29 ianuarie 2014

In Memoriam - Protopopul Marghitei, preotul Gheorghe Ciobai de la Biserica Albã, slujeste Altarele Cerului!


Nãscut la 29 octombrie 1952 în satul Gherţa Mare, comuna Turţ din judeţul Satu Mare, unde urmeazã şi primele studii. Dupã absolvirea Seminarului Teologic din Cluj Napoca, şi a Institutului de Teologie din Sibiu, este licenţiat ca şef de promoţie (media 9,50), cãsãtorindu-se cu tânãra Lincar Valeria din Voivozi, fiind hirotonit apoi şi numit preot începand cu data de 1 noiembrie 1976, pe seama parohiei Bogeiu(Ciutelec) din Protopopiatul Marghita.

Prin concurs, ajunge secretar al Protopopiatului Marghita în 1989, apoi este ales Protopop Ortodox al Marghitei în iunie1995. Din mai 2007, slujeşte ca preot paroh la Biserica Albã din Marghita. Râvna şi seriozitatea lui, îl ajutã sã coordoneze reparaţiile capitale şi deopotrivã şantierul de picturã la patru biserici din zonã, reparaţiile capitale la trei case parohiale, construirea a trei clopotniţe, înãlţarea a şapte troiţe pentru eroii şi martirii neamului românesc din Bihor, ctitor de la începerea execuţiei şi lucrul efectiv timp de 17 ani, la înãlţarea Catedralei Ortodoxe din Marghita, pânã la cota plus 36 de metri şi acoperirea cu tablã de cupru a turnului mare. A lucrat cu episcopii dr. Vasile Coman, dr. Ioan Mihãlţan Crişanul, dr. Petroniu Sãlãjanul, dr. Sofronie Drincec, fiind distins cu toate ordinele si distincţiile preoţeşti.



Desfãşoarã o activitate culturalã-naţionalã şi patrioticã pe toatã Valea Bistrei şi Barcaului, în Marghita şi Oradea, este iniţiator al legãturilor cu românii Maramureşului istoric din dreapta Tisei(Ucraina), alãturi de prof. dr. Constantin Malinaş şi Asociaţia Morãriţa. A colaborat prestigios cu filiala localã a Universitãţii de Vest „Vasile Goldis“,Asociaţia cultural-patrioticã „Avram Iancu“, numeroase şcoli bihorene în care a participat la prezentãri de cãrţi, simpozioane, evenimente istorice, în care a susţinut pertinent conferinţe, a prezentat studii personale şi recenzii de carte. Este singurul preot din Bihor care patru ani la rând a avut cinstea de a sãvârşi slujirea şi sfinţirea plãcii comemorative Dr. Mihai Marina, un simbol al patriotismului românesc, al umanismului fatã de evreii bihoreni, al legãturilor Bihorului cu Maramureşul istoric din Ucraina, fixatã pe casa avocatului Aurel Lazar din Oradea.

Contribuţiile personale la cunoaşterea, identificarea, repunerea în valoare şi dăinuirea Complexului monahal al Mãnãstirii Voivozi, rãmãn coordonate esenţiale pentru protopopul Ciobai. Studiile sale istorice legate de Mãnãstirea Voivozi au stat la baza hotãrârilor de revigorare şi reânfiinţare a vieţii monahale în aceste locuri, asumate şi ctitorite de vrednicul episcop dr. Ioan Mihãlţan Crişanul, la baza proiectelor de restabilire şi refacere a drumului de pelerinaj dintre filia Voivozi şi Mãnãstirea Peri din Maramureş, prin omagierea în pelerinaj a delegaţiilor participante la 610 ani(2001), 615 ani(2006) si 620 de ani(2011) de cãtre Asociaţia Morãriţa.

Ultimul lui drum cãtre locul ales în dimineaţa zilei de 21 ianuarie a.c. din cimitirul satului atat de drag Voivozi, aproape de temeliile mãnãstirii despre care a vorbit şi a scris în atâtea rânduri, rãmâne o pecete albã a firavei ierni care îl încredinţeazã veşniciei, prin istoria neamurilor voievozilor maramureşeni drãgoşeşti, stãpânitorii odatã ai acestor locuri… Pentru toate acestea îi datorãm pãrintelui protopop Ciobai, recunoştinţã şi neuitare…Dumnezeu sã-ţi ierte toate pãcatele brav prieten, sã te aşeze în Împãrãţia Îngerilor, alături de-a dreapta Sa!

Tiberiu Morar,  presedinte Asociaţia Morãriţa.

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării