14 februarie 2019

VITALITATEA CULTURALĂ A ORAȘELOR DIN ROMÂNIA- Oradea

Traim intr-un oras relativ mare de care suntem mandri.
La sfarsitul anului 2018 am gasit caietele Cultur data care vorbeau despre vitalitatea culturala a oraselor din Romania.
In studiu au fost cuprinse 46 de orase din Romania. In ierarhia generala orasul Oradea se claseaza pe locul 27.
Am citit si am rascitit clasamentele pe 5 ani- pentru perioada 2010 -2014

Avem tabele care ne arata

Clasamentul orașelor analizate după Indicele participării la activitățile culturale (Oradea locul  11)Clasamentul orașelor analizate după Indicele cheltuielilor bugetare alocate pentru cultură - suntem situati pe locul 44 !penultimul loc.
 Clasamentul orașelor analizate după Indicele resurselor umane specializate- (oradea pe locul 18)
Clasamentul orașelor analizate după Indicele industriilor creative (Oradea pe locul 11)


Vitalitatea culturală a orașelor este o dimensiune dinamică ce poate avea un caracter mai stabil sau oscilant datorită caracterului elementelor care o compun. Vitalitatea culturală este o trăsătură a orașelor dată de un cumul de factori care de multe ori nu se încadrează în aceiași parametri, iar rezultatele studiului de față subliniază acest fapt. 

 

"Pe de altă parte, în topul vitalității se pot înregistra și apariții cumva insolite, așa cum este cazul orașelor Satu Mare și Târgu Jiu, Sfântu Gheorghe sau Bistrița. Vorbim aici de un alt tip de orașe, care se caracterizează mai degrabă printr-o vitalitate culturală pe care am putea-o numi iluzorie sau parțială, fiind caracterizată de contribuția puternică doar a uneia dintre categoriile de indicatori de vitalitate care propulsează astfel de orașe în top, neavând neapărat un tablou cultural vibrant per total.
 Ce este important de reținut este că aceste tipuri de orașe au un potențial cultural ce poate fi exploatat și valorificat astfel încât să ajungă la o sincronizare a elementelor de vitalitate culturală mai slabe cu cele care sunt deja într-o creștere constantă. La nivelul categoriilor de indicatori care compun vitalitatea culturală, se observă că în cazurile orașelor cu un sector al industriilor creative dezvoltat există un nivel ridicat și al celorlalte categorii de indicatori, ceea ce confirmă faptul că dezvoltarea economiei creative nu este doar un stimulent al economiei locale a orașului, ci poate fi un factor și pentru creșterea și diversificarea sectorului cultural.

Un alt tip de indicator care s-a dovedit un propulsor al vitalității culturale pentru un număr crescut de orașe este reprezentat de categoria resurselor umane specializate. Acest tip de resurse pot forma motorul de dezvoltare al peisajului cultural și creativ local. Trebuie însă ca factorii de decizie să găsească modul concret în care potențialul acestui grup de tineri formați în domeniul cultural să fie stimulat și valorificat. Categoria de indicatori care se dovedește a fi cea mai oscilantă și care prin acest caracter poate influența creșterile sau scăderile bruște de vitalitate este reprezentată de susținerea bugetară din partea autorităților locale pentru sectorul cultural.

 Deși cu un rol important în buna funcționare a sectorului cultural, susținerea publică a culturii nu poate produce o vitalitate consistentă fără tandemul celorlalte categorii de indicatori – infrastructură, consum public, sectorul industriilor creative și sectorul ONG. Participarea culturală a populației este categoria de indicatori care la nivelul orașelor aflate în top fie este un element vibrant (cazul Sibiu, Cluj-Napoca, Brașov, Timișoara), fie înregistrează valori destul de modeste la nivelul orașelor precum Târgu Jiu, Satu Mare, Târgoviște, Sfântu Gheorghe, Craiova, Bistrița. Deși este un element de vitalitate care depinde de categoria infrastructurii culturale, consumul cultural devine o miză importantă în dezvoltarea locală a orașelor, având, asemenea industriilor creative, un impact puternic în menținerea și stimularea vitalității locale." culturdata 


Situatia Oradiei este oarecum dezechilibrata iar pozitia 27 se datoreaza  prezentei pe ultimul loc in sectorul alocatiei bugetare pentru cultura.

2014- indicele de vitalitate culturala - locul 27 - alocare bugetara  pe locul 44

2013- indicele  de vitalitate culturala - locul 24 - alocare bugetara -  pe locul 44
2012 -indicele  de vitalitate culturala - locul 24 - alocare bugetara -  pe locul 43
2011- indicele  de vitalitate culturala - locul 20 - alocare bugetara -  pe locul 43
2010- indicele  de vitalitate culturala - locul 24 - alocare bugetara -  pe locul 44

Concluzia pe care eu o trag,  Oradea are o vitalitate culturala nesustinută de alocațiile bugetare.
Fiecare din industriile creative fac eforturi de a se mentine si de a oferi cît mai mult publicului. in conditiile in care oficialilor nu le pasa.

Mentinand aceleasi tendinte la nivel de judet, situatia bibliotecilor publice bihorene este dezastruoasa, oricat de mult se straduiesc bibliotecarii locali.
Dar cui ii pasa!




Caietele  culturale - Culturdata 

Digitalizarea Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” Bihor

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a semnat astăzi, 21 noiembrie, contractul pentru modernizarea și digitalizarea Biblio...

Wikipedia

Rezultatele căutării