11 octombrie 2021

Intalnire metodica la Biblioteca Județeană

 În data de 8 .10.2021 a avut loc întâlnirea metodică a bibliotecarilor bihoreni  din bibliotecile publice la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ” .

Ultima întâlnire de acest gen a avut loc în decembrie 2019 , o întâlnire de bilanț a unui an foarte bogat în proiecte. Din martie 2020 pandemia a blocat mare parte din activitatea bibliotecilor bihorene.

Peste octombrie  2021 plutește încă spectrul pandemiei. Totuși nu putem să nu încercăm să facem planuri de viitor, de dezvoltare și de colaborare. 

La întâlnirea de vineri au participat 17 bibliotecari din bibliotecile publice din orașele bihorene Alesd, Salonta, Beius, Sacueni, Marghita, Valea lui Mihai și Nucet și din comunele  Astileu, Chislaz, Bratca, Cabesti, Budureasa.

Gazdele întâlnirii au fost doamna director   Ancuta Florina Schiop , dl Mircea Pricajan redactor sef la revista Familia, doamnele Máté Zsófia , Tóth Hajnal redactori la revista Varad și Delia Pantea bibliotecarul metodist.

Biblioteca Județeană Bihor are din acest an un nou director și o nouă structură.

În cuvântul de introducere doamna director s-a prezentat ,  experiența de profesor  de istorie-geografie la Şcoala Gimnazială Alexandru Roman din Auşeu  și cea de viceprimar , și de  funcționar public în administrația județeană îi  permite să  aibă o viziune largă asupra problematicii educației în comunele mici din Bihor pe de o parte și o cunoaștere bună a metodelor administrative prin care bibliotecile publice pot să se dezvolte. 
 
Structura nouă a  Bibliotecii Judetene îmbogățește gama de servicii pe care le poate biblioteca oferi prin cele două reviste culturale Varad si Familia.

Din discuții și prezentări s-au conturat următoarele obiective  pentru anul 2022.
Folosirea tuturor resurselor pentru dezvoltarea bibliotecilor.Biblioteca Judeteana ofera prin experiența din administrația locala  a managerului,  asistență în solicitarea de bugete pentru anul 2022, în scrierea  și completarea formularelor de accesare de proiecte europene și asigurarea de cofinanțări de la ordonatorul de credite și sau la consiliul judetean.( Proiecte europene, PNNR)

În primul rând urmărim finanțarea bibliotecilor din bugetul local. 

Conform legii bibliotecilor  pot fi ceruți 

-bani pentru carte noua-  minim 50 documente la mia de locuitori.

-5% din totalul cheltuielilor de buget pentru formare profesională.( Bratca – curs de formare profesională)

-bani pentru laptop, sau calculator  ( cu sistem de operare și toate accesoriile, deoarece echipamentele IT  deținute cam din 2009  devin încet încet nefuncționale.)

-Reparații la clădire, căldură, Internet.

Prin intermediul revistelor culturale ,vom încerca sa oferim un fel de program cultural pentru elevii intre 10 și 15 ani. Formatul acestui program propus de dl Mircea Pricăjan  va facilita  întâlniri cu scriitori de carte pentru copii, discuții cu copii pe diferite teme culturale la nivelul lor( în biblioteci publice) cu finalitate creșterea interesului pentru lectură, pentru creația literară, și  contactul cu istoria culturală a județului prin Revista Familia.

Pentru cititorii de limbă  maghiară vom oferi activități culturale  într-un format asemănător  iar revista Varad  va publica în paginile ei evenimentele culturale din comunități.

Actualizarea fondului de carte al bibliotecilor publice mici din Bihor  prin apelul  către Rezerva Naționala de Carte a Bibliotecii Naționale este un alt obiectiv pentru următorii ani.

Bihorul ar putea trimite 3, 4 cereri concomitente, iar Biblioteca Judeteana ar putea să  asigure transportul de la București la Oradea. Asta ar însemna pachete de câte 500 -600 cărți pentru cei care aplica + 2500 pentru judeteana . Vom acorda asistență pentru întocmirea documentelor necesare , vom centraliza cererile și le vom trimite concomitent pentru ca livrarea să fie făcută în același timp.

În trimestrul trei al anului 2021  vom relua vizitele pe teren,  în care sa identificam  punctual problemele fiecărei biblioteci , sa le discutam cu primăriile și să găsim soluții adaptate fiecărui caz.


Discuții individuale cu bibliotecarii












 

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării