19 februarie 2019

Brancusi





O lectura potrivita pentru proiectul Ora sa STIM , legata atat de stiinta cat si de formarea individuala a copiilor ,este aceasta carte relativ veche , din 1983, care poate se mai gaseste in rafturile bibliotecilor.Toiagul ciobănesc : Povestea copilăriei lui Constantin Brîncuşi de Helen Kay ,aparuta la Editura Ion Creanga .

Poate o reeditare in conditii grafice mai bune ar face pentru cei mici lectura mai atractiva , dar chiar si asa e o scriere frumoasa, integrata perfect in lumea satului romanesc si a obiceiurilor locale.
Firul povestirii , ne duce impreuna cu micul Constantin , copil neadaptat traditiei gospodariei din care provenea, pe drumul formarii lui.
Visator, legat de natura, indragostit de lucrul artistic pe care mainile lui il puteau face, a cautat sa ajunga acolo unde sufletul lui se simtea  bine.

A fugit de acasa de multe ori oprindu-se acolo unde cineva il mai invata ceva util(sa foloseasca culorile, sa ciopleasca lemnul sau piatra). Nu a acceptat ca mainile sale pot transforma materia in lucruri casnice, aducatoare de banutii necesari traiului zilnic. Obiectele create din mainile lui,  cautau altceva,  esenta materiei, viata inchisa in pietre, in lut, sau lemn...
.

Acum la aniversarea marelui artist roman sa invatam copiii ca pot sa-si gasesca  drumul in viata  si in vise.

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării