28 martie 2015

Raport de activitate - Biblioteca Comunala Tinca ,2014

JUDEȚUL BIHOR
COMUNA TINCA
BIBLIOTECA COMUNALĂ TINCA
Nr. 3278 / 25.03.2015




                    În perioada  ianuarie – decembrie 2014 în Biblioteca Comunală Tinca sub îndrumarea bibliotecarei Anca Marilena s- au desfășurat  următoarele activități:
·     La începutul anului 2014 în bibliotecă erau înscriși un număr de 607 utilizatori, din care activi 192, iar noi înscriși 98.
·     Vizite la bibliotecă - 1925 utilizatori.
·     S-au efectuat 1004 tranzacții de împrumut de carte.
·     Vizite în scopul utilizării internetului - 1099 utilizatori.
·     Vizite în alte scopuri decât împrumut de carte sau internet - 221 utilizatori (folosire scanner, imprimantă , listări de pe stik sau solicitări de informații).
·     Vizite în scopul  participării la diferite evenimente derulate în cadrul anumitor proiecte - 43 participanți.
·     Au fost imprimate un număr de 1096 pagini.
·     Fondul de carte al bibliotecii s-a îmbogățit cu  un numar de 73 de volume primite din donație și 4 volume din achiziții proprii.

Evenimente culturale în care biblioteca comunală a fost implicată prin parteneriatele încheiate cu școala, grădinița, biserica și alte organizații:
·         24 ianuarie - Ziua unirii – serbare organizată de clasele din ciclul primar din cadrul Liceului ”Nicolae Jiga ” Tinca.
·         8 martie – Ziua femeii – serbări organizate de diferite clase din liceu în incinta Centrului cultural din Tinca.
·         ”Săptămâna altfel” – proiect desfășurat în perioada 07.04. – 11.04. 2014 . Pe parcursul acestei săptămâni biblioteca comunală a primit vizita mai multor clase de copii din ciclul primar, precum și al grupelor de grădiniță de la G.P.P. Tinca, G.P.N. Belfir, Gurbediu, Girișu Negru. Pentru mulți copii aceasta a fost prima vizită la bibliotecă .


·         1 iunie – ziua copilului a fost sărbătorită printr-un concert de pian organizat de G.P.P. Tinca în parteneriat cu liceul și biblioteca comunală, sub îndrumarea directă a profesorilor Nick și Anghelina Negruțiu de la Liceul de artă din Oradea.
·         Seri de teatru - reprezentații  în 19 ianuarie, 16 februarie, 11 octombrie, 23 octombrie, 21 decembrie realizate de Trupa de teatru actori amatori Tinca.
·         ”Inițiere în nutriția umană și aplicații practice de gătit”-  Curs de nutriție . Perioada desfășurării mai – iunie 2014; organizator Asociația Profactum Oradea ; parteneri D.S.P. Bihor și Primăria comunei Tinca – Biblioteca Comunală Tinca.
·         Expoziția ”SHALOM ! – despre iudaism și viața evreiască”. Eveniment organizat în data de 15 octombrie 2014 de Asociația Tikvah din Oradea cu sprijinul Comunei Tinca la Centrul cultural Tinca.
·         Karaoke – concurs organizat cu ocazia sărbătoririi Zilei Liceului ”Nicolae Jiga” Tinca. Pe durata concursului elevii au avut posibilitatea să-și asculte și să-și listeze versurile pieselor (care urmau a fi prezentate) în incinta bibliotecii cu ajutorul calculatoarelor din dotare.
·         ”Emoții de toamnă” ( ediția a III – a) - expoziție de carte pentru copii și desene realizate de copiii preșcolari de la G.P.P. Tinca (și satele aparținătoare) îmbinate armonios cu un minunat concert de pian oferit de copiii talentați ai comunei. Evenimentul s-a derulat în cadrul parteneriatului grădiniță – bibliotecă în 27 noiembrie 2014.
·         1 decembrie – Ziua națională a României – scurtă prelegere istorică a evenimentului de la 1918 , urmat de un program artistic realizat de elevii Liceului N. Jiga Tinca. Data desfășurării activității 28.11.2014.
·         ”Împreună pentru o viață mai bună” – campanie de încurajare a unui mod de viață mai sănătos, organizată de Asociația G.A.L. Euro Crișana în data de 30 noiembrie 2014.
·         Seară de colinzi – închinată sărbătorii Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos.  Evenimentul desfășurat în 17 decembrie 2014 la Centrul Cultural Tinca a antrenat mai multe instituții din comună: primăria, liceul, biblioteca, cultele religioase, agenți economici, etc.
Pe parcursul anului 2014 am încheiat mai multe acorduri de parteneriat cu G.P.P. Nr.1 Tinca, Grădinița de copii Gurbediu, G.P.N. Nr.5  Belfir, Liceul teoretic Nicolae Jiga Tinca,  parteneriate ce au ca scop educarea copiilor de la o vârstă fragedă în spiritul respectării anumitor valori, cu responsabilitate. În perioada derulării acestor proiecte de parteneriat se pune accent pe îndrumarea și impulsionarea copiilor pentru a-și descoperi , evidenția și valorifica aptitudinile și talentele.
În luna februarie 2014 am întocmit un plan de acțiune ”Serviciu nou în biblioteca mea” în vederea obținerii de  finanțare granturi 650 lei. Titlul proiectului: ”Azilul – ultima frontieră în drumul spre eternitate”- să le facem această trecere mai plăcută.  Am aplicat pentru obținerea unor resurse suplimentare în bibliotecă constând în tabletă și cameră foto. Din păcate proiectul nu s-a fructificat, selecția fiind foarte riguroasă.
”Lectura – oază de răsfăț și relaxare”.- Proiectul de lecturi de vară s-a desfășurat pe toată perioada vacanței de vară și a fost realizat datorită sprijinului oferit de Fundația Culturală de pe lângă Biblioteca ”Gheorghe Șincai” Oradea – România, sprijin constând în donație de cărți noi pentru înnoirea fondului de carte existent în bibliotecă precum și pentru premierea utilizatorilor care au participat(18 copii).
În luna octombrie  am raspuns solicitării Bibliotecii Județene ”Gheorghe Șincai” din Oradea cu privire la realizarea unor sondaje printre adolescenți. Cu această ocazie am intervievat și am chestionat adolescenții în legătură cu pasiunile și hobby-urile lor. Datele culese au fost transmise la Biblioteca Județeană pentru a se putea întocmi un raport statistic la nivel județean.
Am participat la întrunirile metodice semestriale din Salonta și Oradea și am răspuns cu interes de fiecare dată când am fost chemată la Biblioteca Județeană după cărți primite din donații.
Tot pentru diversificarea și împrospătarea fondului de carte din bibliotecă am făcut lobbi printre cititorii fideli și am obținut donații de la aceștia. Ei au înțeles cel mai bine cât este de necesar să ai un fond de carte diversificat.
Am în permanență grijă să prelucrez ți să întrețin fondul de carte existent pentru a putea oferi utilizatorilor servicii cât mai rapide și de calitate, astfel încât nici un utilizator să nu plece din bibliotecă nemulțumit.
                                       
                                                                                       Bibliotecar                                                                                                                                                                                                  

                                                                                     Anca Marilena

Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării