28 noiembrie 2013

“Ziua Românilor de Pretutindeni”

29 noiembrie 2013 – Biblioteca Judeţeanã “Gheorghe Şincai” Bihor, amfiteatru et. I, orele: 14:00 – 16:00
1. Intonarea Imnului României
2. Cuvânt de bun venit – deputat Florica Cherecheş
3. “Nicolae Iorga şi românii din afara frontierelor politice” – Prof. univ. dr. Sorin Şipoş, Universitatea Oradea
4. “Consecinţele migraţiei pãrinţilor asupra dezvoltãrii psiho-sociale ale copiilor” – lector univ.dr.  Marius Cioarã şi lector univ.dr. Rosana Stan, psihologi, Universitatea Oradea
5. “Limba care ne-a nãscut – limba românã” – Ioan F. Pop, scriitor şi eseist
6. “Rolul Bisericii în pãstrarea identitãţii naţionale” – Pãrinte protopop Rusu Dorel
7. Intervenţiile românilor din strãinãtate
8. “Oglinda sufletului românesc din Ucraina şi prezentarea publicaţiei Apşa, cotidianul românilor din Transcarpatia” – Tiberiu Moraru – Preşedinte Asociaţia “Morãriţa”
9. “Românii de peste Prut” – Ioan Mânãscurtã, Asociatia Studenţilor si Elevilor Basarabeni
10. Moment artistic – Şcoala gimnazialã “Avram Iancu” Oradea
11. Concluzii – deputat Florica Cherecheş

26 noiembrie 2013

Bloguri și bloggăreală

Când m-am apucat de condus un blog , nu m-am gândit la fenomen ca atare. Era o oportunitate de a ține un jurnal al bibliotecilor publice, de a ține împreună un grup de biblioteci, de a face publică activitatea lor, eu ,destinatar al mesajelor, rapoartelor și povestirilor lor.

Cei 5 ani de activitate au confirmat importanța demersului. Am găsit articole preluate sau date referință pe situri la care niciodată nu ne-am gândit că ar fi interesate.
Am reușit să convingem și pe alții și acum sunt  multe bloguri de bibliotecă atât în Bihor cât și în țară.

Un parteneriat în blogosferă se poate face în mule feluri. Se poate face o biblioblogosferă, se pot face grupuri de  Bloguri de biblioteci în blogosferă.

Se pot folosi cuvinte mari,  formatori de opinie,  direcții de dezvoltare in educație , sau cultură, proiecte de advocacy pentru cauze culturale sau educaționale, cu siguranță cei care caută găsesc cele mai potrivite sintagme pentru ceea ce se intâmplă în realitate. Să ai un partener media care să preia articolele importante, și să crească vizibilitatea acestui sector înăbușit de prejudecăți  ( biblioteca) este extraordinar de important și valoros.
In acest mod fiecare are acces instantaneu  la aria de preocupări a celorlați, e o sursă de îmbogățire personală și un schimb de bune practici continuu, și aș spune eu un mod proactiv de a depăși  prejudecățile .

Intrând în acest concurs, SuperBlog 2013, nu am fost convinsă de la început că pot să depășesc tenta oarecum comercială a concursului. Deși nu am bifate toate articolele am reușit să găsesc pentru majoritatea temelor un mod de a le aborda  integrându-le oarecum în sfera activității de bază a blogului. Cred că până la urmă despre asta este vorba, de a aparține unei comunități cu o infinitate de agende personale și de a găsi  puncte comune prin care activitatea fiecăruia să fie mai vizibilă, mai strălucitoare.

Un alt beneficiu al parteneriatelor este acela de a învăța permanent de la celălalt, de a intra în diferite jocuri sau schimburi de opinii cu oameni care pot aduce un suflu cu totul nou în propriile abordări.

 Mai mult, se poate transfera activitatea din mediul electronic în viața reală, în mici proiecte sau concursuri , cum am și experimentat aici sau cum au făcut bloggerii parteneri de pe   www.toateblogurile.ro  anul trecut.
Un pas mai departe ar fi să folosim parteneriatul pentru a promova cauze importante, inclusiv pentru a crea sau schimba politici publice. Dacă puterea  unei societăți civile e definită de coerența în susținerea unor cauze, tot așa parteneriatele în blogosferă pot crea cu viteză mult mai mare, instantaneu aș spune curente de opinie implacabile.

Trebuie oarecare curaj și încredere în buna credință a tuturor dar merită efortul.
Specialistii și cei care au o experiență mai mare în domeniu spun mai multe despre acest tip de jurnalism cetățenesc.
Una peste alta a fi blogger e super.

Acest articol a fost scris pentru Superblog2013.

Conferință de deschidere a campaniei antiviolență la Oradea

Luni   25 Noiembrie, Zi decretată de O.N.U. ”Zi internațională de combatere a Violenței împotriva Femeii”-  de la orele 17,00  a avut loc Deschiderea oficiala a Campaniei de combatere a violentei  în Bihor : “Impreuna importiva violentei”  în sala mică a Primăriei Municipiului Oradea.
A devenit un obicei ca la  prima întâlnire din  campanie să participe toți factorii activi implicați apoi în diverse activități. De la an la an  sporește  numărul de parteneri, organizații nonguvernamentale , persoane publice, sau instituții publice care doresc să se implice în această campanie.

Ca de obicei administratorii și inițiatorii campaniei la Oradea sunt Uniunea Femeilor Bihor , Inspectoratul Județean de poliție Bihor, Inspectoratul Scolar Bihor, și Biblioteca Județeană ”Gheorghe Sincai”, spijiniți de Primăria municipiului Oradea și de Consiliul Județean Bihor.

Acum în întâlnirea de seară au vorbit despre implicare și planurile de activitate in campanie:
Miorița Săteanu, Ioana Indrieș de la IPJ Bihor departamentul de prevenție au vorbit despre acestă campanie și despre campaniile de anii trecuți.
 Deputat Florica Cherecheș a vorbit despre violența social acceptată, despre statisticile curente, și despre progresele legislative, insuficiente pe care le-a făcut Romania în protejarea victimei.
 Daciana Nica- ne-a impartășit experiența pe care a avut-o in proiectul Femei 2010 pe parcursul modulului de șanse egale- Femeile nu stiu ce inseamna egalitate de sanse, iar o alta concluzie era aceea ca - nu conteaza care este conditia ta sociala, ca femeie- oricand poti ajunge o victimă.
Tiberiu Morar- președintele Asociației Morărița, a vorbit despre respectul datorat omului și condiției umane.
Livia Ghiucuța, prof de istorie la lic Aurel Lazăr a constatat ca suntem mai civilizati decât acum 500 de ani.
Prof. Carmen Tripe,  a prezentat lucrărea  de eseuri, Alegerea mea Eseuri antiviolenta rezultat al  uneia din campaniile de anul trecut coordonată împreună cu Ioana Indrieș.
A mai vorbit dl Pașcu Balaci, avocat, și poet, care a avut ocazia să reprezinte mai multe cazuri de divorț datorat violențelor în familie, și doamna Letiția Filimon ca reprezentant al Asociației Române de Psihologie Comunitară.

Departe de a fi o plută abandonată pe un ocean de violență  suntem o rețea de oameni care pot întinde fiecare o mână de ajutor cuiva care are nevoie.

Comemorare Andrei Șaguna


”Pe romanii transilvaneni, din adancul lor somn vreau sa-i trezesc si cu voia catre tot ce e adevarat, placut si drept sa-i indrumez”
La Apateu-Ungaria, la 23 noiembrie 2013, un gest simbolic, dezvelirea bustului de bronz al lui Andrei Saguna din curtea Bisericii Ortodoxe, a marcat un moment unic de gandire si simtire a tuturor celor care isi asuma istoria ca pe cel mai trainic sentiment care te leaga de radacini.
Initiativa Episcopiei Ortodoxe Romane din Ungaria, a inimosului preot paroh, Origen Sabau, a devenit realitate cu sprijinul  artistului plastic, TRAIAN TSAMURIS, dar si cu cel al Ministerului Afacerilor Externe , al altor institutii din judet si din tara, printre care si LIONS CLUB 22 Oradea.
Prezenta unor personalitati marcante ale vietii religioase-Mitropolitul Ardealului, LAURENTIU STREZA, al episcopilor din Severin, Lugoj, Oradea sau Ungaria, ale vietii laice, au conferit evenimentului o incarcatura emotionala deosebita, cu valente nationale si istorice aparte.
O data in plus, am simtit ca istoria ne copleseste prin grandoare, dar si prin sentimentul acut al prezentului caruia ii suntem datori macar prin asemenea dovezi de intelegere si de asumare neconditionata.
                                                                                            A consemnat Ligia Mirișan

_____________________________________________________

Manifestări închinate Sfântului Andrei Şaguna, Mitropolitul Românilor
Ortodocsi din Transilvania (1808-1873)-la Apateu in Ungaria.
Din partea Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai ” a participat directoarea instituției, doamna Ligia Mirișan.





25 noiembrie 2013

Ziua Porților Deschise la Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” 29 noiembrie 2013


·         10:00 -14:00 Întâlnire metodică semestrială a bibliotecarilor publici din jud. Bihor (Sala de consiliu, et. II)
·         11:00 - Atelier de lucru: ce înseamnă să fii arhitect (organizator: Ordinul Arhitecților Bihor) și Atelier de lucru Art Nouveau (organizator: Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice) (Mediatecă, et. I)
·         12:00 - Atelier de lucru: „Viața ta are valoare” (organizat de Centrul de Zi Iedera și Asociația Down Oradea); expoziție de semne de carte      (Centrul de Informare Comunitară, parter)
·         13:00 - Lansare de carte: „Descoperă istoria și valoarea” - personalități care au marcat istoria lumii (Ed. Aquila 93) (Amfiteatru, et. I)
·         14:00 - Ziua Românilor de Pretutindeni - simpozion (Organizația Femeilor Liberale - dep. Florica Cherecheș) (Amfiteatru, et. I)
·         16:00 - Lansări de carte: dr. Stelian Gomboș, Preot dr. Ioan Ghitea,         dr. Vasile Deac, dr. Silviu Sana (Amfiteatru, et. I)
·         17:00 - „Oradea citește. Lecturi urbane”, un proiect al Fundației Civika, sprijinit de Consiliul Elevilor de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea (Hol, parter)
·         17:30 - Uniunea Femeilor Bihor - 20 de ani de activitate (Amfiteatru, et. I)
·         18:00 - Vernisajul expoziției de benzi desenate și pictură pe lemn,            cu vânzare, în scop caritabil - prof. Ciprian Tamba (Hol, et. II)

·         19:00 - Demonstrație culinară și expoziție de carte de bucate -             Chef Mihai Cristian (Oficiu, et. I)
·         Standuri cu vânzare ale editurilor orădene (Hol, parter)
·         Târg de prăjituri pregătite de către elevi ai Colegiului Economic   „Partenie Cosma” Oradea, în scop caritabil, cu vânzare, și               Expoziție de pictură pe sticlă cu vânzare, în scop caritabil (Hol, parter)
·         Expoziția foto „Roșia Montană: Ochiul care plânge” - expozanți: Adela Lia Rusu, Cristian Ene, Gheorghe Petrila, Teodor Radu Pantea (Hol, et. I)
·         Proiecție de filme (Mediatecă și Sala de lectură, et. I)
·         Expoziție de manuale școlare vechi (Secția Colecții speciale, et. II)

Program pentru copii

·         17:00 - Teatru de păpuși Hansel și Gretel (Ludotecă, et. I)
·         18:00-20:00 - Atelier de origami; pictură pe față (Secția pentru copii, et. I)
·         Vizionare de filme pentru copii
Facilități oferite:
·         Vizitarea secțiilor bibliotecii
·         Înscrieri și revizări gratuite ale permiselor de bibliotecă
             Pe durata evenimentului nu se vor împrumuta cărţi.


Acidifierea colectiilor de documente din biblioteci, muzee si arhive

24 noiembrie 2013

Despre sufletul satului romanesc

Sufletul satului 
de Lucian Blaga




Copilo, pune-ti mânile pe genunchii mei.
Eu cred că vesnicia s-a născut la sat.
Aici orice gând e mai încet,
si inima-ti zvâcneste mai rar,
ca si cum nu ti-ar bate în piept,
ci adânc în pământ undeva.
Aici se vindecă setea de mântuire
si dacă ti-ai sângerat picioarele
te asezi pe un podmol de lut.

Uite, e seară.
Sufletul satului fâlfâie pe lângă noi,
ca un miros sfios de iarbă tăiată,
ca o cădere de fum din stresini de paie,
ca un joc de iezi pe morminte înalte.
Activitățile au  facut  parte din proiectul Uniunii Femeilor Bihor - Zilele Femeii în mediul rural, care s-au derulat în acestă perioadă în mai multe locații

 Colocviul cu tema- Vesnicia s-a născut la sat,
a fost  susțint de elevii de la Licel Teoretic Aurel Lazăr, profesori coordonatori prof. Livia Ghiurcuța și Violeta Fetea.


IXD -prof. Cristina Bradau
XI E -Dragan Olga
XI D - Fetea Violeta
XII D Livia Ghircuta

Doamnele profesoare au vorbit despre satul românesc în contexte istorice și geografice.

Elevii, fiecare grup,  si-a ales un mod de prezentare propriu, un pasaj sau un autor din literatura română și a exemplificat cu imagini și text  relatia dintre satul românesc și sufletul neamului nostru.








.


Monica Marian, Miorita Sateanu



Vineri colocviul cu aceisi tema, in acelasi cadru,
 a fost sustinut de elevii clasei a XII de la
Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, coordonator prof. Monica Marian



sceneta, Soacra cu trei nurori























23 noiembrie 2013

Visele invincibililor

Zilele astea se implinesc 20 de ani de la înființarea Uniunii Femeilor Bihor . Sărbătorirea evenimentului are loc in data de 29 noiembrie la Biblioteca Județeană în cadrul Zilei Porților deschise la Bibliotecă. 
In acești 20 de ani președinta și sufletul asociației a fost și este doamna Miorița Săteanu.

Exista foarte mulți teoreticieni care iți spun cum se face, cum se scrie un proiect  sau cum trebuie sa gândești. Am privilegiul lucrez de 4 ani lângă această  doamnă care stie cum se face , ce înseamnă să lucrezi și să visezi pentru alții.   În fiecare moment arată oricui vrea sa vadă, cum lucrurile teoretice pot fi aduse in realitate- demonstrații stradale , conferințe, invitați care se înghesuie să onoreze activitățile  propuse de micuța doamnă.
A adunat in jurul dânsei oameni care au vise și de la dânsa invață să fie invincibili.

Doamnei Săteanu presedinta UFB i-aș oferi cristalele care strălucesc pe aripile porumbiței.
Dânsa ne-a arata timp de 20 de ani, ca ”Viitorul aparține celor care cred în frumusețea propriilor vise.”
Un spirit tânăr gata să învețe mereu ceva nou, și mereu gata să ofere ceva celor care au nevoie.

In fiecare campanie în care se angajează răspândește semințele credinței si iubirii  și speranței, in inimile oricui vrea sa le primească.
Coalizeză in jurul ei pe cei care viseaza la un viitor mai bun,  la generatii de adulți responsabili, la o viață mai bună. Trăieste și ajută pe cei care si-au pierdut speranta, ofera opțiuni celor micuti, ofera deschidere si posibilităti de colaborare și de dezvoltare adolescenților. Oferă un nou sens vieților doamnelor care de mulți ani pensionare simt nevoia sa se implice in viața socială, în educația tinerilor sau în proiecte culturale.

Nu totdeauna avem doar reușite și zâmbete de multumire. Mai avem și tristeți , situații dificile și câteodată chiar lacrimi de nemulțumire și de  disperare. Le împărtășim și apoi cu un zâmbet și un ceai trecem la următoarele proiecte. Durerile articulare, oboseala sau viața de pensionar,  nu sunt subiecte de discuție.
Cu atât mai mult prietenia și legăturile de suflet se transformă în energie care poate schimba lumea în una mai bună, mai strălucitoare, ca un cristal.

La mulți ani acum la aniversare!

Articol scris pentru SuperBlog 2013 si pentru simpatizanți.

Scrisoare deschisa pentru Mos Crăciun

 Dragă Moș Crăciun,

Iată că am ajuns iar în perioada aceea din an în care știm că îți pregătești sacii cu daruri pentru toți cei care doresc să le primească.
Mă întreb dacă mai ai timp să te uiți în sufletele beneficiarilor să vezi ce dorințe ascunse mai stau pe acolo. Nu știu câtă lume îți mai scrie.Chiar eu o fac destul de  rar, cam așa , odată la 3-4 ani, cât să nu uiți că exist și eu pe aici.
Acum îți scriu să îți spun un secret. Să-ți vorbesc de o dorință ascunsă, pe care am observat-o  în ultimul an.
Se spune în statistici  că suntem pe ultimul loc la citit. Media toată vuiește. Dar oare în ce mediu s-au făcut aceste statistici. Eu lucrez cu oameni obișnuiți, din provincie , care se bucură din tot sufletul pentru o carte.
Oferim cărți în dar copiilor, adulților, pensionarilor în micile noastre proiecte cu diferite teme.Sunt proiecte de schimb de cărți în care oferta oricât de modestă dispare, fiecare titlu găsindu-și un nou proprietar și cititor.
Adolescenți care cică folosesc doar computerul, se uită cu jind la premiul sub formă de carte pe care colegul de bancă l-a câștigat. O carte primită în dar e citită pe ascuns înainte de deshiderea cărților școlare .

De ce spun că este o dorință ascunsă? Pentru că suntem o specie ipocrită, care dorește să epateze să se arate evoluată și integrată în nu știu ce eră super tehnologizată. A declara că ești cititor a devenit ceva rușinos.

Aranjam o nouă bibliotecă de țară care urma să se deschidă în următoarele zile. Prin sală, în pelerinaj, sătenii intrau și își exprimau disprețul față de inițiativa care urma să prindă viață, cu expresii de genul - la ce mai trebuie carte când avem calculatoare.
Strângeam din dinți, văzându-mi de treabă...
Craciunul in cele mai frumoase povestiriIn cursul aceleiași zile a sosit un transport cu o donație mare de carte pentru acea bibliotecă . Nu era carte nouă, ci carte care trebuia mai întâi triată. M-am apucat de treabă și după o vreme aceiași cetățeni de bază s-au apropiat, au început să se uite peste cărțile acelea abandonate . Nu mai vorbeau despre era tehnologiei avansate, mă întrebau cu sfială dacă pot să-și aleagă și ei din acele cărți să ducă acasă.Q.E.D.

Moș Crăciun, te rog să aduci cu tine multe, multe cărți anul acesta. Dacă ar fi după mine aș zice să aduci doar cărți, dar fiecăruia după dorința și nevoile lui, aici tu știi mai bine.
Poate fi  și  „Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”. Autori ca Charles Dickens,  Oscar Wilde, Mark Twain  pot sta sub orice brad de Crăciun.


Cu drag, aceiași bibliotecară.

Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2013.




Drum spre Țara Soarelui Răsare

Ești un părinte mândru sau epuizat  de energia  și talentul copilului tău.
Te-ai săturat să calci pe mașinuțe prin casă? Când faci curățenie în casă găsești în toate colțurile  bucăți de bakugani morți în luptă cu baybladuri?
Ai un adolescent care toată copilăria a monopolizat televizorul pentru a vedea pokemon , bakugan și eroii invincibili din serialele japoneze .
Ai ocazia să transformi pasiunea copilului tău în realitate.
Există un concurs care poate duce copilul tău în Țara Soarelui Răsare, și a tuturor acestor personaje de poveste care i-au marcat copilăria.
Ce trebuie să faci? Participați împreună la un concurs internațional.

Concursul este dedicat, copiilor cu vârste de până la 15 ani, deci tu părinnte trebuie să îți înscrii copilul pasionat de desen , mașini și eroi de desene animate  in competiție. 
Ei vor participa  la concurs cu un desen care reprezintă mașina visurilor lor. Perioada de desfășurare a  concursului este între 15 Noiembrie 2013 – 15 Martie 2014
Regulamentul și datele logistice le găsiți aici:  Dream Car Art Contest.

Mult  succes participanților!

Acest articol a fost scris pentru Superblog 2013

17 noiembrie 2013

Lectura și cunoașterea - lucrări prezentate la Simpozionul Național din 15 noiembrie


  • Prof. GHERŢAN Simina-Ioana la Grădiniţa Micherechi-Ungaria împreună cu prof. BENEA Ligia-Rodica G.P.P. Toldi Salonta-Bihor au vorbit despre ASPECTE ALE DIVERSITĂŢII CULTURALE IN ACTIVITATEA CU COPIII DIN GRĂDINIŢA

În urma unui protocol de colaborare între MAE-Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni-MEN-Primăria Municipiului Oradea, a ajuns profesor de limba română ( nevorbitor de maghiară)  in localitatea Micherechi-Republica Ungară. Scopul protocolului era îmbunătăţirea procesului de pregătire în limba româna a elevilor din învaţământul preşcolar şi preuniversitar din localitatea mai sus menţionată, în spiritul valorilor europene şi însuşirea de valori civice moderne. În satul Micherechi(Ungaria) 80% din localnici sunt români, care doresc să-şi păstreze mai departe limba, portul, obiceiurile, dar trăiesc alături de maghiari, în buna înţelegere.



Prezenta excelenţei Sale, Domnul Alexandru Victor MICULA, Ambasador al României în Ungaria, la simpozion este datorata acestui proiect, cel mai important in acest moment pentru românii din Ungaria. Si-a exprimat mandria și sustinerea acestui proiect, si a exprimat multumiri la adresa  ISJ Bihor, BJ Bihor , pentru sustinerea permanenta a proiectelor care privesc comunitatea română din Ungaria.

Majoritatea lucrărilor  au avut ca subiect cartea, interesul profesorilor  și educatorilor de a stimula interesul elevilor pentru citit, și a le demonstra importanța lecturii pentru formarea lor ulterioară ca oameni și ca profesioniști.Inscrierile cu lucrări au avut acoperire națională, iar prezența a fost impresionantă.

16 noiembrie 2013

Simpozion naţional la Bibliotecă - Specialişti din toată ţara la Oradea

 Autor: Loredana Ionaş
”Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" Bihor a organizat ieri,  cea de-a II-a ediţie a Simpozionului Naţional "Cartea, poartă de acces la cunoaştere", eveniment la care au participat specialiști din toată ţara. Invitatul special al întâlnirii a fost Excelența Sa, Victor Micula, Ambasadorul României în Ungaria.






"Participarea Excelenţei Sale Victor Micula la eveniment este o dovadă că limba română şi cartea sunt elemente definitorii ale celor care reprezintă cultura română", a spus prof. Ligia Mirişan, în deschiderea simpozionului, menţionând că rezultatele acestui simpozion vor fi publicate într-o carte. A luat, apoi, cuvântul prof. dr. Alina Moţoc Chivari, inspector şcolar de specialitate pentru mentorat şi proiecte educaţíonale în cadrul ISJ Bihor, care a salutat organizarea la Oradea a acestui eveniment de interes naţional. "La nivelul Inspectoratului Şcolar Bihor, avizăm multe proiecte şcolare care sunt implementate la nivelul instituţiilor. Constat cu bucurie că Biblioteca Judeţeană este implicată în multe asemenea proiecte", a spus Alina Moţoc Chivari. Tot din partea ISJ Bihor, a aparticipat şi prof. Petö Csilla, inspector şcolar de specialitate pentru învăţământ preprimar şi primar - secţia maghiară, care şi-a manifestat opinia că "asemenea demersuri sunt necesare pentru ca generaţia tânără să se apropie mai mult de carte". În continuare, a luat cuvântul Dimitrie Muscă, directorul economic al Consiliului Judeţean Bihor, care le-a mărturisit celor prezenţi că iubeşte foarte mult cartea, însă face foarte puţin pentru ea. "Străbunicul meu citea, bunicul meu, la fel, iar tata a reconstituit o bibliotecă de mii de exemplare. Iubesc enorm cartea şi am încercat să le transmit această pasiune şi copiilor mei. Din păcate, nu am reuşit acest lucru... n-au citit o carte în viaţa lor şi preferă să stea în faţa calculatorului", a spus reprezentantul CJ Bihor. La rândul său, Claudia Timofte, şefa Cancelariei Prefectului, a spus că "dacă va fi îndrumată aşa cum trebuie, generaţia de azi va reuşi să descopere accesul la cunoaştere prin intermediul cărţii". Înainte de a deschide lucrările simpozionului şi a da cuvântul invitaţilor, iniţiatoarea proiectului, Mariana Barna, şef serviciu Comunicarea colecţiilor din cadrul Bibliotecii, a prezentat, pe scurt, modul în care s-a născut acest simpozion de interes naţional.

Evenimentul este o manifestare centrată pe ideea UNESCO, potrivit căreia biblioteca publică reprezintă "o forţă vie pentru educaţie, cultură şi informaţie", urmărindu-se împărtăşirea experienţei în educaţia copiilor şi tinerilor din România printr-un dialog profesional între profesori, psihopedagogi, elevi, studenţi, bibliotecari, muzeografi și alte categorii socio-profesionale.”

 preluat de la :
www.crisana.ro/stiri/cultura-5/simpozion-national-la-biblioteca-specialisti-din-toata-tara-la-oradea-140555.html





Definiții subiective - puritate

Dex online ne informează  PURITÁTE s.  înseamnă. 1. curățenie. (~ aurului.) 2. v. limpezime. 3. v. claritate. 4. v. desăvârșire.
 
 #Puritatea este un atribut pe care îl oferim multor contexte din viața cotidiană.
 Puritatea inimii și inocența , puritatea  în relație cu igiena, sănătatea, hrana, morala, societatea....
Folosim  deseori “pur precum cristalul”, “pur ca razele soarelui”, “pur ca apa unui lac de munte” . Încercăm să ne ducem viața alegând  o hrană pură, băuturi pure respirând un aer pur ! Toate descriu nevoia noastră  a oamenilor de perfecțiune.

Puritate este unul din cuvintele care duc la fanatism, ca și cel de iubire, adevăr sau credință. Poate mai sunt și altele dar acum nu îmi vin în minte. Se poate declanșa un mic război dacă încercăm să impunem standarde care să descrie acest concept. Cercetătorii istoriei pot argumenta, au pierit civilizații în numele acestor cuvinte ideal. Fiecare îl simte , îl trăiește , îl definește altfel.

 Mă găndesc ce înseamnă pentru mine.
Cum poți explica cel mai bine cuvintele care au semnificație inclusiv pentru sufletul omului. Cum le explicăm și cui ?  Doar folosind metafore reușim să descriem conceptele cu adevărat importante și să evităm căderea în banal, devalorizarea și încețoșarea lor. Cu cât ne apropiem mai mult  cu atât imaginea devine mai tulbure.

E bine să rămânem un pic la distanță, să căutăm imaginile purității  prin ochiul cuminte al obiectivului aparatului de fotografiat și să îl lăsăm pe el să vâneze puritatea culorilor și a imaginilor, inocența naturii :
in vant de april
isi scutura petalele
o papadie
 (Monica Trif),
sau strălucirea picăturilor de  rouă în soare în diminețile de iarnă ...

Doritorii pot participa la  concurs Instagram  propus de  AQUA Carpatica care se desfășoară până în 24 noiembrie.

Acest articol a fost scris pentru Super blog 2013

13 noiembrie 2013

,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE’’

Vineri 15 noiembrie 2013- intre orele 9,30-15


 Simpozionul Național

,,CARTEA, POARTĂ DE ACCES LA CUNOAŞTERE’’

PROGRAMUL ZILEI

09:00 – 09:30 Primirea invitaţilor şi întâlnire cu mass media
09:30 – 10:00 Deschiderea Simpozionului
·       Prof. Ligia  Antonia MIRIŞAN, director-manager, Biblioteca Judeţeană ,,Gheorghe Şincai’’ Bihor - Oradea

·       Excelenţa Sa, Domnul Alexandru Victor MICULA, Ambasador al României în Ungaria

”Veșnicia s-a născut la sat ” colocviu

Miercuri 20 noiembrie 2013 , de la ora 13,30 ,în amfiteatrul Bibliotecii Județene va avea loc un colocviu cu tema- Vesnicia s-a născut la sat, susțint de elevii  claselor a XII de la Licel Teoretic Aurel Lazăr, profesori coordonatori prof. Livia Ghiurcuța și Violeta Fetea. 
Vineri 22 noiembrie de la orele 15 ,  vor susține aceiași temă, elevii clasei a XII de la Colegiul TEhnic Mihai Viteazul, coordonator prof. Monica Marian.
Activitățile  fac parte din proiectul Uniunii Femeilor Bihor - Zilele Femeii în mediul rural, care se derulează în acestă perioadă în mai multe locații.




12 noiembrie 2013

In prag de sarbatori- concurs

Luna decembrie se apropie cu pași mari.
Vom încheia încă un an și vom intra în febra evenimentelor de celebrare a familiei , a prieteniei, și ne vom arăta recunoștința pentru cei dragi cu mici  atenții.

Invităm utilizatorii elevi ai filialelor Bibliotecii Judetene sa ne ajute să ne pregătim pentru această lună a cadourilor.

Din data de 13 noiembrie până in data de 20 noiembrie vă invităm să participați la concursul de împachetat cadouri. Concurs al cărui premiu va fi oferit de LuxuryGifts. Câștigătorul desemnat  va primi din partea   firmei  LuxuryGifts un voucher de reducere de 50% pentru produse din gama butoni si bijuterii de fantezie, pe care il poate oferi  cuiva drag.

Recomandăm pentru documentare filmulețele oferite  de  Luxury Gifts care  ne invata cum ambalam cadouri  :
http://www.youtube.com/watch?v=XPy4cKKWB6I&list=UUFif4aOSuKudlurLXAd7LIA
http://www.youtube.com/watch?v=pNhPPfO9Mao&list=UUFif4aOSuKudlurLXAd7LIA
http://www.youtube.com/watch?v=T70ANwbjohY&list=UUFif4aOSuKudlurLXAd7LIA

În perioada mentiona 13 noiembrie -  20 noiembrie, doritorii vor putea să creeze ambalaje magice pentru mici cadouri - cărți sau obiecte de decor la alegere.
Acestea vor fi fotografiate ,  imaginile  vor fi evaluate si punctate de o comisie .
Premiul întâi va fi  din partea   firmei  LuxuryGifts .

Cele mai frumoase imagini vor fi incarcate pe blog si in profilul facebook, bibliotecibihorene  in data de joi 21 noiembrie.
Toate cadourile astfel ambalate în cadrul concursului  vor fi oferite într-un eveniment special  in luna decembrie dedicat celor mai activi utilizatori ai filialelor participante la concurs.

Acest articol este scris pentru SuperBlog 2013
______________________________________________
21.XI 2013
Albumul foto cu  rezultatele concursului: www.facebook.com/bibliotecibihorene/media_setset=a.588237381224805.1073741861.100001156453533&type=1

au participat- Filiala Felix-
BIRTA DENISA
DOBAI ANCA
STAN ANDREEA
VARGA ALEXcoordonatorTarb Csilla

Filiala Iosia - Suiugan Diana-eleva clasa VII
Istoc Iusitna - clasa II Iosif Vulcan
Morar Nadia- grupa 0- 
Impreuna cu voluntarele filialei.
In pachete carti donatie de la public.

Coordonator - Ilie Monica

Filiala Dacia-
Sponsor- Gavris Mircea-
Copii- Dragos Ioana Maria-clasa X
Gavris Mirela- clasa V
Besenei Alexandra- clasa VII
Utan Andreea - clasa V
Agot Renata- calsa IX
Coordonator -Felicia Jurca


_________________________________________________________
22-XI -2013
In urma jurizarii, premiul oferit de LuxuryGifts ( un voucher de reducere de 50% pentru produse din gama butoni si bijuterii de fantezie, pe care il poate oferi  cuiva drag ) este oferit Filialei Dacia, coordonator, Felicia Jurca.
Felicitari tuturor participanților și multumiri sponsorului  LuxuryGifts.

.

9 noiembrie 2013

In cautarea cașcavalului

Acum câteva săptămâni am primit o carte, Cine mi-a luat cașcavalul? de Spencer Johnson.
Dacă până atunci eram oricum fan brânză, am devenit conștientă de implicațiile majore ale existenței cașcavalului, acestă brânză specială în viața noastră a fiecăruia.

Cât timp există și îl avem alături și îl ronțăim, cașcavalul este o constantă pe care o ignorăm , aproape că nu îl băgăm în seamă, și câteodată îl mai și criticăm și îl privim urât că  e prea tare sau  a prins o dungă de mucegai și    ne-am plictisit de el sau ne imaginăm că e mai gustos cașcavalul vecinului și chiar arată mai bine.

Dar cașcavalul ,  la un moment dat , se termină , bucata devine din ce în ce mai mică și dispare cu totului din viața noastră. Rămâi atunci perplex. Câteva zile te simți chiar mai ușurat, uite am scăpat de o corvoadă, ce stress cu brânza aia care devenise imposibil de suportat. Dar dacă trece o săptămână, două , trei sau zece și nu îl mai avem atunci începem să intrăm în panică.
Ce să facem , cum să-l readucem în viața noastră ? Așteptăm cuminți să apară sau pornim în căutarea lui. Aici cartea intră în amănunte și în discuții diferențiate.

Da, ați înțeles,  cașcavalul este viața pe care noi o avem la îndemână, cu schimbările și provocările ei.
Putem alege dacă suntem atenți să anticipăm și să supraveghem schimbările, să ne adaptăm repede schimbărilor și să ajungem să ne bucurăm de ele, savurând mereu plăcerea unui nou cașcaval sau rămânem în starea de  melancolie  și visare după vechiul cașcaval.


Pentru cine dorește să citească povestea o poate găsi aici   cine dorește să guste un nou cașcaval sau un alt sortiment de brânză,  poate încerca să o facă aici
Pasiunea pentru viață se poate manifesta în orice formă dorim .

Aces articol a fost scris pentru Super Blog 2013.

8 noiembrie 2013

Comunicare și colaborare profesională

Acest articol nu este scris pentru cei care știu sa comunice , să colaboreze in grupuri profesionale. Acest articol este scris pentru cei care stau pe margine, evitând sa se exprime, să ia pozitie, să-și  împărtășească  ideile sau experiența profesională.

6 noiembrie 2013

Prezența Grupului Impact la conferința Future Libraries



Grupul Impact a fost inițial un grup de Coordonatori Judeteni ai Biblionet, cărora li s-au alăturat in ultimul an, 2012 doi dintre directorii a două mari biblioteci din țară, Sorina Stanca și Daniel Nazare.

Suntem un  nucleu de profesionisti entuziasti care doresc sa contribuie la modernizarea bibliotecilor publice din Romania; dorim să  valorificăm  si sa impartășim  propriile experiente, inclusiv in scopul dezvoltarii culturii profesionale si organizaționale a bibliotecarilor de biblioteci publice din Romania.  Lucrăm împreună de la începutul proiectului , iar în GI din 2010 la inițiativa lui Marcel Chiranov 
Impact Assessment Manager, Biblionet.




Acum la ora de bilanț a proiectului, la conferința Future Libraries ,  membrii GI au fost prezenți în foarte multe sesiuni dovedind că aria de cuprindere a intereselor profesionale este foarte largă, este abordată cu succes astfel încât să poată deveni model de bună practică pentru bibliotecarii din bibliotecile publice.
Cred că activitatea noastră dovedește că împreună suntem mai puternici.

Proiectele prezentate la conferință de membri ai Grupului Impact , așa cum a fost trecute pe agenda oficială  au fost :


Pe drumul către durabilitate: parteneriate de success cu autorităţile locale şi naţionale
Moderator: Marcel Chiranov, IREX
APIA - studiu de caz, paşi de urmat.Cele mai bune rezultate au fost raportate de colegele noastre,
 Nicoleta Trașcă, Biblioteca Județeană Aman, Dolj; Florica Pop, Biblioteca Județeană "I.S. Bădescu" Sălaj

Future Libraries. conferința de încheiere a programului Biblionet- Lumea în biblioteca mea!

 Între 30 octombrie și 1 noiembrie a avut loc conferința profesională, Future Libraries, conferință care a marcat încheierea oficială a programului Biblionet, Lumea în biblioteca mea! 

Prezentarea oficială a evenimentului, agenda  le puteți vedea aici .
Elena Târziman, director al BNR

O să fac doar o trecere în revistă subiectivă și emoțională a sesiunilor la care am participat. Fiind unul dintre coordonatorii județeni, acest moment de bilanț nu a putut să treacă fără să multe momente emoționante, de regăsire și de rămas bun , cel puțin în acest format dat de proiect.

Deschiderea evenimentului a avut invitați ai finanțatorilor Jessica Dorr director adjunct al programului Global Libraries, Fundația Bill și Melinda Gates; ai gazdelor- pe doamna director a Bibliotecii Naționale Elena Târziman,  directori de program din Polonia, Bulgaria și România.


Paul Baran - directorul de program al programului Biblionet din România  a dat amănunte logistice:
”Biblionet a pornit ca un program de 5 ani, cu o finanțare totală pentru România de 26,9 milioane USD. În prezent ne aflăm în cea de a doua jumătate a celui de-al cincilea an. Mai avem niște rezerve așa că am solicitat și ni s-a aprobat să extindem programul cu încă 1 an dar cu o echipă mai restrânsă. În acest al șaselea an ne vom concentra exclusiv pe lucruri legate de sustenabilitate.


Inițial proiectul și-a propus echiparea cu tehnologie a 1.600 de biblioteci publice din România și să instruim în jur de 2.500 de bibliotecari care să poată servi publicul cu noile tehnologii. Din start am considerat că este insuficient să echipăm bibliotecile doar cu calculatoare, așa că înafară de 4 calculatoare pentru o bibliotecă, am mai livrat și 1 proiector, 1 multifuncțional și o rețea Wi-Fi. În România, în acest moment, am ajuns la aproape 2.300 de biblioteci dotate, peste 3.000 de bibliotecari instruiți și am intrat într-o fază în care nu mai dotăm noi direct bibliotecile, ci participăm în programe de co-finanțare, alături de consiliile județene și asigurăm în continuare instruirea .


5 noiembrie 2013

ZILELE REVISTEI FAMILIA - ediția XXIII, 7-9 nov. 2013



Joi, 7 nov. 2013, orele 17 - Deschiderea ZRF 23 - Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” Oradea
- Lectură publică - poeţi invitaţi citesc poezii de dragoste din propria creaţie
- Lansări de carte

Vineri, 8 nov. 2013, orele 17 - Colocviu „Canonul literar - vreme în schimbare” - Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai”
- Decernarea Premiului „De-aş avea…”
- Recitalul poeţilor nedebutaţi în volum
- Lansări de carte

Sâmbătă, 9 nov. 2013, orele 10 - Hotel Terra
- Dialogul Redacţiilor literare

Fauna de insecte din biblioteci arhive și muzee

 


            FLAGELUL BIODEGRADĂRILOR BUNURILOR INFO-CULTURALE DIN

BIBLIOTECI, MUZEE ŞI ARHIVE SAU EVALUAREA EŞECULUI UNUI SISTEM DE PROTECŢIE PERIMAT.


Insectele populează toate mediile de viaţă: terestru, acvatic, aerian, din zona polară până la ecuator, din vârful munţilor până în locurile ascunse: galerii, grote, peşteri.

Literatura de specialitate din domeniul entomologiei atestă, prin studii ştiinţifice de înaltă ţinută, importanţa acestei clase de animale, atât ca număr de specii cât şi ca plasticitate ecologică şi de nutriţie largă.

Acestea sunt argumentele ştiinţifice cele mai importante prin care fauna de insecte şi de acarieni constituie un important factor de menţinere a echilibrului în ecosistemele naturale (deschise).

Câteva aspecte generale despre clasa insectelor reprezintă un preambul necesar aprofundării acestui demers ştiinţific propus spre analiza specialiştilor din bilblioteci, muzee şi arhive:

  • insectele sunt locuitori mult mai vechi ai Terrei decât omul, căci prima insectă ̶ paleo-blattina exista în urmă cu 150 de milioane de ani;

  • plasticitatea bio-ecologică întinsă, între valori de -25ºC (- 30ºC) şi + 40º (50ºC), reprezintă evantaiul condiţiilor de mediu (natural sau artificial), la care insectele pot să-şi desfăşoare ciclul biologic nestingherit, în limitele active de autecologie1;

  • pe acest traseu ecologic, entomologii au inventariat şi încadrat în sistematică biologică peste 1 milion de specii de insecte, iar anual se descoperă între 8.000-10.000 de specii;

  • pe lângă ecoplasticitatea foarte bine configurată genetic, insectele prezintă şi o plasticitate de hrănire, cunoscută în literatura domenială sub forma polifagiei (capacitatea insectelor de a se hrăni cu mai multe suporturi organice);

  • ecoplasticitatea şi polifagia2, uneori şi polimorfismul3, reprezintă acumulări genetice ireversibile, spectaculoase în procesul evolutiv, care definesc o nouă populaţie genetică superioară pe scara evoluţiei, caracterizată prin calităţi de adaptare la noi medii ecologice şi de hrănire, prin migrarea insectelor dintr-un areal în alt areal geografic;

  • cea mai mare parte dintre speciile de insecte, dar şi de rozătoare sunt dăunătoare pentru plantele cultivate, produsele agro-alimentare depozitate, pomii fructiferi, viţa de vie, vegetaţia forestieră, colecţii info-documentare şi bunuri culturale din biblioteci, arhive şi muzee, altele vehiculează şi transmit agenţi patogeni la om, animale şi plante;

  • pe lângă grupul mare al insectelor dăunătoare, există şi numeroase insecte folositoare, astfel:

    • unele insecte furnizează produse valoroase – mierea, mătasea;

    • altele contribuie la polenizarea încrucişată a plantelor;

    • binecunoscută este importanţa insectelor entomofage, prădătoare şi parazite, multe dintre aceste insecte fiind utilizate în combaterea biologică a insectelor dăunătoare din ecosistemele naturale – deschise sau din sistemele antropice artificial închise; insectele din ecosistemele naturale participă activ la procesul de formare a solului alături de numeroase nevertebrate şi alte microorganisme;

    • sunt insecte ”agenţi sanitari“ în natură (necrofori);

    • unele insecte sunt comestibile în diferitele regiuni de pe glob (termitele, lăcustele)4; altele secretă un material pentru serlac (Coccus lacca);

    • o categorie aparte de insecte care aparţin entomologiei judiciare, furnizează precizări utile cu privire la data în care o fiinţă umană a incetat din viaţă şi la care a început degradarea acesteia, pe baza studiului a ceea ce se numeşte “ fauna cadavrelor”.5

Pentru aprofundarea problematicilor analizate în acest material, cred că nu este lipsit de interes să cunoaştem unele aspecte de ordin general despre insecte.

Numele de insectă derivă de la cuvântul latinesc “insectum”, care înseamnă animal cu corpul format din segmente sau inele. Ştiinţa care se ocupă cu studiul insectelor se numeşte entomologie, iar denumirea ei derivă de la cuvintele greceşti „entohmon”(insectă) şi “logos”(ştiinţă, descriere, vorbire).

Există o entomologie generală, în care insectele şi arahnidele, dar şi rozătoarele sunt studiate exclusiv pentru cunoaşterea strucurii anatomo-morfologice şi a organizării fiziologice, precum şi a biologiei şi ecologiei lor.

În paralel s-a dezvoltat o entomologie aplicată care corelează cunoştinţele entomologice rezultate din experienţele şi observaţiile ştiinţifice riguroase ale specialiştilor entomologi cu diferite alte ştiinţe al căror conţinut îl îmbogăţesc. Astfel s-au dezvoltat aplicaţii entomologice fundamentale care stau la baza diferitelor ştiinţe de entomologie aplicativă, cum ar fi : entomologia agricolă; entomologia medicală; entomologia judiciară; entomologia colecţiilor şi bunurilor info-culturale (biblioentomologie).

Toate aceste domenii entomologice reprezintă aplicaţii ale generalului în particularul biotic şi abiotic al dăunătorilor (insecte şi rozătoare), ce produc pierderi (economice, culturale şi de patrimoniu), boli şi disconfort.

În studiile de entomologie (generală sau aplicativă) se manifestă tendinţe foarte interesante în evoluţia, adaptarea, migrarea şi diversificarea genetică (prin noi abordări fenotipice şi medii de hrănire) a faunei de dăunători. Această evoluţie strucural-genetică conferă faunei de dăunători din toate sistemele (naturale ̶ deschise şi artificiale ̶ închise) surse de evoluţie intraspecifică prin apariţia de populaţii noi în cadrul unei specii şi/sau evoluţie extraspecifică prin apariţia speciilor noi în cadrul aceluiaşi gen de insectă.

Pe acest “tipar” genetic “se formează şi se ascund” mutaţii genetice dominante sau recesive, care pe un fond fenotipic optim pot genera modificări anatomo-morfologice interspecifice sau intraspecifice evolutive spectaculoase ce pot jalona, evolutiv vorbind, tendinţele prezente şi viitoare ale dezvoltării faunei de dăunători în diferite biotopuri6.

Ca să descifrăm în dinamică, evoluţia impactului organismelor biologice asupra integrităţii bunurilor este necesară cunoaşterea exogenului şi endogenului cauzal în instalarea şi dezvoltarea macro şi microorganismelor în mediile abiotice şi biotice ale acestor instituţii.
Ca atare, orice contribuţie ştiinţifică adusă în domeniul investigativ şi profilactic al faunei şi florei macro sau microbiologice din locaţiile culturale sau antropice poate oferi şi conferi în timp argumente ştiinţifice cunoaşterii în detrimentul necunoaşterii – primul pas în proiectarea unui management corespunzător în protecţia locaţiilor şi bunurilor de bibliotecă, muzeu şi/sau arhivă.

Pentru o structurare corespunzătoare a demersului temei propuse spre analiza specialiştilor protecţionişti din biblioteci, arhive şi muzee, propun trei aspecte analitice consacrate în proiectele ştiinţifice domeniale elaborate şi finalizate în laboratorul de conservare al Bibliotecii Judeţene” Gheorghe Şincai” Bihor, Oradea: inventarierea faunei de insecte şi rozătoare specifice instituţiilor info-culturale; particularităţile biodegradative ale faunei de insecte şi rozătoare specifice bunurilor şi locaţiilor  info-culturale;  patogeneza faunei de insecte papiricole, xilofage  şi sinantrope, dar şi a rozătoarelor, în a induce şi vehicula boli spre segmentul viului (personalul de specialitate, utilizatori).


a. Inventarierea faunei de insecte şi rozătoare specifice locaţiilor şi bunurilor info-culturale.
Reprezintă un domeniu de cercetare crucial în ceea ce priveşte atât ponderea speciilor noi care afluiesc în instituţiile info-culturale, cât şi dinamica evoluţiei faunei de insecte, dar şi a florei microbiene (domeniu pe care-l vom analiza într-o carte viitoare).

Ce se urmăreşte? Care sunt obiectivele cercetărilor fundamentale şi aplicative efectuate în laboratorul instituţiei orădene?

•   Identificarea faunei de insecte papiricole, xilofage şi sinantrope, dar şi a rozătoarelor din instituţiile info-culturale.

•   Stabilirea importanţei speciilor de dăunători în funcţie de areal şi polifagie.
•   Identificarea speciilor noi de dăunători şi încadrarea în sistematica biologică.
•   Elaborarea atlasului cu insecte de carantină locală, regională şi naţională.
•   Efectuarea cercetărilor de încadrare bioecologică a speciilor de insecte de importanţă în biblioteci, arhive şi muzee.

•   Stabilirea surselor, căilor de migrare şi acces a insectelor şi rozătoarelor.
•   Stabilirea tendinţelor de migrare şi formare a  riscurilor de infestare accidentală.
•   Elaborarea atlasului faunistic pentru instituţiile ce deţin info-documente de interes local, regional sau naţional.

•   Elaborarea şi  aplicarea cercetărilor de prognoză privind dinamica evoluţiei populaţiilor de insecte din aceste instituţii, respectiv: numărul de generaţii/an calendaristic, plasticitatea bio-ecologică a generaţiilor, luna apariţiilor primelor stadii biologice în locaţiile de bibliotecă, muzeu sau arhivă, densitatea populaţiilor de insecte active etc.

Acestea sunt câteva dintre preocupările laboratorului orădean, prezente şi viitoare, care odată descifrate pot oferi abordări noi în domeniul faunei de dăunători (insecte şi rozătoare) din biblioteci, arhive şi muzee.


b. Particularităţile biodegradative ale faunei de insecte şi rozătoare specifice locaţiilor şi bunurilor info-culturale.

Acest domeniu de cercetare fundamentală şi aplicativă reprezintă esenţa cercetărilor investigative şi de profilaxie privind complexitatea relaţiilor permanente sau efemere (uneori) ce se statornicesc între organismele ce induc biodegradarea prin particularităţile anatomo-morfologice şi fiziologice specifice fiecărei specii de dăunători şi suportul material purtător de informaţii (colecţii de cărţi, documente de arhivă, bunuri pe suport textil, pergament, piele etc., respectiv propietăţile fizice, mecanice şi chimice specifice suporturilor materiale organice utilizate. Pe acest traseu  analitic, trebuie să identificăm compatibilitatea sau incompatibilitatea relaţiilor complexe ce se stabilesc între fauna de dăunători şi fondul de documente de bibliotecă sau arhivă, ori alte bunuri pe suporturi organice. Deducem deci, că biodegradarea bunurilor info-culturale reprezintă  complexul de efecte induse prin activitatea dăunătorilor papiricoli şi xilofagi specifici acestor medii datorită însuşirilor anatomo- morfologice şi fiziologice, atât direct - prin hrănire (înţepături, galerii de hrănire, rosături, etc.), cât şi indirect - prin resturi de hrănire, enzime şi excremente post-metabolice nocive, cu un PH foarte acid.


 Concluzii:
•    Biodegradările produse de fauna de insecte din biblioteci, muzee şi arhive reprezintă pentru cercetătorii exponenţiali esenţa procesului de deteriorare a bunurilor info-culturale în stadiile finale, proces analizat prin relaţia organism biologic – ca factor determinant, de acţiune şi bunul cultural – ca suport gazdă pentru derularea ciclului biologic;
•    Prezenţa biodegradărilor (ciuperci şi bacterii, insecte şi rozătoare) în mediile de bibliotecă, arhivă şi/sau muzee reprezintă o realitate consacrată prin multe pagini de literatură  de protecţie a locaţiilor şi bunurilor culturale. Cu toate acestea, biodegradările bunurilor şi mediilor de bibliotecă, muzeu sau arhivă, reprezintă o prioritate ştiinţifică datorită abordărilor dispozitivelor experimentale elaborate în funcţie de zestrea particularităţilor instituţiilor culturale şi bunurilor acestora.

•    Factorii biodegradativi de etiologie fungică şi entomologică sunt cei mai agresivi în periclitarea integrităţii informaţiei şi suportului material, indiferent de natura acestuia (organică sau anorganică), dar şi a sănătăţii personalului de specialitate şi utilizatorilor  consumatori de informaţie.

•    În afară de efectele calitative şi cantitative de degradare a bunurilor uşor sesizabile, infestarea cu insecte şi rozătoare produc consecinţe, mai puţin evidente la prima vedere, care pot afecta în timp starea de sănătate a personalului şi utilizatorilor.

c. Patogeneza faunei de insecte papiricole, xilofage  şi sinantrope în a induce şi vehicula boli spre segmentul viului (personalul de specialitate, utilizatori)7.

În afară de efectele calitative şi cantitative de degradare a bunurilor uşor sesizabile, infestarea cu insecte şi rozătoare produce consecinţe, mai puţin evidente la prima vedere, care pot afecta starea de sănătate a personalului şi utilizatorilor.

•    Există în literatură numeroase date şi observaţii asupra efectelor secundare determinate de prezenţa abundentă a insectelor papiricole şi acarienilor din pergament şi piele. S-a constatat astfel că insectele şi acarienii din biblioteci şi arhive aflate în abundenţă (suprapuneri de generaţii) pot produce afecţiuni, dintre care unele de tip alergic, la piele şi ochi, precum şi la sistemul digestiv (colite, enterite etc.) sau respirator.

•    Infestarea locaţiilor şi bunurilor culturale cu insecte papiricole şi sinantrope este însoţită  adesea de prezenţa diferitelor mucegaiuri, aparţinând de pildă genului Aspergillus (A. restrictus, A. glaucus etc.), a căror proporţie este în legătură directă cu intensitatea infestării. Prezenţa acestor ciuperci a fost constatată  în intestinul insectelor papirofage şi în  excrementele lor, chiar la indivizii în stare de inaniţie, până la moartea acestora.
•    Multe dintre insectele din depozitele cu bunuri culturale din biblioteci, muzee şi/sau arhive (insecte papiricole-papirofage, insecte xilofage şi insectele sinantrope) vectorizează răspândirea microorganismelor patogene la om, cum ar fi răspândirea antraxului de către insectele aparţinând  genurilor Dermestidae şi Ptinidae. De asemenea, larvele Dermestidelor au provocat adesea dermatoze, datorită perilor cu care sunt acoperite, precum şi iritaţii oculare.
•    S-au mai observat simptome de iritaţii oculare şi dermatoze la personalul din biblioteci, muzee şi arhive produse de moliile şi insectele papiricole lipsite de pilozitate.
•  Alergii oftalmice sau ale tractului respirator, care au determinat astmul personalului de specialitate cu sistem imunitar deficitar, au fost produse de fauna de insecte (coleoptere şi lepidoptere) din biblioteci, arhive şi muzee datorită resturilor de hrănire ale larvelor care sunt expulzate (la manipulări repetate) din galeriile şi nişele de hrănire. Fenomenul este observat frecvent la personalul din laboratoarele şi atelierele  de conservare şi legătorie, dar şi la bibliotecarii, muzeografii şi arhiviştii - arhivarii care manipulează colecţii de info-documente puternic atacate de insecte şi rozătoare.

• În ceea ce priveşte prezenţa rozătoarelor (şoareci şi şobolani) în locaţiile de bibliotecă, muzeu şi/sau arhivă, importanţa lor epidemiologică este unanim recunoscută, ele putând vehicula  la om  şi animale o serie de boli periculoase, ca: tifosul murin, tularemia, leptospiroza, trichinoza, turbarea, ciuma etc.

Ca să înţelegem mai bine importanţa complexului entomo-biodegradativ din biblioteci, arhive şi muzee în elaborarea tehnologiilor de igienizare şi conservare a locaţiilor şi fondului general de documente din aceste instituţii, trebuie să amintesc conţinutul noilor concepte de protecţie info-culturală îmbogăţite cu teza originală prin care fauna de dăunători (insecte şi rozătoare) din biblioteci, arhive şi muzee formează, împreună cu flora microbiană, marea clasă a organismelor entomo-patogene.

Prezint câteva argumente importante:

- în acest sens, amintesc bolile transmise de arthropodele din biblioteci şi arhive : leishmanioyele (cutanată, cutaneo-mucoasă şi viscerală), febra recurentă, tifosul exantematic european,etc.

- insectele transmiţătoare de boli din biblioteci, arhive şi muzee deţin, în unele cazuri, rolul unor gazde intermediare, obligatorii, agentul etiologic trecând în organismul insectei vectoare, printr-un ciclu din propria sa evoluţie biologică.

În alte numeroase cazuri, agentul etiologic este doar găzduit întâmplător de organismul diferitelor insecte din biblioteci, muzee şi arhive (ca de altfel în toate locaţiile închise neigienizate) şi este trecut la om o dată cu înţepătura acestora.

- O parte din insectele şi rozătoarele din biblioteci, arhive şi muzee deţin un rol important în patologie doar prin rolul pasiv pe care îl au de a vehicula mecanic, în mediul de bibliotecă (arhivă, muzeu) sau în mediul exterior, agenţii patogeni ai diferitelor boli.

- Nu poate fi neglijat nici faptul că insectele, în general, dar mai cu seamă cele din biblioteci, muzee şi arhive, pe lângă rolul de vectori ai diferitelor boli, sunt frecvent generatoare de disconfort.

- Saliva, mirosul, resturile de hrănire, exuviile larvare, praful biologic activ sunt foarte iritante, putând provoca în pielea afectată reacţii puternice, cu leziuni cutanate supărătoare (de exemplu: unii acarieni, simulidele, flebotomii etc.)

- Tot aşa de importante pot fi şi tulburările de origine alergică provocate de insectele şi rozătoarele din locaşurile neigienizate din biblioteci, arhive şi muzee.

Rezultă, deci, că entomologia bunurilor culturale şi colecţiilor info-documentare (biblioentomologia) oferă numeroase informaţii utile specialiştilor conservatori şi restauratori fiind indicată să facă parte din cultura profesională a personalului de specialitate din biblioteci, muzee şi arhive.

  Pentru a stăvili răspândirea insectelor, rozătoarelor şi agenţilor entomo-patogeni din locaţiile de bibliotecă (muzeu şi arhivă) din România, precum şi dintr-o ţară în alta, trebuie să se elaboreze în regim de urgenţă programe de carantină biblioteconomică (muzeală, arhivistică) sanitară internă şi externă, pentru a limita şi lichida focarele unor boli şi dăunători cunoscuţi ca fiind de carantină pentru a evită circulaţia agenţilor biologici. Pentru aprofundarea acestui subiect deosebit de important în bibliotecile, arhivele şi muzele româneşti, vom reveni cu multe argumente ştiinţifice cu o temă de largă audienţă pentru politicile de protecţie a bunurilor din biblioteci, muzee şi arhive: elaborarea programelor de carantină a bunurilor  şi locaţiilor culturale.

Infestarea colecţiilor info-documentare din biblioteci, arhive şi muzee nu preocupă numai pe specialiştii protecţionişti (conservatori, restauratori) din aceste instituţii, prin aspectul pierderilor pricinuite de dăunători, ci implică şi alte domenii de mare importanţă, cum sunt :

- industria produselor chimice;

- controlul sanitar;

- instituţiile şi universităţile de cercetare şi formare a specialiştilor protecţionişti, etc.

De aceea, numeroase publicaţii de specialitate, atât din domeniul entomologiei aplicate – biblioentomologia, cât şi cele referitoare la conservarea, prezervarea şi restaurarea fondului general de documente din biblioteci, arhive şi muzee, dar şi cele ale biologiei, chimiei şi medicinii etc., sunt consacrate aspectelor variate ale infestării fondului general de documente depozitate în instituţiile amintite.

Prezenţa dăunătorilor (insecte şi rozătoare) în depozitele cu colecţii info-documentare din instituţiile de stat sau cele particulare, agravează în mod considerabil starea de conservare a acestor valori în perioada păstrării şi conservării acestora. În afară de pierderile directe, provocate prin hrănire, cunoscute în literatura de specialitate ca pierderi cantitative, un volum de cel puţin 10 ori mai mare de documente valoroase sunt degradate calitativ, prin acţiunea chimică a dejecţiilor, a urinei, a exuviilor şi enzimelor larvare asupra integrităţii informaţiei sub forma textului scris pe suport papetar.

Toate aceste implicaţii ale insectelor şi rozătoarelor în tehnologia conservării fondului general de documente din biblioteci, arhive şi muzee, fac necesară cunoaşterea faunei specifice colecţiilor şi locaţiilor din biblioteci, arhive şi muzee.

Prezenţa rozătoarelor, a şoarecilor şi şobolanilor, în depozitele de bibliotecă, arhivă şi muzeu (aspecte mai puţin analizate în lucrările ştiinţifice domeniale), agravează în mod considerabil starea de conservare a colecţiilor info-documentare în perioada păstrării şi conservării acestor valori. În afară de pierderile cantitative (directe), provocate prin hrănire, colecţiile suferă şi datorită contaminării cu dejecţii, urină, praf bio-chimic activ. Sunt cunoscute de asemenea cel puţin 10 boli periculoase, vehiculate de rozătoare la om.

Lucrarea de faţă se adresează în general, specialiştilor care lucrează în biblioteci, arhive şi muzee, iar pentru specialiştii conservatori şi restauratori lucrarea oferă informaţii strict necesare în domeniul biodegradărilor colecţiilor info-documentare, dar şi a mobilierului şi locaţiilor din aceste instituţii.

În lucrare sunt prezentate amănuntele necesare identificării speciilor de dăunători prezente în colecţii şi locaţii de bibliotecă, arhivă sau muzeu.

Abordarea prezentării caracterelor anatomo-morfologice de recunoaştere, precum şi a importanţei, biologiei şi ecologiei dăunătorilor s-a făcut pe două categorii mari de dăunători :

dăunători specifici locaţiilor şi colecţiilor de info-documente din biblioteci, arhive şi muzee – dăunători permanenţi; dăunători sezonieri şi dăunători care îşi desfăşoară o parte din ciclul biologic în biblioteci, arhive şi muzee, fiind legaţi ecologic numai de un anumit sezon al anului.

Vasile Deac


1 Plasticitate. Gr. plastes. Capacitatea organismelor de a se adapta la diferite condiţii de mediu. HULEA, Ana; RĂDULESCU, E.; BONTEA, Vera; Dicţionar de termeni populari, tehnici şi ştiinţifici în fitopatologie. Bucureşti: Editura Ceres, 1983, pag. 105.

2 Polifag, care se hrăneşte pe mai multe substraturi. HULEA, Ana; RĂDULESCU, E.; BONTEA, Vera; Dicţionar de termeni populari, tehnici şi ştiinţifici în fitopatologie. Bucureşti: Editura Ceres, 1983, pag. 106.

33 Polimorfism. Prezenţa în cadrul aceleiaşi populaţii de insecte a mai multor tipuri morfologice. HULEA, Ana; RĂDULESCU, E.; BONTEA, Vera; Dicţionar de termeni populari, tehnici şi ştiinţifici în fitopatologie. Bucureşti: Editura Ceres, 1983, pag. 106.



4 I. Manolescu. Musafirii nepoftiţi – insectele din gospodărie. Bucureşti: Editura Ceres, 1991, pag. 4.

5 V. Nitzulescu, I. Gherman. Entomologie medicală. București: Editura Academiei Române, 1990, pag. 7.

6 Biotop. (microhabitat). Gr.bios=viaţă + topos= loc. Spaţiu vital limitat, cu condiţii ecologice relativ similare, populat de o biocenoză caracteristică. HULEA, Ana; RĂDULESCU, E.; BONTEA, Vera; Dicţionar de termeni populari, tehnici şi ştiinţifici în fitopatologie. Bucureşti: Editura Ceres, 1983, pag. 30.


7 Patogeneză. Gr. pathos=suferină +genesis = a produce. Istoria apariţiei şi dezvoltării unei boli (degradări) sau succesiuni de procese, cuprinzând toate fazele (pătrunderea, infestarea, stabilirea relaţiei cu suportul organic de nutriţie, reacţia acestuia), care duc la îmbolnăvire. HULEA, Ana; RĂDULESCU, E.; BONTEA, Vera;

Dicţionar de termeni populari, tehnici şi ştiinţifici în fitopatologie. Bucureşti: Editura Ceres, 1983, pag. 102.



Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării