15 februarie 2019

Ora sa STIM prin Iarba

10 copii - 10 ani  de la Colegiul National Iosif Vulcan, clasa doamnei prof. Rodica Panti
In iarba- lectura - invatam sa citim  fratiorilor mai mici.
Citeste fiecare copil
Discutii despre fiintele care traiesc in iarba, si experientele pe care copiii mai mari le-au avut cand s-au plimbat vara in natura.


















-Pentru copii mici, până la 2 ani, este foarte important să citiți cărți bazate pe repetiții; apoi, când mai cresc un pic, adăugați cărți cu rime și structură previzibilă.
-În timpul lecturilor repetate ale ale unei cărți cu structură previzibilă, opriți-vă din când în când la un cuvânt sau la o expresie cheie și lăsați copilul să spună el cuvântul lipsă.

-Începeți cu cărți ilustrate care au doar câteva propoziții pe pagină,
-Pentru a încuraja participarea copilului, rugați-l să dea el paginile.
-Înainte de a începe să citiți, spuneți întotdeauna numele cărții, autorul și ilustratorul – indiferent de câte ori ați citit cartea respectivă.
-Prima oară când citiți o carte, discutați cu copilul ilustrația copertei. Întrebați-l: „Despre ce crezi că este cartea?”

-Lăsați copiilor câteva minute pentru a se liniști și a-și pregăti corpul și mintea pentru poveste. D
-Dacă citiți o carte ilustrată, asigurați-vă că ilustrațiile pot fi văzute ușor de către copii.
-
-După ce citiți o poveste, lăsați timp pentru a discuta povestea în clasă și acasă. O carte stârnește speranțe, temeri și descoperiri. Lăsați-le să iasă la suprafață și ajutați copilul să le facă față verbal, în scris sau exprimându-se artistic, dacă are astfel de înclinații. Nu transformați discuțiile în examene orale și nu insistați să descoaseți copilul până obțineți o interpretare a poveștii.
Folosiți cât mai multă intonație în timp ce citiți. Dacă este posibil, schimbați tonul vocii pe parcursul unui dialog.
-Adaptați-vă ritmul lecturii la poveste. Citiți rar și cu voce joasă fragmentele cu suspans. O voce joasă în locurile potrivite poate emoționa până la lacrimi ascultătorii.
-Cea mai des întâlnită greșeală atunci când citiți cu voce tare – indiferent dacă ascultătorul are 7 sau 40 de ani – este să citiți prea repede. Citiți rar, astfel încât copilul să aibă timp să-și formeze în minte imagini ale întâmplărilor pe care tocmai le-ați citit. Încetiniți și lăsați copiii să vadă ilustrațiile fără să-i grăbiți. Cititul rapid nu lasă timp nici cititorului să-și folosească intonațiile vocii.


-Citiți mai întâi dvs cartea. În felul acesta, puteți depista părți din carte pe care doriți să le scurtați, să le eliminați sau asupra cărora să insistați mai mult.
.
-Din când în când, atunci când un copil pune o întrebare legată de text, opriți-vă și căutați răspunsul împreună cu el într-o enciclopedie sau dicționar. Acest lucru lărgește serios baza de cunoștințe a copilului și îi dezvoltă deprinderile legate de bibliotecă.




"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării