Doua autoare în ani diferiti, anii 90, si anul 2012 povestesc drumul parcurs pe Camino de Santiago.
Călătorul doritor să plece în pelerinaj are în aceste cărți două perspective diferite ale aceluiași drum la diferență de aproape 20 de ani.
Vă facem o invitație la lectură, la călătorie la autocunoaștere și ieșire din zona de confort.
Intre pamant si cer pe Camino de Santiago - Manuela Sanda Bacaoanu
Editura Eikon.ro
An aparitie: 2017
Editia: a 2-a, revizuita
Stim ca in spatele fiecarui lucru, fiecarei opere, sta un „arhitect – creator”. Predestinata parca sa parcurga acest „camino” al cunoasterii, al descoperirii, al definirii eului in raport cu Universul, Manuela Sanda Bacaoanu a fructificat – innobilandu-l curajul, dar si daruirea, iubirea de semeni si de natura, iubire pe care a transferat-o in Logos, in cartea ce ne-a oferit-o ca un dar. E dar facut celor ce nu au chemarea, vointa, curajul, forta de a strabate „Drumul Sfantului Iacob”, drumul purificarii de sine. Este un dar facut umanitatii, un ghid ce – cu fiecare pagina parcursa pe nerasuflate – transmite peripetiile, bucuriile, suferintele indurate cu stoicism, trairi adanc intiparite in suflet, sentimente profunde, alaturi de frumusetea sau asprimea peisajului, de – uneori – vitregiile naturii, dar si de bunatatea, caldura, ospitalitatea oamenilor intalniti, acele legaturi nevazute ce se tes intre semeni, legaturi ce raman in amintire ca o lumina… Cartea Manuelei Sanda Bacaoanu, Intre Pamant si Cer, pe Camino de Santiago, in cele 400 de pagini, e atent structurata pe capitole, cu finetea si exactitatea unui inginer – „arhitect”, care – prin forta cuvantului dat de iubire, a transpus esenta trairii profanului in sacru, „intre Pamant si Cer”. Felicitari autoarei! Cred ca aceasta carte e doar inceputul drumului spre desavarsire in arta cuvantului. (Lucia-Elena Locusteanu)
Camino, publicata la editura For you, este ultima carte scrisa de Shirley MacLaine, renumita actrita, care, pe langa talentul binecunoscut, are si o mare cunoastere si deschidere spirituala. Camino este una dintre cele mai importante carti ale mileniului al III-lea, in care ne este prezentat pelerinajul facut de Shirleyla Santiago de Compostella, Spania. Pe parcursul celor 500 de km. cat dureaza pelerinajul, autoarea are ocazia sa-si cunoasca vietile trecute si sa afle cine este ea cu adevarat. Stilul deosebit al cartii si informatiile inedite pe care le contine il fac pe cititor sa o considere drept carte de capatai si sa nu o poate lasa din mana.
Eforturile pe care le fac călătorii în aceste două cărți sunt dublate de bucurie și de creștere spirituală. Desigur sunt numai 800 de km parcurși pe jos pe un traseu clar de pelerinaj, traseu oarecum protejat, căruia i se atribuie calități energetice speciale, care duc la ridicarea nivelului de vibrație a călătorului.
In cartea Cerere în călătorie, a soților Edouard și Matilde Cortes, călătoria de 6000 de km pe jos , de la Paris la Ierusalim este pe un traseu virgin, hotărât de călătorii înșiși.
Epilogul cărții face un bilanț ” incomplet” al călătoriei:
Le-a crescut capitalul de încredere în semenii lor.
Impactul ecologic a fost zero.
Din punct de vedre spiritual cei doi enunță ” Un marș măreț care ne arată adesea cât suntem de mici. Întâmple-se ce s-o întâmpla.Cum o vrea Dumnezeu.”
Psihologic, călătorii se resimt , foamea, nesiguranța, spaima , au lăsat amprente greu de șters.
Condiția fizică li s-a îmbunătățit.
Cultural , voiajul le-a ”zdruncinat certitudinile și le-a diminuat îndoielile.”
Drumul acesta pentru ei a fost începutul cunoașterii reciproce.