31 ianuarie 2014

Straita cu merinde-


Universul magic idividual se construiește  la vârste foarte mici.
În anii copilăriei, auzim povești, ascultăm discuțiile adulților , participăm la evenimentele comunității, asociem toate acestea cu anotimprile, lumina soarelui și a lunii, drumul spre școlă sau culorile verii pe câmpuri.

Anii trec prea repede, viața vine peste noi, sedimentând toți anii copilăriei ca pe un fund de ocean, acoperindu-i cu multe alte evenimente mai puternice, mai stralucitoare, mai importante.
Uitarea învăluie cei mai frumoși ani și privim doar înainte , mergând cu pași mari spre următoarea întâmplare.
Uneori in goana nebună facem si pauze  și dacă avem suficient timp ne uităm și în urmă, dar mulți dintre noi nu mai găsim nimic;stratul de nisip al uitării s-a depus gros peste copilăria noastră.

Dar uite Florica Pop a găsit o un cochilie abandonată în mare care i-a șoptit la ureche, reamintindu-i  toate întâmplările cu tâlc  din copilărie. Si uite așa ne bucurăm acum de acestă nouă carte- Straița cu merinde-Amintiri sățioase din satul meu- apărută zilele trecute la editura Ecou Transilvan din Cluj.
Scrisă cu un limbaj simplu si prietenos, recuperează  jocurile , visele copiilor, morala și înțelpciunea  comunității și mândria de a fi locuitor al satului și este accesibilă tuturor vârstelor.

Ca să aveți o idee reproduc câteva titluri de capitole într-o ordine aleatorie :
Lungul drum spre învățătură!;Leacuri din grădina Domnului...;Umorul sătenilor mei; Sărbătorile...;Unde sunt STRIGOII de altă dată!?;Ce nu se poate uita!?; Povestirile reale...;

În anii acestia,  în programa de studiu a clasei a patra există o temă - tema copilăriei si a jocului la sat in alte vremuri. Cartea Floricăi Pop este aproape material didactic pentru acesti copii  si pentru profesorii lor sau părinții lor ” mult prea urbani”.

Mulțumim pentru acestă împărtășire, pentru amprenta de autenticitate pe care o putem savura fiecare dintre noi.

"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării