La 206 ani de ani de la moartea lui Gheorghe Șincai, Primăria comunei Râciu împreună cu Primăria din Svinica au dezvelit și sfințit în cimitirul din localitatea Svinica un monument ridicat în memoria cărturarului român ”Gheorghe Șincai ”. Marți, 28 iunie 2022 a avut loc slujba de binecuvântare a monumentului dedicat ilustrului cărturar și preot greco-catolic Gheorghe Șincai.
La eveniment au fost prezente oficialități locale și centrale, printre care Ambasadorul României în Slovacia Excelența sa Călin Fabian, primarul localității Svinica, LỦBOMÍROV ŚIMKOVI și primarul localității Râciu, Ciprian Belean ; reprezentant al Institutului de Cercetări Socioumane ʺGheorghe Șincaiʺ și reprezentant al Academiei Române dl Prof Univ dr. Cornel Sigmirean; directorul direcției județene de Cultură Mureș prof. Nicolae Băciuț , prof. univ.dr . Eva Mârza care a asigurat traducerea în timpul evenimentului.
Din încredințarea Preafericirii Sale Cardinal Lucian, a fost prezent și Pr. Liviu Ursu – Vicar judecătoresc al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș.
Au fost prezenți reprezentanți ai Eparhiei Greco-Catolice de Kosice din Slovacia Pr. Jozef Miňo, paroh de Košice-Západ și Protopop al Protopopiatului Košice; reprezentant al Parohiei Greco-Catolice Râciu. pr. Toader Dulău, paroh Râciu – promotorul inițiativei; reprezentați ai Parohiei Greco-Catolice de Oradea pr. Gavril Buboi , protopop gr. catolic de Oradea și pr.Cioba Anton , rectorul Seminarului Greco-catolic Oradea
Din delegația din Mureș a făcut parte și sculptorul monumentului, artistul Pop Gheorghe.
( În anul 1985 a absolvit Liceul ,,Ion Vlasiu” din Târgu-Mureş, la secţia de sculpturã. Din anul 1995, sculpteazã obiecte de artã în atelier propriu. Picteazã din anul 1988, când a devenit membru al Asociaţiei Artiştior Plastici Mureş.)
__________________
Fiu al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, istoric, lingvist, filolog și teolog, preot și călugăr, reprezentant de seamă al Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai (1754-1816) se numără printre părinții fondatori ai națiunii române moderne.
De ani de zile primăria comunei Râciu reluase cercetările privind locul de deces al marelui învățat, urmărind ridicarea unui monument funerar în cimitirul unde-și doarme somnul cel de veci istoricul, filologul și teologul născut între satele Râciu și Șamșud în anul 1754, în casa bunicului său dinspre mamă. S-a început o febrilă colaborare cu Primăria din Svinica.
Cercetătoarea Marta Čiderová, este cea care a descoperit după îndelungi căutări, o copie după fila din Registrul parohial în care se menționează decesul lui Gheorghe Șincai. În cuvântul de bun venit ea ne-a prezentat harta cimitirului în care a fost înmormântat Gheorge Șincai. De la doamna Marta Čiderová am aflat că în secolul al XVIII-lea la Svinica s-au așezat păstori valahi, de religie greco-catolică.
În cimitir, in căldura toridă a lui iulie, în aroma florilor de tei care se scuturau deasupra noastră toți invitații au adus cuvinte de mulțumire pentru reușita acestui efort multinațional de recuperare istorică. De acum pelerinii care se duc să caute mormântul cărturarului au un monument unde să depună coroanele de flori!
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a depus un buchet de flori tricolor prin reprezentatul la eveniment bibliotecar Delia Pantea .
Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a depus un buchet de flori tricolor prin reprezentatul la eveniment bibliotecar Delia Pantea .