2 aprilie 2017

Salonta - Raport de activitate

BIBLIOTECA MUNICIPALĂ „TEODOR NEȘ“
                            SALONTA
NR. ÎNREG. 1 / 09.01.2017

                            
                                      RAPORT DE ACTIVITATE – ANUL 2016

        
         În cursul anului 2016 Biblioteca Municipală „Teodor Neș“ Salonta a avut 1009 utilizatori activi, dintre care 258 utilizatori noi înscriși și 751 cu fișa de cititor vizată din anii anteriori.
         Au fost difuzate 51914 documente, din care 45713 volume au fost împrumutate la domiciliu, iar 6201 publicații – lucrări de referință, ziare, cărți, colecția Monitor oficial – au fost consultate în bibliotecă. Volumele restituite de cititori și cele consultate pe loc au fost intercalate pe rafturile sălilor de împrumut și depozite. Pentru recuperarea cărților împrumutate cititorii restanțieri au fost somați prin trimiterea înștiințării de restituire a publicațiilor, prin telefon sau prin rețelele de socializare. Pentru a putea fi împrumutate în continuare, cărțile cu foi desprinse au fost recondiționate prin mijloace proprii (lipite, cusute).
         Zilnic s-a ținut evidența PROBIP a activității și evidența primirii abonamentelor la presă și la Monitor oficial.
         Au fost asigurate materiale bibliografice solicitate de elevi, studenți, adulți pentru întocmirea referatelor din diverse domenii și pentru diferite concursuri. Am dat îndrumări cu privire la folosirea unei bibliografii și la alegera lecturii potrivit vârstei, profesiei, preferinței.

În cursul anului 2016 am primit foarte multe donații de carte, multe editate în anii '70, '80 și în stare mai precară. Cele care nu au fost potrivite pentru înregistrare în bibliotecă au fost puse la dispoziția celor care au intrat pe casa scării.
În anul 2016 au fost înregistrate în bibliotecă 1015 volume, în valoare totală de 23084.93 lei. Dintre acestea 586 volume, în valoare totală de 11641.28 lei, au fost primite ca donații de la persoane fizice și juridice. Cu aceste donații colecția bibliotecii s-a îmbogățit cu multe titluri noi, pe care nu le-a deținut încă.
         Și în acest an am avut posibilitatea de a participa la „Programul Márai“ și la programul de dotare a bibliotecilor al Nemzeti Kulturális Alap (Fondului Cultural Național) din Budapesta – Ungaria, pentru a obține gratuit cărți valoroase de beletristică și de specialitate din lista oferită de organizatori, cărți editate recent. Prin aceste programe - în cursul anului 2016 - biblioteca a primit 329 volume, în valoare totală de 11316.28 lei, conform cursului valutar al Băncii Naționale a României la data facturării.
         Din fondul alocat pentru achiziția de cărți și publicații în 2016 au fost cumpărate 429 volume în valoare totală de 11443.65 lei, astfel:
-         în limba română: 267 volume în valoare totală de 5666.44 lei;
-         în limba maghiară: 161 volume, în valoare totală de 5767.77 lei;
-         în alte limbi: 1 volum, în valoare de 9.44 lei.
Cărțile au fost achiziționate de la următoarele societăți:
- Kerubina Art SRL – Salonta;
- Bookland Store SRL – București;
- SC Librăriile Humanitas SA – Librăria din Oradea;
- SC Bibliofil GKR – Târgu-Mureș;
- SC KDIL SRL – Zalău;
- Grup Editorial Litera SRL – București.
Pentru achiziția de carte s-a studiat oferta editorială de pe internet, din librării, cele primite prin poștă sau e-mail. La achiziție s-a ținut cont de solicitările cititorilor, de bibliografia școlară, de ofertele editoriale, de preț și de reducerile acordate.
Cărțile achiziționate și cele primite ca donații au fost prelucrate biblioteconomic, conform clasificării zecimale universale. Li s-a întocmit evidența primară în Registru de mișcare a fondului și evidența individuală în Registru inventar. Au fost scrise de mână fișele pentru catalogul alfabetic și sistematic și au fost intercalate în sertarele respective ale catalogului.
Titlurile cărților înregistrate în bibliotecă sunt introduse periodic pe lista fondului de carte, care apare pe pagina web a Primăriei Municipiului Salonta.
S-a lucrat în continuare la prelucrarea electronică a cărților prin programul Biblioteca, achiziționat în anul 2012.
În luna decembrie s-au achitat abonamentele pentru anul 2017 la ziare și reviste, în valoare totală de 2043 lei, astfel:
-         Revista Biblioteca – 144 lei;
-         Monitor Oficial, partea I-a – 1310 lei;
-         Crișana – 250 lei;
-         revista de cultură Familia (Oradea) – 84 lei;
-         revistele Várad și Biharország – 75 lei;
-         Bihari Napló – 180 lei.
La 31 decembrie 2016 fondul de carte al bibliotecii a fost de 99519 volume în valoare totală de 192581.53 lei.

 Fondul de carte al bibliotecii a fost popularizat și prin amenajarea periodică a vitrinelor cu expoziții de carte (în total 57) marcând astfel aniversările și comemorările fiecărei luni.
În cadrul serviciului Biblionet internetul a fost folosit de 1157 ori. Utilizatorii au fost îndrumați la folosirea calculatoarelor, la găsirea informației și au fost supravegheați în sală.

În cadrul animației culturale și în anul 2016 au avut loc câteva activități cultural-educative cu cartea.
Biblioteca a fost prezentată grupurilor de elevi și preșcolari din Salonta, din localitățile învecinate și chiar din Belgia. Grupurile au fost însoțite de cadrele lor didactice.
Ziua Culturii Naționale și aniversarea poetului Mihai Eminescu a fost sărbătorită la 15 ianuarie în colaborare cu Colegiul Național „Teodor Neș“ Salonta. Au fost prezenți elevii claselor a IV-a, cu prof. înv. Toma Daniela, prof. înv. Herpuț Mărioara și bibliotecara prof. Popescu Dorina.
Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie) a fost sărbătorită cu elevii claselor a IX-a A și a IX-a B de la Liceul Teoretic „Arany János“, însoțiți de diriginții lor, prof. Fábián Boglárka și Berei Csongor. Activitatea s-a desfășurat în colaborare cu doamna bibliotecar prof. Ilyés Judit, care a prezentat viața și activitatea lui Kölcsey Ferenc. Subsemnata am avut o prezentare power-point despre inventatorii maghiari și  invențiile lor.
În aceeași zi am sărbătorit și Unirea Principatelor Române. Prof. Ciorba Ciprian de la C.N.T.N.S. a vorbit despre importanța acestei zile. Un grup de elevi ne-a prezentat dramatizarea povestirii Moș Ion Roată de Ion Creangă, iar elevele au recitat versuri dedicate Unirii. Au fost prezenți elevi din clasa a IX-a A, a IX-B și a IX-C. Activitatea a fost onorată de prezența domnului director prof. Trancău Vasile și de prezența domnului primar Török László.
În vederea redactării Catalogului Colectiv al Cărților Străine Intrate în Bibliotecile din România, la sfârșitul lunii ianuarie am trimis Bibliotecii Naționale a României descrierea bibliografică a cărților editate în altă țară și înregistrate la noi în bibliotecă în cursul anului 2015, în total 287 descrieri.
În 4 februarie biblioteca a fost vizitată de elevii clasei a III-a B cu înv. prof. Bora Florina.
La 13 februarie s-a înființat Cercul iubitorilor de poezie, condus de prof. Pelok Gabriella. Activitățile cercului, dedicate aniversărilor culturale ale lunii, s-au desfășurat lunar.
La 2 martie l-am aniversat pe poetul Arany János împreună cu doamna diriginte prof. Maghiar Eva și elevii clasei a VII-a de la Colegiu.
La 14 martie am fost vizitați de un grup de elevi din Belgia.
La 30 martie am avut o activitate cu preșcolarii din Căuașd, cu doamna ed. Morgovan Liana.
Subsemnata am fost invitată de doamna ed. Nica Ecaterina la Grădinița Prichindel, unde s-a desfășurat activitatea „Cartea – prietena copiilor“ (31 martie). Le-am prezentat câteva cărți cu povești, le-am citit și am aranjat împreună cărțile din mica lor bibliotecă.
Activitățile cultural-educative din săptămâna 18 – 22 aprilie 2016 au fost dedicate proiectelor implicate în Săptămâna Școala altfel. Cu această ocazie ne-au vizitat elevii clasei a VI-a C cu prof. Iancău Adrian, clasa a VI-a cu diriginta prof. Kiss Andrea (ei au vizionat filmul artistic Eu și Marley), preșcolarii de la Grădinița Prichindel cu ed. Nica Ecaterina și Domján Magda, și cei de la Grădinița Făt-Frumos, care au venit însoțiți de educatoarele Toma Mirabela, Burcan Mădălina, Megyesi Ildikó și Szakács Beáta. Preșcolarii au vizitat sălile și depozitele bibliotecii, au vizionat filme de desene animate și au răsfoit cu interes cărțile puse la dispoziția lor.
În luna aprilie am finalizat pentru site-ul  www.arany200.eu al Societății Culturale „Arany János“ redactarea versurilor lui Arany traduse în limba română  (45 poeme, 29 balade și poemul Toldi).
Activitatea din 24 mai a fost dedicată memoriei patronului spiritual al bibliotecii, prof. Teodor Neș (26 martie 1891–29 mai 1975). La activitate au participat elevii clasei a VII-a D cu diriginta lor, prof. Luncan Paraschiva. La sfârșitul activității am depus o coroană de flori la bustul aflat în apropierea bibliotecii.
În colaborare cu Asociația „Tikvah“ din Oradea am proiectat filmul documentar „The Short Live of Anne Frank“ în cadrul vernisajului expoziției „Anne Frank – O istorie pentru prezent“, care a avut loc în Galeria de artă al Municipiului Salonta la 25 mai. Proiectarea filmului s-a continuat și în zilele următoare la bibliotecă.
Societatea Culturală „Arany János“ a avut o prezentare de carte la bibliotecă a doamnei dr. Magyari Sára (15 iulie).
În 22 august un grup de studenți din Budapesta, care se aflau în județul Bihor pentru o excursie de studiu, au susținut la bibliotecă pentru colegii lor prelegeri despre prietenia dintre Arany János și Petőfi Sándor, despre poetul Sinka István și despre Partium.
Clasa a VII-a B de la Școala din Ciumegiu, împreună cu diriginta lor prof. Goina Aurica au venit în vizită la Salonta la 13 octombrie. Au venit și la bibliotecă și urmau să viziteze Muzeul Memorial „Arany János“. Astfel am ținut cu ei o activitate în memoria poetului, care s-a stins din viață la 22 octombrie 1882.
Pentru activitățile care s-au desfășurat în incinta bibliotecii au fost contactate cadrele didactice, au fost pregătite materialele (cărți, proiector, prezentări în power-point) și a fost reamenajată sala.
La 18 noiembrie colectivul a participat la o întâlnire profesională la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai“ – Bihor, Oradea, care a avut loc în cadrul Zilei Porților Deschise.
În cursul anului 2016 colectivul bibliotecii a fost prezent la diferite acțiuni culturale organizate în Salonta: expoziții de artă, lansări de carte, comemorări, concurs de recitare, conferințe, spectacole, etc.
În luna decembrie 2016 am început inventarierea periodică a fondului de carte al bibliotecii.

Activitățile care au avut loc la bibliotecă în cursul anului 2016 au fost consemnate pe paginile bilingve ale ziarului local Jurnal salontan și pe blogul bibliotecilor bihorene (www.bibliotecibihorene.blogspot.com).
Datele statistice ale activității Bibliotecii Municipale Teodor Neș Salonta sunt comunicate Bibliotecii Județene Gheorghe Șincai Bihor – Oradea și Institutului Național de Statistică.



   Salonta,                                                  Bibliotecar responsabil

         09.01.2017                                                         Rugină Irina

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării