26 martie 2013

Violenta structurala si culturala si covorul fermecat


Luni de la ora 17 si ceva a avut loc a treia intalnire a Grupului de practica pe tema conflictelor condus de Sabin Muresan.

 Cu ce am ramas eu ca participant, este acesta idee de violenta ca iceberg: zona nevazuta, structurala si cea culturala este infricosatoare.

Randurile ce urmeaza le-am desprins din  http://blogsipace.files.wordpress.com/2009/12/inegalitatea-de-gen-violenta-invizibila.pdf  , si fac o descriere a feliilor de iceberg, cam asa cum a facut-o Sabin  Muresan.

”Violenţa structurală -mai dificil de recunoscut şi înţeles- este violenţa încastrată în sistemele sociale, politice şi economice ale societăţii. Este vorba de alocarea diferită a bunurilor, resurselor şi oportunităţilor între diferite grupuri sociale   din cauza structurii care le reglementează relaţia.


Violenţa directă (fizică, sexuală, socială, economică şi psihologică) este forma cea mai uşor observabilă a violenţei pentru că implică în general manifestări fizice şi, în genere, măsurabile, cuantificabile.
Structurile sociale, departe de a fi inocente în chestiunea inegalităţii dintre femei şi bărbaţi, reprezintă instanţe care confirmă, întăresc şi reproduc această inegalitate. Numeroasele inegalităţi care persistă în viaţa socială a
unei societăţi reîntăresc în fapt ideea normalităţii dominaţiei şi superiorităţii  bărbaţilor asupra femeilor.

Definiţie
Violenţa culturală reprezintă acele aspecte ale culturii-exemplificate în domenii precum religie, ideologie,
limbă, artă, ştiinţă, mass-media- care legitimează violenţa directă şi structurală.
Forme de expresie: - Faptul că violenţa este „normală”, o modalitate acceptabilă de a răspunde la diferite probleme şi conflicte, chiar „macho“.
- Gradul în care violenţa s-a infiltrat în cele mai multe aspecte ale culturii în care trăim –mai ales în muzică, televiziune şi diferite publicaţii.

Vorbind despre cultură accentul nu trebuie pus numai pe ceea ce este vizibil şi perceptibil ci pe cultura adânc
înrădăcinată în subconştientul colectiv, în prezumţiile care definesc ceea ce este normal şi natural pentru o societate. ”
 
Un instrument pentru gasirea unei solutii la o situatie de conflict este covorul fermecat.Grupul prezent a exersat in doua situatii diferite folosirea acestei metode  de automediere.

Va invitam sa participati la urmatoarea intalnire -8 aprilie ora 17- a grupului si sa vedeti cum functioneaza aceste instrumente magice  de rezolvarea conflictelor.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării