18 ianuarie 2020

Lecturi de weekend 118


Cititorul de cadavre de Antonio Garrido face parte din colectia Biblioteca Rao din 2013  și este  un  thriller istoric, foarte bine documentat

Pentru acestă carte , Cititorul de cadavre, autorul a câștigat premiul Novela historica ”Ciudat de Zaragoza”,    membrii juriului au apreciat  “extraordinara rigurozitate a subiectului operei si a calitatii lui literare”, precum si pentru “capacitatea de a trezi si a mentine interesul cititorului”.
Antonio Garrido, este autor spaniol născut în 1963 în Linares .


In China antica „cititorii de cadavre“ reprezentau elita de medici legisti din serviciul imparatului care aveau sarcina de a rezolva, chiar si riscandu-si viata, orice crima, pentru ca niciun criminal sa nu ramana nepedepsit. Aceasta este povestea lui Ci Song, un tanar de origine umila care datorita pasiunii si ambitiei sale a reusit sa ajunga in aceasta pozitie invidiata, de „cititor de cadavre“. Ci Song este considerat azi primul medic legist din istoria medicinii, recunoscut pentru metodele sale inovatoare de cercetare, dar si pentru rezolvarea unor cazuri spectaculoase de crima de la Curtea Imperiala. Un captivant thriller istoric, foarte bine documentat, in care ambitia si ura merg mana-n mana cu iubirea si moartea in exotica si fastuoasa China medievala.

A fost o lectură interesantă din punct de vedere cultural,  atmosfera veacului, locurile tradițiile , totul foarte bine documentat.

Singurul punct mai slab  este al personajului principal , Ci, atestat istoric și documentar, probabil un individ cu o inteligență peste medie, în ficțiune a primit un caracter ciudat.
Din nevoia de a respecta tematica violentă a cărții, Ci ,  încasează nenumărate bătăi, dă dovadă de o credulitate vecină cu prostia și nu stabilește punți de comunicare  în momentele importante ale  romanului.

Remarcabilă este nota de final a autorului care explică pașii și hotărârile luate în scrierea cărții și glosarul care clarifică termenii și tradițiile din China antică folosite în carte.


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării