22 aprilie 2017

Lecturi de weekend 77


Întreab-o pe Alice. Autor anonim. An aparitie: 2016 la editura Young Art .


Întreab-o pe Alice este povestea fascinantă și în același timp terifiantă a unei adolescente care se confruntă cu problemele obișnuite ale vârstei: își dorește să fie populară, să aibă un prieten, i se pare că ar trebui să țină o cură de slăbire etc. Dar viața i se schimbă radical în momentul în care începe să consume droguri.


Emoționant și sensibil, jurnalul ei este mărturia cutremurătoare a luptei cu dependența, care o pune în situații dintre cele mai periculoase. Tânăra va înfrunta viața pe stradă, violența, ospiciul, anturajul periculos ‒ totul, paradoxal, numai din dorința de a duce o viață normală.„Această carte extraordinară pentru adolescenţi este o dovadă a realităţii înspăimântătoare şi a literaturii de calitate.“ 
Am citit cartea cu ochi de părinte. Printre liniile povestirii am urmarit-o pe acea care descrie legatura cu parintii, modul de comunicare, modul de interactiune si ajutor pe care acestia il vor da adolescentei. Adultii nu au avut nici un moment acces la adevarata drama. au sustinut eforturile de recuperare  dar nu am simtit ca vreunul din gesturile lor ar fi contat pentru adolescenta. Putin prea pretentiosi si siguri de ei,  parintii au pus fara sa vrea presiune prea mare  pe copilul cel mare, care credeau ei, deja se descurca singur.

Adolescentii se raporteaza exclusiv la lumea lor, la standardele pe care colegii lor de generatie le pun.  Cartea nu  e doar despre lupta cu depedenta ci despre lipsa unui scop si a unui viitor.  Fata doreste sa fie acceptata de colegii ei, si face alegeri din ce in ce mai nefaste care o indeparteaza de familie si o arunca intr-o lume pe care nu o va mai putea controla. 
Drogurile,  violenta , spaimele , halucinatiile o coplesesc si nu are nici o parghie de care sa se agate. Doreste in final sa revina la normalitate dar barierele au fost rupte si  fara ajutor,  finalul devine tragic.

Acest jurnal ne vorbește despre greutățile adolescenței, si cere parca o alta raportare a adultului la  nevoile tinerilor in formare.

Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării