17 aprilie 2022

Lecturi de weekend 154

In fiecare an Comunitatea Albanezilor din România este prezentă la Târgul Gaudeamus de la Oradea. Cărțile le oferă gratuit într-un efort de a face cunoscută această comunitate.

Anul acesta am primit de la ei romanul biografic "Vesnic prizonier" scris de Tibor Ostermann si Oana Manolescu. Am citit cartea și m-am reîntâlnit cu viața din epoca comunistă pe care o cunoșteam binișor dar pe care copii mei nici nu și-o pot imagina.


După 1945 toti cei care purtau nume germane au fost deportati in gulagul rusesc si duși la munca forțată, așa începe  povestea lui Tibor Ostermann, care la 18 ani a fost dus  in lagărul de la Krivoi Rog, apoi plimbat in multe altele. 
Una  din scenele din carte arată în ce stare deplorabilă ajunseseră ucrainenii, popor care câștigase  războiul, si stadiul de dezumanizare in care ajunseseră oamenii in lagăre din cauza foamei.  

Lagărul sovietic este înlocuit apoi cu lagărul socialist, cu țara noastră așa cum era până la revoluție.
Pentru familia Ostermann  toată viața până la emigrarea în Germania în anii 1990 a părut un prizonierat. 

 

 

Pe de altă parte o bună parte din acțiune se petrece în Brașov în ani în care eram și eu pe acolo la bunici. Cartierele, numele  străzilor, povestea cozilor la magazine  îmi aduc în memorie propria istorie, îndulcită de prezența bunicilor și a prietenilor cu care ne jucam fără griji.

Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării