliotecarul metodist.
Biblioteca Județeană Bihor are din acest an un nou director și o nouă structură.
În cuvântul de introducere doamna director s-a prezentat , experiența de profesor de istorie-geografie la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman din Auşeu și cea de viceprimar , și de funcționar public în administrația județeană îi permite să aibă o viziune largă asupra problematicii educației în comunele mici din Bihor pe de o parte și o cunoaștere bună a metodelor administrative prin care bibliotecile publice pot să se dezvolte.În primul rând urmărim finanțarea bibliotecilor din bugetul local.
Conform legii bibliotecilor pot fi ceruți
-bani pentru carte
noua- minim 50 documente la mia de locuitori.
-5% din totalul
cheltuielilor de buget pentru formare profesională.( Bratca – curs de formare
profesională)
-bani pentru laptop, sau calculator ( cu sistem de operare și toate accesoriile, deoarece echipamentele IT deținute cam din 2009 devin încet încet nefuncționale.)
-Reparații la clădire, căldură, Internet.
Prin intermediul revistelor culturale ,vom încerca sa oferim un fel de program cultural pentru elevii intre 10 și 15 ani. Formatul acestui program propus de dl Mircea Pricăjan va facilita întâlniri cu scriitori de carte pentru copii, discuții cu copii pe diferite teme culturale la nivelul lor( în biblioteci publice) cu finalitate creșterea interesului pentru lectură, pentru creația literară, și contactul cu istoria culturală a județului prin Revista Familia.
Pentru cititorii de limbă maghiară vom oferi activități culturale într-un format asemănător iar revista Varad va publica în paginile ei evenimentele culturale din comunități.
Actualizarea fondului de carte al bibliotecilor publice mici din Bihor prin apelul către Rezerva Naționala de Carte a Bibliotecii Naționale este un alt obiectiv pentru următorii ani.
Bihorul ar putea
trimite 3, 4 cereri concomitente, iar Biblioteca Judeteana ar putea să asigure
transportul de la București la Oradea. Asta ar însemna pachete de câte 500 -600
cărți pentru cei care aplica + 2500 pentru judeteana . Vom acorda asistență
pentru întocmirea documentelor necesare , vom centraliza cererile și le vom
trimite concomitent pentru ca livrarea să fie făcută în același timp.
Discuții individuale cu
bibliotecarii