30 iunie 2022

„ Walk of fame” la Aleșd

 Zilele festivalului „ Walk of fame” la Aleșd : organizat de” Scoala Orion Choos to Be a Star” a adus multă culoare , frumusețe , bună dispoziție și toate acestea ca sa ne amintim că sfântul soare răsare cu aceeași dragoste dăruindu-și căldura și lumina pentru toti la fel ! Ca să ne amintim de tradiții, de cei care ne-au lăsat o frumoasă zestre culturală și totodată să ne amintim că suntem datori să o pastrăm Prima ZI : ziua stadurilor a românilor , maghiarilor, rommilor, slovacilor.




 


Ziua a III-a a Festivalului a fost despre șezătoare, despre șezătoarea fiecărei etnii. Protagonistii s-au străduit să readucă câte ceva din mireasma de busuioc si lămâița din odăile bunicilor și obiecte de uz casnic țărănesc ! Nu au lipsit nici sarmalele, plăcintele , pancovele și alte bunătăți di cămara bunicilor.







29 iunie 2022

Monumentul Gheorghe Șincai de la Svinica



La 206 ani de ani de la moartea lui Gheorghe Șincai, Primăria comunei Râciu împreună cu Primăria din Svinica au dezvelit și sfințit în cimitirul din localitatea Svinica un monument ridicat în memoria cărturarului român ”Gheorghe Șincai ”. Marți, 28 iunie 2022 a avut loc  slujba de binecuvântare a  monumentului dedicat ilustrului cărturar și preot greco-catolic Gheorghe Șincai. 



La eveniment au fost prezente  oficialități locale și centrale, printre care Ambasadorul României în Slovacia Excelența sa Călin Fabian, primarul  localității Svinica, LỦBOMÍROV ŚIMKOVI și primarul localității Râciu,  Ciprian Belean ; reprezentant al Institutului de Cercetări Socioumane ʺGheorghe Șincaiʺ  și reprezentant  al Academiei Române dl Prof Univ dr. Cornel  Sigmirean; directorul direcției județene de  Cultură Mureș prof. Nicolae Băciuț ,   prof. univ.dr . Eva Mârza care  a  asigurat traducerea în timpul evenimentului.
Din încredințarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, a fost prezent și  Pr. Liviu Ursu – Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Au fost prezenți reprezentanți ai Eparhiei Greco-Catolice de Kosice din Slovacia  Pr. Jozef Miňo, paroh de Košice-Západ și Protopop  al Protopopiatului Košice;  reprezentant al  Parohiei Greco-Catolice Râciu. pr. Toader Dulău, paroh  Râciu  – promotorul inițiativei; reprezentați ai Parohiei Greco-Catolice de Oradea  pr. Gavril Buboi , protopop gr. catolic de Oradea  și   pr.Cioba Anton , rectorul Seminarului Greco-catolic Oradea   

 
Din delegația din Mureș a făcut parte  și sculptorul monumentului, artistul Pop Gheorghe. 
( În anul 1985 a absolvit Liceul ,,Ion Vlasiu” din Târgu-Mureş, la secţia de sculpturã. Din anul 1995, sculpteazã obiecte de artã în atelier propriu. Picteazã din anul 1988, când a devenit membru al Asociaţiei Artiştior Plastici Mureş.)






 __________________

Fiu al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, istoric, lingvist, filolog și teolog, preot și călugăr, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai (1754-1816) se numără printre părinții fondatori ai națiunii române moderne.



                                   



De ani de zile primăria comunei Râciu reluase cercetările privind locul de deces al marelui învățat, urmărind  ridicarea unui monument funerar în cimitirul unde-și doarme somnul cel de veci istoricul, filologul și teologul născut între satele Râciu și Șamșud în anul 1754, în casa bunicului său dinspre mamă. S-a început o febrilă colaborare cu Primăria din Svinica.

Cercetătoarea Marta Čiderová, este cea care a descoperit după îndelungi căutări, o copie după fila din Registrul parohial în care se menționează decesul lui Gheorghe Șincai. În cuvântul de bun venit ea ne-a prezentat harta cimitirului în care a fost înmormântat Gheorge Șincai. De la doamna Marta Čiderová am aflat că în secolul al XVIII-lea la Svinica s-au așezat păstori valahi, de religie greco-catolică.

În cimitir, in căldura toridă a lui iulie, în aroma florilor de tei care se scuturau deasupra noastră toți invitații au adus cuvinte de mulțumire pentru reușita acestui efort multinațional  de recuperare istorică. De acum pelerinii care se duc să caute mormântul cărturarului au un monument unde să depună coroanele de flori! 

                                        
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a depus un buchet  de flori tricolor prin reprezentatul la eveniment bibliotecar Delia Pantea .












27 iunie 2022

Ziua IEI la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai ”

 Echipa care s-a ocupat de buna desfășurare a evenimentelor din Săptămâna IEI Românești a fost formată din bibliotecari din majoritatea secțiilor bibliotecii .

Deci pentru această săptămână mulțumim- 

Echipei care conduce șezătoarea - Coasem IE, Delia și Lucia Pantea și colegele Aurica Mihaela Roșca și Eniko Majoros ;

Echipei de la IT pentru susținerea tehnică și sedințele foto.

Echipei de la parter / CIC/ pentru că sunt custozii permanenți ai expozițiilor pe care le organizăm.






















 

Ultima șezătoare a sezonului

 Ultima șezătoare a sezonului a precedat ziua de Sânziene  deci am folosit timpul să punem la punct expoziția, să dăm o notă festivă, de miez de vară holului ,să facem sedințele foto cu participanții la Sezătoare și să împletim coronițele de sânziene.



Surorile Ghib cu costumele populare din familie






Viorica Stiube- ultime retușuri 

Aranjăm expozitia





Sedința foto - surorile Arsene, Nectaria și Elena


                                                    


Împletim coronițe de Sânziene








Sărbătoarea IEI Românești - concurs foto

 Vineri 24 iunie 2022 a avut loc premierea concursului foto Purtăm IE cu mândrie!   propus de IA Oradea în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai”.

 

- Purtăm IE cu mandrie

premiul 1- Iulia Corai- costume populare din zona Moldova si Bihor la bunica




premiul 2- Bianca Drâmbău- Traditie in grădina din Oșorhei




premiul 3- Florin Handrag- La parcul Salca





Mentiuni si diplome de participare au primit :
Anamaria Crețu
















În afara concursului  remarcam fotografiile facute in acelasi eveniment dar care nu au respectat toate conditiile de participare: 









 

Regulament de participare a fost:
Concurs Foto – Purtăm IE cu mândrie! – 9-24 iunie 2022
Vă invităm ca în perioada de- 9–22 iunie 2022 să trimiteți fotografii pe pagina de Facebook IA Oradea în comentarii la afișul evenimentului ”Sărbătoarea IEI Românești ”
Câștigătorii vor primi premii, cărți.
Condiții de participare:
a. Participant poate fi orice persoană cu vârstă între 2 și 90 de ani,
b. Înscrierea canditaților la concurs se realizează prin trimiterea fotografiilor în format electronic pe pagina de Facebook IA Oradea, la secțiunea comentarii la afișul evenimentului ”Sărbătoarea IEI Românești”,
c. Concurenții pot trimite maxim 2 fotografii care să îi prezinte îmbrăcat/ îmbracată în IE /costum popular în cadru natural,
d. Toate fotografiile vor avea in comentariu numele pozei și o scurtă descriere (a costumului, a locului unde este făcută poza)
Ex: IE cu motive geometrice, poză făcută pe pajistea de lângă dealul Șomleu),
e. Fotografiile trebuie să fie originale, realizate de concurenți, să nu fi apărut vreodată în presă (imaginile postate în pagini web personale sunt acceptate),
Orice fotografie depistată ca fiind însușită în mod ilegal va fi descalificată,
g. Nu vor fi admise fotografii care nu respectă tema concursului sau fotografii care conțin caractere sau elemente vulgare, defăimătoare, antisociale, rasiste, contrare bunelor moravuri sau care trimit la discriminări de orice fel,
h. Premierea concursului și anunțarea câștigătorilor se va face în data de 24 iunie 2022 la Biblioteca județeană Gheoghe Șincai în cadrul evenimentului ”Sărbătoarea IEI Românești”,
i. Fotografiile trimise vor fi folosite de Biblioteca Judeteană pentru promovarea IEI românesti într-un material video,
j. Trimiterea lucrărilor (fotografiilor) pentru concurs presupune că participanții au acceptat integral prezentul Regulament al concursului.

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării