24 aprilie 2017

IA Oradea- invitatie









Clubul de poezie- mai


Biblioteca, partener in educatie


Trofeul Biblioteca 2016

  Trofeul Biblioteca
Pentru cea mai bună bibliotecă publică din Bihor în anul 2016
Biblioteca oraseneasca   „Octavian Goga” Aleşd


Responsabil: Ardelean Georgeta
Bibliotecari:  Denisa Alb, Silvia Kosa, Urs Tamara
                     

Trofeul „Biblioteca”  se acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii în anul 2016.
Menţinând tradiţia unei activităţi profesionale susţinute biblioteca din Aleşd confirmă  aşteptările utilizatorilor şi ale locuitorilor oraşului răspunzând proactiv la toate provocările culturale ale ultimilor ani.
Activitatile organizate dedicate publicului larg au adunat in biblioteca peste 2200 de utilizatori apartinand segmentului de varsta  15-25 de ani al populatiei.
Oferta de carte este permanent adaptata cererii, desigur cu ajutorul finantatorului local, primaria orasului Alesd.
Participarea permanentă la acţiunile Bibliotecii Judeţene şi  organizarea  întâlnirilor metodice din zonă aduce un plus de valoare la calitatea actului profesional.


 



 Diplomă de merit


Se acordă
Bibliotecii  municipale „Ioan Munteanu „ din Marghita


Responsabil: Atym Lavinia
Bibliotecari:  Popa Iuliana, Cseke Edit

 Diploma de merit se acordă pentru activitatea profesională de excelenţă  desfăşurată in anul 2016.
 Apreciem deschiderea pentru implicarea tinerei generatii in activitati care sa le deschida gustul pentru lectura si placerea de a frecventa bibliotecile, vorbim 102 activitati cu peste 2000 de participanti  din care 1100 intre 7 si 14 ani.
         Realitatea desfasurarii acestor programe poate fi vizualizata  pe blogul bibliotecii
www.marghita-biblioteca-municipala.blogspot.com
 Menţionăm participarea permanentă la acţiunile Bibliotecii Judeţene şi  organizarea  întâlnirilor metodice din zonă.

 



 Diplomă de merit


Se acordă
Bibliotecii  municipale „Teodor Neş „ Salonta


Responsabil: Irina Rugină
Bibliotecari:  Maria Iliş, Varga Dalma, Szenkó Melinda-Rozália

 Diploma de merit se acordă pentru activitatea profesională de excelenţă  desfăşurată cu consecvenţă în fiecare an.
Provocări noi la care au răspuns colegele noastre de la Salonta  în anul 2016 sunt  colaborarea cu  site-ul  www.arany200.eu al Societății Culturale „Arany János“ redactarea versurilor lui Arany traduse în limba română  (45 poeme, 29 balade și poemul Toldi) si colaborarea cu Asociația „Tikvah“ din Oradea si Societatea Culturală „Arany János“
Au mai fost activitati care au marcat Zilele culturii române şi maghiare,  programe de lectură şi parteneriate  şcoli şi grădiniţe  şi cu personalităţi culturale  locale.    Activitățile care au avut loc la bibliotecă în cursul anului 2016 au fost consemnate pe paginile bilingve ale ziarului local Jurnal salontan și pe blogul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).
Menţionăm participarea permanentă la acţiunile Bibliotecii Judeţene şi  organizarea  întâlnirilor metodice din zonă.

 ________________________
              


            Diplomă de merit
30 de ani in serviciul comunitatii



         Diploma de merit se acordă pentru acordă pentru activitatea de excelenţă  desfăşurată în folosul comunităţii pe parcursul a peste 30 de ani de activitate profesionala.
           Premiem pasiunea si daruirea,  perseverenta,  dragostea pentru copii si pentru     toti  oamenii care au trecut pragul  bibliotecii.
Apreciem  frumusetea si gingasia,  delicatetea sufleteasca, rabdarea si generozitatea dovedita de-a lungul anilor.

_________________________________

Au primit acesta diploma - Ardelean Georgeta, Biblioteca Alesd
                                            -Urs Tamara, Biblioteca Alesd
                                           - Cornelia Mociar- Biblioteca Beius
                                           - Mariana Barna- BJ Bihor
                                           - Ilies Flaviu - BJ Bihor 









22 aprilie 2017

Lecturi de weekend 77


Întreab-o pe Alice. Autor anonim. An aparitie: 2016 la editura Young Art .


Întreab-o pe Alice este povestea fascinantă și în același timp terifiantă a unei adolescente care se confruntă cu problemele obișnuite ale vârstei: își dorește să fie populară, să aibă un prieten, i se pare că ar trebui să țină o cură de slăbire etc. Dar viața i se schimbă radical în momentul în care începe să consume droguri.


Emoționant și sensibil, jurnalul ei este mărturia cutremurătoare a luptei cu dependența, care o pune în situații dintre cele mai periculoase. Tânăra va înfrunta viața pe stradă, violența, ospiciul, anturajul periculos ‒ totul, paradoxal, numai din dorința de a duce o viață normală.„Această carte extraordinară pentru adolescenţi este o dovadă a realităţii înspăimântătoare şi a literaturii de calitate.“ 
Am citit cartea cu ochi de părinte. Printre liniile povestirii am urmarit-o pe acea care descrie legatura cu parintii, modul de comunicare, modul de interactiune si ajutor pe care acestia il vor da adolescentei. Adultii nu au avut nici un moment acces la adevarata drama. au sustinut eforturile de recuperare  dar nu am simtit ca vreunul din gesturile lor ar fi contat pentru adolescenta. Putin prea pretentiosi si siguri de ei,  parintii au pus fara sa vrea presiune prea mare  pe copilul cel mare, care credeau ei, deja se descurca singur.

Adolescentii se raporteaza exclusiv la lumea lor, la standardele pe care colegii lor de generatie le pun.  Cartea nu  e doar despre lupta cu depedenta ci despre lipsa unui scop si a unui viitor.  Fata doreste sa fie acceptata de colegii ei, si face alegeri din ce in ce mai nefaste care o indeparteaza de familie si o arunca intr-o lume pe care nu o va mai putea controla. 
Drogurile,  violenta , spaimele , halucinatiile o coplesesc si nu are nici o parghie de care sa se agate. Doreste in final sa revina la normalitate dar barierele au fost rupte si  fara ajutor,  finalul devine tragic.

Acest jurnal ne vorbește despre greutățile adolescenței, si cere parca o alta raportare a adultului la  nevoile tinerilor in formare.

Bicentenar Arany Janos la Salonta

Vineri 21 aprilie 2017 conex cu Saptamana Nationala a Bibiotecilor Biblioteca Teodor Nes din Salonta a organizat  un program dedicat aniversarii bicentenarului nasterii poetului  ARANY JÁNOS

 In cadrul programului a avut loc prezentarea vieții și operei poetului, prezentarea bibliotecii;vizitarea Muzeului Memorial „Arany János“;vizitarea parcului cu statui; vizitarea casei natale a poetului.

Invitati au fost bibliotecari din bibliotecile publice din judetul Bihor si din Ungaria.
  


21 aprilie 2017

Vernisajul expozitiei personale Dora Tudor

PROIECT :”CETĂTENI ACTIVI LA PUTEREA A TREIA”
EXPOZIŢIA DE PICTURA  
DORA TUDOR

Perioada 20 -30 aprilie 2017
Trecând pragul acestei clădirii impunătoare, prin instituţia culturală pe care o adăposteşte , sigur ne cuprinde un sentiment de stimă pentru oamenii de ştiinţă ale căror lucrări sunt ordonate pe rafturi. Ne cuprinde o stare de admiraţie pentru poeţii , scriitorii, compozitorii, filozofii ale căror opere de o valoare inestimabilă aşteaptă să fie studiate, citite. Ne tulbură adânc orizonturile deschise spre istorie cercetare, descoperii stiinţifice, spre  minuăţiile create de artiştii, pictori, sculptori graficieni si altii
 Ne simţim copleşiţi de incărcătura spiritual a tuturor lucrărilor care se află in acest edificiu şi nu ne-am pierdut spetanţa că această Săptămână Lumina in care vernisăm expoziţia doamnei prof. DORA TUDOR va rămâne in sufletele noastre ca o revelaţie a talentului, a dăruiri pentru arta, pentru imortalizarea pe pânza a imaginaţiei creatoare, a fanteziei pentru arta frumosului si pentru expresia sigură, binefăcătoare a culorilor, imbinate pentru a reda exact realitatea naturii, realitatea peisajului pictat cu acrilc pe pânză
 Doamna DORA TUDOR , este pensionară din anul 2010
Perioada de activitate profesională a fost determinată de absolvirea Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara in anul 1971 devenind profesoară de fizică
A urmat cursul postuniversitar la Politehnica “Traian Vuia “- sectia de Informatică  din Timişoara pe care a absolvit-o in anul 1976
Ca informatician a lucrat 4 ani la Centrul Teritorial de Calcul Electronic Timişoara si 10 ani la Centrul Teritorial de Calcul Electronic Oradea
 A fost relevant in definirea  profesiei de fizician  această activitate de informatician, in acumularea de noţiuni, ecuaţii, rezolvări de formule specifice I.T . 
Totuşi din anul 1986 se dăruieşte educaţiei elevilor şi a desluşirii tainelor fizicii cuprinse in materia învăţământului scolar la Colegiul National “Emanuel Gojdu” şi la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” de unde se pensionează după o perioadă de 26 ani de activitate didactică
Şi- a descoperit vocaţia de pictor , târziu, adica din anul 2010 , se poate cocheta cu gândul că poate este un har moştenit de la  mama doamnei Dora Tudor care picta cu mare talent si dăruire
Activitatea desfăşurata in domeniul picturii a fost încununată de succes fiind membră in Uniunea Artiştilor Plastici şi a Organizaţiei Artişilor şi Pictorilor “Romul Laldea “ din Timişoara
 In Oradea a prezentat lucrări in 3 expoziţii organizate la Teatul Arkadia, la Teatru de Stat “Regina Maria” şi la Biblioteca Judeteană “Gheorghe Şincai “ coordinator de proiect  Mioriţa Săteanu
 În Timisoara s-au organizat 4 expoziţii in Sala “Lira” de către Organizaţia Artişilor şi Pictorilor “Romul Laldea “ din Timişoara .
Următoarea expoziţie din Timişoara va avea loc in 7 Mai 2017 sub tema “Europa”
Menţionez că foarte multe lucrări terminate au luat drumul altor meleaguri, unde concetăţenii noştrii se mândresc in colecţiile lor private din Canada, Germania, Franţa, Anglia, Grecia si Ungaria.
 Expoziţia pe care o vom vernisa este rodul unei activităţi dedicate artei în înţelesul larg al cuvîntului, este cuvântul exprimat prin multitudinea culorilor, prin curcubeul fascinant al cerului, prin aroma – miresma imbătătoarea, care emană din multitudinea, apoape vie a  petaleor  din buchetele de  flori imortalizate pe pânza picturilor doamnei DORA TUDOR

Capacitatea creatoare doamnai DORA TUDOR, şi dăruirea desăvârşită  de a sluji cultura prin arta picturii ilustrează si demonstrează  că misiunea aleasă de pictor este justificată şi apreciată prin aportul adus frumuseţii creaţiei  exprimat prin lucrări minunate
INTOCMIT
Mioriţa Săteanu
Preşedinte onorific Uniunea Femeilor Bihor Oradea
Cetăţean de onoare al Municipiului Oradea
Membra al Parlamentului Seniorilor din Romania



Dora Tudor și Eugenia Dragoi membre ale UAP .




Turismul rural- o alternativa sustenabila





Swimathon

 http://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiect/permisul-de-conducere-sansa-sociala-si-valoare-distinctiva-pe-piata-muncii/




Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul:
Obținerea permisului de conducere pentru tinerii provenind din medii sociale defavorizate. Deținerea permisului de conducere reprezintă o condiție sau un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau poate constitui un instrument util în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în cazul celor deja angajați. Luând în serios acest considerent, Asociația Morărița dorește să identifice cel puțin 4 tineri proveniți din medii sociale defavorizate (familii monoparentale, case de copii, familii dezorganizate etc.) pe care să-i susțină pentru a obține permisul de conducere, categoria B. Sprijină-i în a avea o șansă în plus la angajare!
Durata proiectului:
9 luni
Rezultate:
Obtinerea permisului de conducere categoria B pentru patru tineri proveniți din medii sociale defavorizate
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului:
7500
Link:


Numele campaniei de fundraising:
Permisul de conducere – șansă socială și valoare distinctivă pe piața muncii
Obiectiv financiar campanie:
5000
Activitati campanie
________________________________________________
http://swimathon.fundatiacomunitaraoradea.ro/proiect/invatamant-si-generozitate/

Nevoia/problema căreia îi răspunde proiectul:
Tabără cultural-educativă pentru 80 de tineri ai comunității românești din Maramureșul istoric din dreapta Tisei - Ucraina - ediţia XIV-a. Prin această tabără se dorește stimularea şi cultivarea interesului tinerilor şcolari aplicanţi, a dascălilor însoțitori, pentru cunoaşterea frumuseţilor din patria mamă, a realităţilor şcolare din cele două ţări, prin implicarea activă şi participarea la activităţi cultural educative. Conştientizarea şi familiarizarea tinerilor elevi români cu privire la frumuseţile României, cunoaşterea locurilor şi istoriei patriei-mamă de pe tot traseul parcurs, respectiv SIGHETUL –MARMAŢIEI – ORADEA. Sprijină și tu acești tineri în a-și cunoaște istoria și rădăcinile!
Durata proiectului:
Iunie - Iulie 2017
Rezultate:
Tabără cultural-educativă pentru 80 de tineri ai comunității românești din Maramureșul istoric din dreapta Tisei - Ucraina - ediţia XIV-a.
Bugetul necesar pentru implementarea proiectului:
25000
Link:


Numele campaniei de fundraising:
Învățământ și generozitate
Obiectiv financiar campanie:
10000
Activitati campanie


GreenIMPACT


GreenIMPACT - educație pentru viitorul ecoturismului românesc

Proiectul GreenIMPACT este unic în România, oferind tinerilor din localități izolate, dar puse pe harta ecoturismului, o oportunitate de creștere, la ei în sat. Le aducem un program educațional alternativ, care să îi pregătească pentru un trai demn în satul lor, pentru că abilitățile care i-au servit pe ei și pe părinții lor în trecut, nu le vor mai servi în viitor.

Ne place să ne lăudăm cu frumusețea spațiului rural românesc, dar uităm de multe ori că satele din zonele cele mai atractive pentru turiști, cele cu parcuri naturale protejate, se depopulează pentru că localnicii nu mai pot practica activități economice tradiționale și nu sunt pregătiți să le înlocuiască. Copiii din astfel de sate sunt încurajați și învățați să părăsească satul, pentru o viața mai bună. În același timp, școala nu îi pregătește nici pentru realitatea satului lor, nici a orașului în care ar ajunge, eventual.
Fundația Noi Orizonturi își propune să susțină realizarea planurilor de dezvoltare economică a regiunilor declarate destinații ecoturistice, prin realizarea unui program educațional cu un curriculum alternative, cu sprijinul financiar al Romanian-American Foundation. Este o școală în care copiii și tinerii își dezvoltă competențe necesare fie ca angajat, fie ca antreprenor într-un mediu economic care susține afacerile în turism, prietenoase cu mediul. 



Pentru ce îi pregătește programul GreenIMPACT?
Un exemplu de ce înseamnă lentila cu care te uiți la ceea ce este în jurul tău: într-un sat de lângă Mediaș, o familie de olandezi gestionează un camping, dar nu din cele pe care le știm prin Europa, ci un camping în curtea casei țărănești. Își încurajează turiștii să stea mai multe zile în zonă, să vadă din minunile spațiului rural, printre care și ”vacile inteligente”.  Această prezentare atractivă este pentru vacile obișnuită, ale sătenilor, care sunt duse de ciurdar în fiecare dimineață la păscut, iar seara, la întoarcere, își găsește fiecare poarta și se duce singură acasă. Ceea ce pare banal, de la sine înțeles, cu scop indubitabil, poate fi reinterpretat, ambalat, marketizat și readus în piață, cu o altă valoare.
Copiii din aceste localități au nevoie în primul rând să creadă în ei, în satul lor, în șansele lor în viață. Au nevoie să înțeleagă valoarea lor, specificitatea lor, să nu se compare și să aspire la viața altuia. E foarte greu să faci asta când societatea te măsoară după rezultate la evaluarea națională și la BAC. Și aici e rolul nostru, al celor care credem în viitorul spațiului rural, să le redăm această încredere, să le schimbăm lentilele cu care se uită la ei înșiși. Au nevoie să înțeleagă că îi apreciem cu adevărat și avem nevoie de ceea ce au ei acolo, la țară. Și că resursele lor sunt valoroase și își pot construi cu ele un viitor pentru ei și mai departe, pentru copiii lor. Abilități precum creativitate, soluționarea de probleme, comunicare sunt esențiale pentru redresarea economică a satului românesc iar programul GreenIMPACT le oferă copiilor, contextul de regăsire a motivației pentru a învăța și a le dezvolta.    

Cum se derulează acest program?
Învățarea se face în așa numitele cluburi GreenIMPACT, în grupe de câte 15-20 de tineri, care participă săptamânal la ateliere de lucru de 2-3 ore, conduse de facilitatori pregătiți. Pentru un impact mai mare, grupurile de tineri au la dispoziție un curriculum specializat pe teme de ecologie, patrimoniu, antreprenoriat, dar temele sunt abordate prin expunerea tinerilor la experiențe concrete. De exemplu, un grup de tineri decide să pună placuțe pentru identificarea străzilor și pentru direcționarea către principalele obiective turistice. Pentru asta vor învăța despre istoria locală vorbind cu învățătorul, bibliotecarul, preotul, oameni în vârstă, vor căuta informații despre obiectivele turistice în bibliotecă și pe Internet, vor învăța despre cum se face conservarea patrimoniului și cum să facă interpretarea lui pentru turiști. 
Regiunile de derulare a proiectului – destinațiile ecoturistice
Colinele Transilvaniei
Țara Dornelor (Suceava)
Tinutul Zimbrului (Neamț)
Mara – Cosău – Creasta Cocoșului (Maramureș)
Țara Hategului
Tușnad
Pădurea Craiului
Tinerii învață să recunoasca patrimoniul natural și cultural al zonei, să folosească practici de conservare/protejare a acestora, să înteleagă principiile unor activități economice cu impact minim asupra mediului, să foloseasca creativ și sustenabil resursele din comunitate, să inițieze proiecte de valorificare a patrimoniului natural și cultural cu impact minim asupra lor, să își dezvolte simțul antreprenorial. Astfel, nu numai că tinerii învață și se dezvoltă pe ei, dar și contribuie direct la îmbunătățirea comunității lor.
Proiectul se derulează în 30 de comunități care sunt în zonele de destinație eco-turistică. Peste 600 de copii și tineri, cu vârste între 13 și 19 ani vor beneficia de programe de învățare experiențiale. Ei vor învăța cum să planifice și să realizeze cel puțin 100 de mici proiecte de îmbunătățire/ dezvoltare a comunităților lor.

Activități în cadrul proiectului

  1. program de formare a lucrătorilor de tineret pentru a conduce activități de învățare de grup, folosind metode precum proiectul în serviciul comunității, învățarea prin investigație, activități în aer liber, interogare apreciativă; programul de formare se derulează pe o perioadă de 1,5 ani, rezidențial și prin mentorat.
  2. finanțarea proiectelor de învățare prin proiecte în folosul comunității cu sume modice (400-600 lei/proiect). Proiectele sunt propuse și realizate de către grupul de elevi/tineri, sub coordonarea adulților.
  3. organizarea unei conferințe/eveniment anual, cu participare internațională și cu reprezentanți ai mediului educational și cultural, cadre didactice, elevi dar și beneficiari ai proiectelor elevilor – pentru aprofundare, schimb de experiență, întărirea importanței proiectelor de învățare prin serviciu în folosul comunității astfel încăt să ajungă să fie incluse în curriculumul școlar.
  4. Realizarea de materiale educaționale adecvate învățarii experiențiale: boardgame pentru analiza comunității, carduri conceptuale, hărți interactive, etc. necesare pentru etapele de reflecție și învățare.
  5. dezvoltarea și propunerea de intervenții în curriculum școlar - de ex: organizarea întregii săptămâni a Școli Altfel sau a curriculumului la decizia școlii cu tema Ecoturism sau Patrimoniu natural/ cultural.
Bihor: Evenimentul de prezentare a proiectului si de oferire a detaliilor despre ce presupune participarea celor interesati (lideri de cluburi de voluntari) in GreenIMPACT este programat pentru dupa-masa zilei de 22 mai la Centrul de la Damiș, comuna Bratca, cu durata estimata de 2-3 ore. Ora intalnirii inca nu este stabilita, insa la cei interesati urmeaza sa revenim cu un mesaj sau un telefon in apropierea datei evenimentului.

Kovacs Maria
Manager de proiect
Telefon: (004) 0745 397 612

Calendar cultural 2025

Anul internațional al cooperativelor Anul european al voluntarilor Anul național Eminescu Anul național al copilului Ianuarie 1 Ianuari...

Wikipedia

Rezultatele căutării