27 ianuarie 2020

Recomandări de lectură - Filiala Decebal (I)

Vă recomandăm spre lectură noi apariții editoriale,  din domeniul politic și istoric:



          Weiner, Tim – FBI - O istorie secretă, București, 2019, Editura Litera. Cartea prezintă istoria FBI-ului ca serviciu secret de informații. Este saga unui conflict permanent privind derularea operațiunilor secrete de informații într-o democrație, de luptă pentru supremație între securitatea națională și drepturile civile, și în același timp de păstrare a siguranței și libertății cetățenilor.

          Weiner, Tim – CIA – O istorie secretă, București, 2019, Editura Litera.
Cartea prezintă istoria primilor 60 de ani ai CIA și descrie cu măiestrie eșecul celei mai puternice națiuni din istoria civilizației occidentale de a-și construi un serviciu de spionaj de prim rang.

          Autorul acestor două cărți sus-menționate a primit premiul Pulitzer în 1988 pentru investigații privind programele secrete de securitate națională. De formație este jurnalist, lucrează la prestigiosul cotidian New York Times, fiind corespondent în Mexic, Afganistan, Pakistan, Sudan. Este specializat pe probleme de apărare.
Tim Weiner
          Aldrich, Richard J. – GCHQ – Povestea necenzurată a celei mai secrete agenții de informații din Marea Britanie, București, 2018, Editura Meteor. Termenul GCHQ din engleză definește Sediul general pentru comunicații al guvernului Majestății sale. GCHQ a fost cea mai valoroasă sursă de informații pentru guvernul britanic încă de pe vremea când a început să funcționeze la Bletchley Park în timpul celui de-al doilea război mondial, cel mai mare "aspirator" de informații din lume absorbind uriașe cantități de comunicații, aproximativ 5 miliarde de interceptări, zilnic. Astăzi GCHQ, se luptă cu una din cele mai dificile probleme din secolul XXI, fiind implicat și-n problema fundamentală a libertății și intimității, implicat în comerțul electronic și-n finanțe.
          Autorul este profesor de securitate internațională la Universitatea Warwick (din Marea Britanie), este un remarcabil analist și istoric al serviciilor de informații și al serviciilor secrete din timpul Războiului Rece.

Richard J. Aldrich
          Hughes-Wilson, John – Serviciile secrete, București, 2018, Editura Meteor. Cartea prezintă istoria activității serviciilor de informații de la originile sale biblice până la statul care veghează din "era digitală" și încearcă să dezvăluie secretele acestei lumi clandestine, încearcă să ridice vălul de pe ceea ce s-a întâmplat în realitate în culisele lumii serviciilor de informații în timpul celor mai cunoscute evenimente militare care au influențat viețile oamenilor.
          Autorul este unul dintre cei mai avizați în domeniul activității de informații, ai evoluțiilor militare contemporane și ai istorie militare. Colonel de informații de profesie, a fost de multe ori comentator la televiziunea și radioul postului BBC, prezentând diverse evenimente naționale. După încheierea studiilor din cadrul Academiei de infanterie a fost ales de Intelligence Corps (spionaj militar britanic) pentru care a activat în Insulele Falkland, Cipru, Arabia și Irlanda de Nord, sediul NATO.
John Hughes-Wilson
          Hayden, Michael V. – Pe muchie de cuțit. Serviciile secrete americane în epoca terorii, București, 2018, Editura Meteor. Cartea este un volum de memorii, este viziunea lipsită de remușcări a unei persoane care a avut acces la informații privilegiate care timp de 18 luni a condus mai bine de 70 de interviuri ale adevăraților practicanți ai artei spionajului din CIA, NSA, ODNI. Majoritatea interviurilor au reflectat sinceritatea celor chestionați despre lucrurile care au avut și n-au avut succes, despre situațiile în care au avut dreptate și despre cele în care au greșit. Subiecții interviurilor au fost de acord să fie judecați pentru ceea ce au făcut cu adevărat și au dorit ca faptele lor să fie publicate, având ocazia de a pune lucrurile la punct în aspectele legale.
          Autorul a fost general de patru stele din Aviația militară a S.U.A., director al Agenției Naționale de Securitate (NSA), prim-adjunct al directorului Serviciilor Naționale de Informații (NI), director al CIA. Pensionar, în prezent e director al companiei de consultanță de securitate Chertoff Group. 
Generalul Michael Vincent Hayden


Șezătoare în martie

 O nouă șezătoare .... Din proiectele de la muzeu  Si alte proiecte 

Wikipedia

Rezultatele căutării