6 aprilie 2017

ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂŢII – 7 APRILIE

Pentru marcarea ZILEI MONDIALE A SĂNĂTĂŢII – 7 APRILIE, Direcţia de Sănătate Publică Bihor organizează Simpozionul cu tema „DEPRESIA: Stimularea unor modele de gândire pozitivă”, care va avea loc joi, 6 aprilie 2017, în intervalul orar 11.00-14.00, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” Oradea, str. Armatei Române nr. 1/A 


Depresia este rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Indivizii, indiferent de vârstă, marcați de diferite evenimente de viață (șomaj, doliu, traume psihologice etc) sunt mai predispuși să dezvolte depresie. În timp, depresia favorizează apariția stresului și a unei stări de disfuncționalitate, afectând suplimentar stilul de viață a persoanei suferinde, alimentând un cerc vicios care agravează boala individului. Acest eveniment își propune identificarea unor soluții, prin stimularea unor modele de gândire pozitivă, care să reprezinte o alternativă la provocările actuale și presiunile exercitate asupra copilului, adultului și vârstnicului. 






OMS estimează că, la nivel mondial, există mai mult de 300 de milioane de persoane afectate (reprezentând 4,4% din populaţia globului). Pe continentul european, peste 40 de milioane de persoane suferă de tulburări depresive, iar în România, prevalenţa este estimată la 5% din populaţia generală (931000 de cazuri). La nivelul judeţului Arges datele relevă o scadere a prevalentei tulburarilor depresive , astfel: in 2015 prevalenta a fost de 1609 cazuri, iar in 2016 de 1047. Datele statistice sunt relative având în vedere faptul că o multitudine de cazuri rămân nediagnosticate, fie datorită lipsei unor cunoştinţe cu privire la simptomatologia de debut a bolii, fie datorită neprezentării la medic din considerente subiective, diagnosticul unei boli psihice constituind, în mod empiric, un stigmat.

Este evident că una dintre priorităţile actuale în lupta împotriva depresiei este să ne asigurăm că populaţia, politicienii şi furnizorii de servicii medicale înţeleg pe deplin atât dramatismul acestei patologii, cât şi beneficiile depistării în timp util a tulburărilor depresive.

Programele de prevenție și-au dovedit utilitatea în reducerea depresiei. Abordări comunitare eficiente pentru prevenirea depresiei includ programe desfășurate în școli pentru stimularea unor modele de gândire pozitivă în rândul copiilor și a adolescenților, intervenții adresate părinților cu copii care au probleme comportamentale, pentru reducerea simptomelor depresive ale părinților și îmbunătățirea perspectivelor de dezvoltare ale copiilor sau programe care includ exerciții fizice pentru vârstnici, care pot diminua prevalența simpotmelor depresiei.

În scopul conştientizării acestei probleme de sănătate publică şi al îmbunătăţirii nivelului de cunoaştere de către populaţie a mijloacelor prin care poate fi prevenită, Ziua Mondială a Sănătăţii din acest an este dedicată depresiei. Prin activităţile de informare-educare-comunicare in unitati de invatamant preuniversitar si in mass-media, dorim să sensibilizăm populaţia generală asupra magnitudinii acestei probleme de sănătate publică, asupra recunoaşterii timpurii a simptomelor depresiei, dar şi asupra necesităţii depăşirii barierelor care blochează accesul la ajutorul de specialitate, dintre acestea cea mai importantă fiind stigmatizarea socială asociată afecţiunilor mentale.

Grupa Steluțelor la Filiala Decebal

Vineri, 20 decembrie 2024, am afișat în "vitrina" filialei, o expoziție ce ilustrează, prin steluțele ce conțin numele copiilor ce...

Wikipedia

Rezultatele căutării