29 martie 2013

Vom deveni ”Gasland” ?


La Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai a fost proiectat aseara , 28 martie   filmul documentar  "Gasland" realizat în 2010 de americanul Josh Fox.
"Gasland" ("Tărâmul gazelor") arată efectele nocive pe care fracturarea hidraulică le-a avut în SUA. Exploatările gazelor de şist din America au dus la deşertificarea solului şi contaminarea pânzei freatice cu gaz şi cu tot felul de poluanţi, astfel că la robinetele localnicilor din preajma exploatărilor apa pur şi simplu lua foc.
Filmul a şocat opinia publică şi a determinat Agenţia Naţională de Mediu a SUA să recunoască, în 2011, că fracturarea hidraulică se face vinovată pentru poluarea apei freatice, în ciuda faptului că marii petrolieri negau vehement acest lucru.
Invitat special la proiecţia filmului a fost  Mihnea Blidariu, membru al formaţiei rock Luna Amară şi militant împotriva fracturării hidraulice.
In sală au fost prezenti reprezentanți ai societății civile care au participat și în  luna februarie la Oradea la un prim protest anti-exploatarea gazelor de şist în Bihor .

Pe 4 aprilie, toţi bihorenii sunt aşteptaţi la un nou protest, în faţa Prefecturii. Astfel de manifestări vor avea loc pe 4 aprilie în diferite oraşe din întreaga ţară.

Pericolul unei poluări definitive a pânzei freatice este uriaș și foarte aproape. 
Vizionarea a fost continuată de aproape 2 ore de dezbateri.


Vă invităm să parcurgeți materialul informativ pregătit de  organizatoarea vizionării Laura Turdean


Șezătoare în martie

  Cu frecvență bilunară continuă și Șezătoarea de la bibliotecă, ultima întâlnire a fost în data de 28.03 de la ora 17. Chiar dacă bibliotec...

Wikipedia

Rezultatele căutării