9 iunie 2022

Lecturi de weekend 157


Hotii de frumusete. Editia GSP
PASCAL BRUCKNER
Data publicării: 2011
Editura: Trei
Traducător  Magdalena Popescu

Născut la Paris în 1948, Pascal Bruckner este romancier şi eseist a fostului caracterizat ca filosof al actualității .
 La Editura Trei au apărut toate romanele sale :Casa îngerilor, Luni de fiere, Care dintre noi doi l-a născocit pe celălalt?, Iubirea faţă de aproapele, Căpcăunii anonimi, Copilul divin, Palatul chelfănelii, Iubito, eu mă micşorez!..., Păzea, se-ntoarce Moş Crăciun!, Paria, precum şi volumele de eseuri :Noua dezordine amoroasă, Fanaticii apocalipsei, Paradoxul iubirii, Căsătoria din dragoste, Euforia perpetuă, Mizeria prosperităţii, Tirania penitenţei. Eseu despre masochismul occidental.


Romanul se desfășoară pe două planuri, cel al povestitorului – în persoana lui Benjamin. pe care il cunoaștem în calitate de hoț de cuvinte și idei. 
Mă duceam prin biblioteci şi îmi treceam într-un caiet provizia de scene, metafore. Clasam materialele pe scene: claruri de lună, certuri, asasinate... din fiece autor nu luam, din prudenţă, mai mult de unu-doi termeni, o vocabulă şi atributul ei. Nu furam, ciupeam: efectuată la acest nivel microscopic, frauda nu putea fi detectată, era o găinărie fără importanţă... pe deasupra, respectam un principiu absolut: să nu-i plagiezi decât pe morţi. Cei vii sunt atât de susceptibili!


 și cel al ascultătorului – o doctoriță psihiatru dezechilibrată ea însăși de probleme sentimentale și profesionale.
Nu devii medic ca să-i ajuţi pe ceilalţi, ci ca să-i persecuţi în deplină legitimitate, să-i pedepseşti că sunt diminuaţi.


Familia Steiner, în casa căreia cei doi protagoniști ajung întâmplător, este hotărâtă să-și ducă la capăt, cu răbdare și precizie demonică, planul sinistru: de a fura din lume oamenii frumoși, care nu doar că nu au niciun merit pentru darul pe care l-au primit, ci mai mult, îi fac nefericiți pe toți cei care nu s-au bucurat niciodată de acest atribut. Vor reuși Jérome și Francesca Steiner, ajutați de valetul lor Raymond, să extermine din lume frumusețea? Uneltirile lor reușesc, cu siguranță, să aducă răul în Raiul iluzoriu în care trăiesc Benjamin și Heléne…
 




Frumusetea este oare o crima? Trebuie sa pedepsim fiintele superbe pentru ca ne expun la spectacolul perfectiunii lor? Undeva, la granita dintre Franta si Elvetia, trei oameni pun la cale un complot impotriva frumusetii. Sa fie la mijloc doar izbucnirea halucinatorie a unei perversiuni sadice? Avem de-a face cu o doctrina si cu aplicarea ei obstinata: complotistii vad in frumusetea inegal distribuita o inechitate care trebuie eliminata. Ei captureaza fete superbe, a caror prezenta are asupra semenilor lor un efect aproape hipnotic, le inchid intr-o grota din inima muntelui si le supun unui lung tratament de teroare pur psihica.

Complet izolate fizic, vaduvite de perceptia scurgerii timpului, dar, mai ales, private de privirile celorlalti, ele se transforma, dupa nici doi ani, in niste batranele cu trupuri deformate si minti ratacite. O viziune de apocalips? 




Gustul lui Pascal Bruckner pentru distrugerea frumosului apare și în acest volum 
ca și în Luni de fiere. 
Personajele lui suferă  la vederea frumuseții altora,  urâtul și mizeria transformă și viciază totul și pe deasupra nimeni nu reacționează pentru amendarea procesului. Acesta în schimb este unul molipsitor , distrugător in final.

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării