Biblioteca cavalerilor la 2 ani
Cetatea din Bibliotecă
În septembrie se împlinesc doi ani de când inițiativa cetatea cavalerilor a luat viață la inițiativa și prin efortul domnului Colonel. R. Dr. Constantin MOȘINCAT. Acum în septembrie 2022 gasim pe platforma Biblioteca Bravului Cavaler 24 numere ale revistei Cetatea Cavalerilor.
Că Biblioteca e în Cetate, sau Cetatea are o Bibliotecă e mai puțin important.
Cavalerii care au deschis Cetatea si Biblioteca sunt cavaleri adevărați ai Asociației Cavalerilor de Clio au pornit la drum în anul 2020 și-au propus să popularizeze istoria națională în context european.
Deviza cavalerilor ”Ajutor Împrumutat!” dorea să însoțească demersurile publicistice și îndemna oamenii de știință, autorii să-și facă publice studiile și cărțile de istorie, iar pe cititori să trimită sugestii, propuneri, observații, întrebări. Cavalerii au dovedit că s-au adaptat cu succes în secolul XXI cu tehnologia și managementula electronic al informației și pot ajuta cititorul interesat să aibă aces la cărți și reviste cu tematică istorică, editate în tiraje mici imposibil de găsit în format tipărit.
Obiectivele pot fi găsite pe site,
1.Vom
găzdui opere științifice, cercetări istorice, mese rotunde,
colocvii, articole de istorie ale principalilor colaboratori grupați
în jurul reviste Cetatea
Cavalerilor.
Dorința noastră este de a asigura cunoștințe de istorie națională
și universală în spațiul virtual;
2. Vom oferi cu aceste
materiale și metode de cercetare și interpretare științifică a
istoriei;
3. Pornim Biblioteca
Bravului Cavaler de Clio,
menită să păstreze cărți, fascicole, articole și/sau fragmente
din studii și cercetări ale autorilor români și informații
despre alte lucrări – recenzii, semnale, evenimente, etc, care pot
fi consultate fără plată;
4. Încurajăm scrierea de lucrări,
de către junii Cavaleri de Clio, cu sprijinul și sub îndrumare
competentă, prin Ajutor
Împrumutat;
5.
Vom reuni tematic toate lucrările într-un Almanah anual al
Cavalerului de Clio;
6.
Creăm o bază de date cu foto documente istorice, din trecut,
prezent, pentru viitor;
7. Vom acorda consultații, îndrumări
și sprijin pentru formarea de juni slujitori de Clio;
8. Vom
organiza evenimente tematice, acțiuni aniversare și comemorative
pentru cunoașterea aprofundată de personalități istorice,
culturale și științifice ale istoriei naționale;
9. Vom
iniția schimburi de informații cu societăți, biblioteci și
personalități științifice;
10. Vom iniția concursuri cu
premii pentru lucrările anului și burse de sprijin pentru junii
cavaleri.
Acțiunile noastre se desfășoară pe bază de voluntariat, conform principiului Ajutor Împrumutat.
La ora începutului erau multe nume importante în colegiul ștințific al revistei și în redacție:
Prof. univ. Dr. Ioan SCURTU (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România) Prof. univ. Dr. Viorel FAUR (Universitatea din Oradea –Președinte de onoare a Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio) Comandor (r)prof. univ. Dr. Jipa ROTARU (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România) Profesor univ. Dr. Dumitru PREDA (membru al Fundației Nicolae Titulescu) Prof. univ. Dr. Mihai DRECIN (membru al Academiei Oamenilor de Știință din România) Colonel r. prof. univ. Dr. Constantin Hlihor (Cercetător științific gradul I) Prof. univ. Dr. sculptor Cornel T. DURGHEU (Fundația Cetate Durgheu) Colonel r. Vasile Șt. TUTULA (Revista Virtus Romana Rediviva) Redacția: Colonel. R. Dr. Constantin MOȘINCAT (Redactor șef) Jr. Dr. Augustin ȚĂRĂU (secretar) Membrii: Lector univ. Dr. Cristina PUȘCAȘ Prof. Dr. Alin SPÂNU Dr. Iulian BOȚOGHINĂ Col. r. Dan POINAR Col. r. Ioan TĂTAR
Acum în toamna anului 2022, după ce am trecut de pandemie și trăim în vecinătate cu un război putem spune ca Cetatea și Biblioteca Cavalerilor au primit în doi ani un suflet frumos și o luminoasă aură culturală , cu coalaboratori mai mulți și din mai multe domenii decât cel istoric.
Cititorii pot naviga cu plăcere oprindu-se la capitolele cu care rezonează sau scufundându-se în complexe lucrări istorice.
Trecănd prin numerele online ale revistei spicuim:
Istoria iese din tiparele rigide și merge spre comemorarea unei alte pandemii sau ale unor vremuri de restriște - GRIPA SPANIOLĂ cazuistică semnalată în presa românească (1918-1920) de Dr. Augustin Țărău în numărul 1/ 22 ; sau Pâinea cea de toate zilele de Iacob CAZACU1 8/22
Personalități mai cunoscute sau mai puțin cunoscute sunt aduse în atenția cititorului: Gheorghe Buzatu- Cavaler de Clio; Portret de arhivist - Ion Heliade Rădulescu de Dr. Magdalena ALBU
Ne întâlnim ici colo cu diaspora: Magdalena Popa 6/22 , George Roca 6/22 7/22
Cuibul sufletelor frumoase de Anișoara Laura MUSTEȚIU 7/22 sau Comunitatea românească din America – nr 7/2022
Găsim prezentări de carte sau cărți online : Mihail Eminescu și adevărul Sfintei Scripturi,
sau LA LUNGA GUERRA I Balcani e il Caucaso tra conflitto mondiale e conflitti locali (1912-1923) a cura di Lucio Valent .
Atrag atenția lucrări în serial cum e: Vechiul Testament - relevat prin sonete de Av. Dr. Pașcu BALACI, scris cu har și atenție ușor de citit și ușor de înțeles, străbate Vechiul Testament în calupuri mici și accesibile.
În capitolul opinii găsim: Cenzura din Televiziunea Română – importată din Ungaria lui Viktor Orban Alexandru GHIȘA 7/22; Conspirații (II) Gl-locot. dr. Grigore Stamate 8/22;
De la peșteră la geopolitică războiul din Ucraina fără ieftinie propagandistică de Gruia COJOCARU1 8/22; Desfiinţarea formaţiunilor de jandarmi și înfiinţarea trupelor de securitate Col. (r) Pobirci Ion Col. Pobirci Ioan – Cristian 1/20
Sunt consemnate momente importante ale istoriei locale:
Banca aminitirilor (12) - CHIRURGUL George GOLDAMMER 8/22 sau
Mihai Viteazul – Atitudini-„relocarea” abuzivă a statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul (aruncată în curtea S.C. Apă Canal Oradea). ( la evenimente)05.11 2018
Premii: Revista a instituit Marele Premiu – RĂDĂCINI – pe care-l acordă anual celor mai fideli colaboratorilor, iar doamnelor Floarea de salcâm, pentru activitatea artistică și culturală. Pentru activitatea din 2021, Cetatea Cavalerilor a primit Diploma de excelență din partea Revistei Luceafărul de Vest (Timișoara), Diploma de Onoare din partea Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Oradea și Diploma comemorativă „Iancu – 150”, din partea Asociației Cultural Patriotice „Avram Iancu” - Filiala Oradea.
GRAFICA REVISTEI, s-a îmbunătățit și a primit rublici constant, inspirate de cea mai veche revistă din Bihor, Familia și o ținută științifică care merită citată ca sursă bibliografică, sau de continuare a cercetării unor domenii, idei și teze semnalate. În afara caracterului original al materialelor publicate, se impune a evidenția lucrările de creație – proză și poezie – ale autorilor care au încredințat opera lor spre publicare (Pașcu Balaci, George Roca, Elena Buică).
Cititorul virtual rătăcit în Cetatea și Biblioteca Cavalerilor poate pierde mult timp deschizând pagini/uși, poposind acolo unde titlul rezonează cu preocupările generale sau interesele de moment. Oferta e generoasă, titlurile pe alese, capitolele bine definite, colaboratorii de calitate!
Fiind o Cetate cu o Bibliotecă sau o Bibliotecă cu o Cetate important este ca cei care o locuiesc, Cavalerii să continue să le dea viață! Am aștepta de la anii următori să aducă evenimentele pe care pandemia le-a interzis, să vedem juni cavaleri intrând sub scutul seniorilor și lucrând împreună în Cetate! Și poate un Almanah anual al Cavalerului de Clio!
La mulți ani revistei! La mulți ani Cavalerilor din Cetate!
Delia Pantea , bibliotecar BJ Bihor