30 octombrie 2015
29 octombrie 2015
Lansare de carte- Biblioteca Diosig
Könyvbemutató helyszíne volt október 22-én, csütörtökön este a bihardiószegi Zichy kastélyban működő könyvtár.
http://www.erdon.ro/kozos-dolgainkrol-dioszegen/2943444
Az esemény a helység polgármesterének, Mados Attilának ötlete volt abból az alkalomból, hogy a téka a kastély felújított részébe költözött, és ahol további kulturális eseményeket szándékoznak tartani a továbbiakban. Meglepően nagy számú érdeklődőt vonzott, az esemény: a kellemes hangulatú beszélgetésre Rencz Csaba, a Bihari Napló munkatársa hozta el két kötetét, a 2012-ben megjelent “Közeli történelem”, és a tavaly napvilágot látott “Közös dolgaink” címűeket. Rencz Csaba a diószegi emberek számára mindeddig egy háttérfigura volt, aki minden fontosabb rendezvényen csendesen jegyzetelt, időnként elkattintva fényképezőgépét. A kép most sem nagyon zavarodott össze, legfeljebb árnyaltabbá vált: a szerző most könyvekké rendezett jegyzetei “felett” ült, szerényen mosolygott, csak a fényképezőgép volt más kezében.
Közös időutazás
A köteteket Chiș Márta, a második kötet előszavának szerzője méltatta, aki lelkes és értő olvasóként mutatkozott be. A hallgatóság számára nem voltak ismeretlenek a felolvasott írások: a napilapban már megjelent jegyzetekből, glosszákból összeállított kötetek időutazásra csábították a hallgatóságot. Valóban közös dolgokról szóltak, amelyek néha megnevettettek, de volt, amikor a nevetés fanyar iróniával társult, vagy éppen elszomorodva néztünk egymásra. Bizonyos, hogy hazatérve a megvásárolt kötetek az éjjeliszekrényeken maradtak, és újabb beszélgetéseket, visszaemlékezéseket generáltak. A közösség számára építő jellegű találkozásnak várjuk a folytatását (a szerző harmadik kötetét) azért is, hogy új helyiségben működő könyvtárunk jobban betöltse kultúraközvetítő funkcióját.
Durkó Irén könyvtáros
28 octombrie 2015
25 octombrie 2015
Lecturi de weekend 50
Femeile puternice predomină acțiunea seriei care se află în rafturile bibliotecii : Ucenicul, Dublura, Chirurgul, Clubul Mefisto ; ele sunt detectivul Jane Rizolli, dr. Catherine Cordell , legist Maura Isles, ele trec din postura de victime , în cea de justitiari și de căutători ai adevărului.
Omul rău e totdeauna acolo, urmărindu-le, ”un vanator sclipitor care, intr-un fel, intelege si savureaza cele mai ingrozitoare temeri secrete ale fiecarei femei pe care o ucide..”
22 octombrie 2015
Concursul de prins Fluturi din vara lui 2015
Bibliotecar Terezia Kerekes
20 octombrie 2015
"The Hero of the Revolution Serves Us Tea" - lansare de carte
presa din Arad
15 octombrie 2015
Sezatoare la Filiala Dacia
S-a vorbit despre experienta etnografului care incearca sa extraga traditii adânc ingropate in sufletul taranului roman, s-a recitat, s-a povestit , s-a cantat,s-a lucrat...
Orasul in sarbatoare
Ziua de 12 octombrie are o dublă semnificație pentru orădeni, 12 octombrie 1918, data la care s-a semnat declaraţia de independenţă a românilor din Transilvania, în casa avocatului Aurel Lazăr din Oradea, declaraţie care a stat la baza Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia, dar şi data de 12 octombrie 1944 când oraşul Oradea a fost eliberat de sub regimul horthyst, de către trupele române şi ruse, cu numai câteva zile înainte de eliberarea ultimului oraş românesc, Carei.
Sub indrumarea prof. Tanase M si Jurcut L copiii au intonat un cantec "Eu cunosc un orasel", au lipit flori multicolore si au alcatuit o expozitie cu lucrarile lor.
14 octombrie 2015
Biblioteca Valea lui Mihai
Clădirea acestei biblioteci este situată pe Strada Calea Revoluției, Numărul 4, din orașul Valea Lui Mihai, Județul Bihor și a fost construită prin anul 1800, în stil neoclasic. Imobilul este de formă dreptunghiulară, având un singur nivel, iar acoperișul este împărțit în două ape, azi fiind din tablă. Fațada principală și anume cea de la stradă, în partea stângă există o poartă mare de intrare în clădire, iar pe mijloc și în partea stângă sunt două ferestre de formă dreptunghiulară cu închideri drepte. Î
ntre anii 1945-1950, o mică bibliotecă funcţiona în sediul Magyar Nepi Szovetseg, cu circa 1800-2000 de volume şi cu personal voluntar, iar din anul 1950, într-o sală se formează biblioteca orăşenească, care în decursul anilor ce au urmat, este mutată de mai multe ori până în anul 1982, de când funcţionează în actualul sediu.
În anul 2009 Biblioteca Orăşenească din localitatea Valea lui Mihai, primește numele poetului local „Mate Imre”.
8 octombrie 2015
Invitatie- Ziua Internationala a Femeii din Mediul Rural
Clubul iubitorilor de poezie
Membrii au prins curaj, recunoasteau ca primele dati nu erau dispusi sa isi citeasca sau sa-si recite propriile creatii, dar acum suntem o echipa si ne simtim increzatori si suficent de confortabil pentru a dezbate orice tema.
Ieri, 7 octombrie au fost trecute in revista eveniemtele primelorzile ale toamnei- Ziua Senectutii si Ziua Mondiala a Educatiei.
Au fost anuntate pentru cei care nu au putut fi prezenti ultimele evenimente de la Biblioteca Judeteana, Lansarea cartii lui Radu Bonta- simplificarea Educatiei, si s-a vorbit despre George Roca, scriitorul oradean din diaspora care a lansat marti o noua carte la noi. S-a prezentat noul volum din revista Simbioze Lirice, revista in care poetii oradeni sunt permanent prezenti.
In vers au fost surprinse diferite ipostaze ale senectutii de la viziunea euforica a raiului si a taramului celalalt pana la dificultatile financiare ale pensionarilor. Despre educatie si viata domnul Horgos a citit o poezie inspirata de filozofia lui Epictet.
Doamna miorita Sateanu ne-a informat despre ultimele activitatic are au avut loc cu ocazia celor doua evenimente mentionate mai sus.
Urmatoarea intalnire a clubului in data de 4 noiembrie .
Lecturi de weekend
Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor. ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...