25 iunie 2022

Muzeul de artă populară Ligia Alexandra Bodea



 De Ziua Universală a Iei Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal a organizat   o seară muzeală dedicată costumului tradițional de Bihor din satele de pe Valea Barcăului,   vineri, 24 iunie  de la orele 17.30.

 Am asistat la :
-Vernisajul expoziției „Costumul tradițional de Bihor de pe valea Barcăului” cu exponate din colecția particulară a Muzeului de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea, din Iaz, jud. Sălaj. 
 
-Obiceiul de împletit coronițe de Sânziene – demonstrație susținută de țărănci din sate de pe Valea Barcăului. Una dintre cele mai îndrăgite sărbători ale verii este cea a Sânzienelor, protectoare ale lanurilor de grâu și orz aflate în pârg. În această zi, tinerele fete și neveste împleteau cununi din flori de sânziene și spice de grâu, care aveau menirea de a proteja de duhurile rele atât oamenii, cât și animalele.

-Lansarea atelierului de creație „Să redescoperim cămașa tradițională din Bihor”,  doritorii vor fi îndrumați să realizeze în totalitate propria cămașă tradițională folosind ca model o piesă din patrimoniul Secției de Etnografie a Muzeului Țării Crișurilor. Sezătoarea/ atelierul va începe din toamnă

Piesele vestimentare astfel realizate vor face parte din expoziția care va fi deschisă cu ocazia Zilei Universale a Iei 2023.

Intervențiile vor fi susținute de dr. Simona Bala, muzeograf la Secția de Etnografie a Muzeului Tării Crișurilor și de Ligia Alexandra Bodea.

Partenerii evenimentului  au fost  Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Muzeul de Artă Populară Ligia Alexandra Bodea din Iaz, jud. Sălaj, Universitatea Oradea, Muzeul Municipal Beiuș și Asociația „Prietenii Muzeului Țării Crișurilor”.

 

Pozele au încercat să  redea modele tradiționale și tehnici de cusut.




                                    


















Muzeul de artă populară Alexandra Ligia Bodea sau Casa fetei de la Iaz. Sălajul   deține unul dintre cei mai tineri proprietari de muzeu din țară,  pe Ligia Alexandra Bodea.

"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării