12 octombrie 2021

Proiect educațional- THE HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS


 Lansare proiect educațional - THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS – 

Tema proiectului fiind: White nights of Hell


Astăzi, 08.10.2021 în cadrul Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea a avut loc Conferința de lansare a Proiectului THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS – Tema proiectului pentru anul 2021 – 2022, fiind: White nights of Hell

În perioada Septembrie 2021 – Ianuarie 2022, Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea prin echipa de proiect formată și în parteneriat cu Olga Lengyel Institute's Holocaust, Inspectoratul Școlar Judetean Bihor, Biblioteca Județeană "Gheorghe Șincai" - Oradea, Muzeul "Țării Crișurilor" - Oradea, Fundațita de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor (Oradea Heritage), Asociația Tikvah va implementa proiectul THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS – cu tema aleasă pentru acest an - White nights of Hell!



 

Beneficiari direcți: elevi cu talente în domeniul artistic, literar, economic, istoric, etc. care doresc să dezvolte această tematică (jud. BIHOR) – 150 elevi, 15 cadre didactice, 5 membri ai comunității locale

Beneficiari indirecți: elevii și  profesorii liceului,  comunitatea  locală,  alte  şcoli  din  judeţ şi  din  ţară, instituţii de cultură partenere


Echipa de proiect:

Coord. proiect: Prof. dr. Ghiurcuța Livia, Prof. dr. Trif Olga-Valentina

Prof. dr. Brădău Cristina - Coord. secțiunea organizare activități simpozion

Prof. Oprean Flavia-Iulia - Coord. secțiunea ateliere de lucru și mass-media, identitate vizuală 

Prof. Negru Emilia, Prof.  Ballo Erika - Coord. secțiunea expoziții proiect

Prof. Fetea Violeta - Coord. secțiunea publicație "Foaia de istorie" - articol "Lăzăriștii"

Prof. Luca Elena - Coord. secțiunea creație literară, scrisori și cărti poștale 

Prof. Mate-Sidea Mihaela - Coord. secțiunea Jurnal de impresii, Cercetare

Prof. Bondar Zita - Coord. secțiunea Muzică

Prof. Juncu Vasile - Coord.  secțiunea Religie


Scopul acestui proiect este dezvoltarea spiritului civic al elevilor prin cunoașterea, promovarea și înțelegerea drepturilor și libertăților omului, precum și prin evidențierea impactului pozitiv avut de o atitudine proactivă, guvernată de toleranță, empatie, implicare la nivel cultural-științific pentru cunoașterea și acceptarea valorilor, tradițiilor și obiceiurilor celorlalți, alături de care ne derulăm existența în viața de zi cu zi.


Contextul actual – premisa implementării unei altfel de educație


Acualmente, trăim într-o societate informațională în continuă schimbare ce are la bază ca valoare centrală – adaptabilitatea. De asemenea, creativitatea, implicarea, responsabilitatea și știința reușesc să treacă dincolo de barierele din școli și ajung să pună tinerii în fața unor situații reale care de cele mai multe ori pare să îi copleșească în intensitate și complexitate. 

În aceste condiții, activitățile de voluntariat și situațiile concrete de viață îi scot pe acești tineri din zona lor de confort și îi plasează în circumstanțe care îi provoacă să își depășească limitele, să fie capabili să își creeze zone de confort până atunci necunoscute, astfel, reușind să treacă peste marginalizare și frică existențială – devenind tineri responsabili și implicați ai societății actuale.

Aceste activități educaționale care promovează drepturile omului, libertatea, toleranța, empatia, socializarea, munca în echipă, cercetarea științifică și dezvoltarea personală și profesională transformă elevii în adevărați cetățeni responsabili și asumați.



Prin această temă – White Nights of Hell - a proiectului educațional "THE  HISTORY OF THE HUMANITY AT THE CROSSROADS", un proiect inter și transdisciplinar, ne propunem să completăm activitățile specifice finanțate de Institutul TOLI și care au la bază studii și cercetări de peste 15 ani în domeniu, acțiuni cultural-științifice dezvoltate cu sprijinul elevilor de liceu ca participanți – beneficiari și a profesorilor implicați.


Cunoașterea adevărului istoric, dezvoltarea spiritului civic, respectarea drepturilor și libertăților omului, interculturalitatea, promovarea toleranței și a empatiei, implicarea în activități de cercetare cutural-științifice cu scopul descoperirii tradițiilor și obiceiurilor  altor popoare vor rămâne principalele valori ale activităților propuse prin intermediul acestui proiect.


Tema – White Nights of Hell – propusă în cadrul acestui proiect va fi evidențiată prin intermediul mai mult activități educative, grupate pe categorii/secțiuni, după cum urmează:

•Artă plastică

•Știință și patrimoniu

•Istorie și educație

•Educație pentru mediu

•Muzică

•Religie și credință

•Literatură și creație literară

•Economie, etc.


Obiectivele  proiectului:

1. Înțelegerea evenimentelor istorice precum Holocaustul, genocidul și totalitarismul – care au schimbat istoria Europei a secolului al XX-lea.

2. Accesarea conceptului de interculturalitate, cunoscând tradiții, obiceiuri, gastronomia și portul altor popoare alături de care trăim cu ajutorul artei plastice și muzicii specifice.

3. Identificarea adevărului istoric prin accesarea unor surse veritabile, precum: arhive, testimoniale, mass-media prin identificarea similitudinilor și diferențelor abordate din punct de vedere istoric.

4. Cunoașterea istoriei locale în context național și european, precum și dezvoltarea de activități pentru promovarea acesteia.

5. Creșterea capacității de observare cu privire la descoperirea și altor implicații ale acestor evenimente istorice – cauze/consecințe economico-financiare.

6. Evidențierea abilităților, competențelor și a creativității literar-artistice, informaționale și științifice a elevilor pentru atingerea obiectivelor educaționale, ca modele de bună practică cu scopul respectării și promovării drepturilor și libertăților omului.




În loc de încheiere

Prezentul proiect educativ se adresează celor care îndrăznesc să înțeleagă mai mult din istoria evenimentelor istorice care au schimbat Europa sec. al XX-lea, celor care caută adevărul istoric și au drept valori de existență cotidiană: toleranța, iubirea și înțelegerea semenilor, empatia, atitudinea proactivă și implicarea în problemele comunității din care aceștia fac parte cu scopul de a aduce plusvaloare în mediul economic, social și politic.

Până la urmă, școala reprezintă un punct de plecare pentru alegerea traseului profesional, iar participarea la cât mai multe activități valoroase pentru dezvoltarea personală și profesională aduce reale beneficii educabililor beneficiari direcți/indirecți.

Implicarea în astfel de activităţi complementare extracurriculare, dezvoltă abilităţi mai puţin cunoscute în microsocietatea şcolară şi, totodată, o portiţă deschisă în depăşirea limitelor, în autocunoaştere în contexte noi, diferite de cele reprezentate de familie şi şcoală.

Aici, în cadrul Liceului Teoretic “Aurel Lazăr” din Oradea, interesul manifestat față de activitățile extracurriculare este susținut în mod direct de către profesori, iar implicarea elevilor în activitățile derulate în cadrul proiectelor propuse aduc plusvaloare și dezvoltă capacitatea acestora de adaptare la diverse provocări reale, dându-le posibilitatea pregătirii pentru viața reală ca actori responsabili și implicați.

Așteptăm cu nerăbdare și entuziasm alte activități interesante propuse în cadrul acestui proiect și avem încredere că viitorul este unul de bun augur în mâinile unor actuali elevi responsabili, viitori protagoniști autentici ai propriei existențe.

Prof. Oprean Flavia-Iulia, responsabil mass-media și identitate vizuală în cadrul proiectului

Prima zi vineri- in sala liceului,










Sambata, a doua zi a proeictului- intalnire online












Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării