26 martie 2013

ARC peste timp - Unirea Basarabiei cu România


Marti 26.0 2012   a avut loc o noua activitate in cadrul proiectului   ARC PESTE TIMP.
poza de grup

Liceul Teoretic " O. Ghibu"  a gazduit acestă nouă întâlnire  momentul istoric evocat  fiind unirea Basarabiei cu România Acesta a fost parte din România modernă timp de 22 de ani, de la 27 martie (9 aprilie) 1918, când Sfatul Țării, parlamentul Republicii Democratice Moldovenești a votat în favoarea unirii cu România. Aceasta a durat până la 28 iunie 1940.  Atunci, după un ultimatum expansionist al guvernului sovietic adresat României privind cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, teritoriul său (Est-Moldova) a fost ocupat de Armata roșie, administrația și Armata Română fiind forțate să se retragă la est de râul Prut.(Wikipedia)

Studenții basarabeni
Oaspeți au fost elevii implicați în proiect  de la Liceul Teoretic Aurel Lazăr, insoțiti de profesorii coordonatori Livia Ghiurcuta , si directorul Ioan Micu. Elevii au prezentat cadrul istoric al evenimemntului, și au susținut un moment folcloric bihorenesc.

Un alt grup de invitați a fost cel al studenților basarabeni din Oradea însoțiți de dl Tiberiu Moraru, președintele al Asociaţiei  Morăriţa din Oradea . Prezentarea studenților a fost încheiată cu un moment artistic patriotic- doua cantece folk care vorbeau despre Bucovina si despre limba română.

Biblioteca Judeteană este parteneră în mai multe proiecte cu Liceul Teoretic Aurel Lazăr și 

cu doamna dr. Livia Ghiurcuta colaborarea are acum o vechime de 3 ani, si o multime de activitati pe această tema inepuizabilă a istoriei nationale.



juniorii de la Liceul Ghibu

Principiile directoare ale IFLA şi UNESCO cu privire la serviciile bibliotecii publice stipulează
necesitatea acesteia de a-şi asuma, în cadrul comunităţii locale, rolul de agent esenţial în vederea conservării şi promovării culturii locale în toată diversitatea ei prin conservarea colecţiilor de istorie locală, organizarea de expoziţii şi cercuri de lectură, publicarea de documente de interes local, promovarea unor programe interactive, prezentări de carte, conferinţe pe teme de istorie locală şi prin susţinerea şi dezvoltarea tradiţiei orale ca vector important al comunicării (vezi Les services de la bibliothèque publique: principes directeurs de l'IFLA/UNESCO – Fédération Internationale des associations de bibliothèques publique, 2001, cap. 1.8)


Delia Pantea

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării