25 ianuarie 2020

Mica unire la filiala Ioșia

          În fiecare an pe 24 ianuarie sărbătorim Unirea Principatelor Române, iar în anul 2020 se împlinesc 161 de ani de la înfăptuirea acesteia.
            Năzuința de unificare a românilor din cele două provincii românești a fost posibilă datorită contextului internațional favorabil, care a dus, pe parcurs, la transformarea „României” de atunci într-un stat modern. Un rol important în realizarea unirii au avut-o mișcarea și presa unionistă din cele două principate, precum și revoluționarii de la 1848, care, fiind exilați, au emigrat în Europa și au făcut lobby pe lângă marile puteri asupra problematicii românești. Importantă a fost și situația în urma războiului Crimeii, dintre 1853 și 1856, când Rusia a fost învinsă de Marile Puteri, formate din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei, Imperiul Francez, Regatul Sardiniei și Imperiul Otoman și nu mai putea emite pretenții asupra teritoriilor românești.
           Atitudinea marilor puteri față de unirea principatelor era însă diferită. Franţa cerea înfăptuirea unirii sub un principe străin, în timp ce Turcia şi Austria se opuneau unirii Principatelor.
          După războiul din Crimeea pierdut de ruși, în 1856, prin Tratatul de Pace de la Paris se iau decizii care privesc principatele Moldovei și Țării Românești. Astfel, Moldovei i se atașează trei județe din sudul Basarabiei, Cahul, Ismail și Bolgrad.
         În contextul discuțiilor despre unirea celor două principate, în 1857 Marile Puteri acordă acestora dreptul organizării unui „referendum” asupra Unirii prin consultarea populației cu drept de vot. Astfel se constituie adunări Ad-hoc, în care se discută alegerile pentru Divanurile Ad-hoc, care urmează să se pronunțe asupra organizării politice și sociale a țărilor române.
          În data de 5/17 ianuarie 1859, au fost organizate alegeri la Iași, iar noul domnitor a fost desemnat Alexandru Ioan Cuza. În 12/24 ianuarie 1859, au avut loc alegeri și la București unde a fost ales tot Alexandru Ioan Cuza profitând de faptul că Marile Puteri nu specificau clar că principatele române nu pot fi conduse de același domnitor. 
             Marele merit al lui Cuza a fost că a reușit să aducă recunoașterea internațională a Unirii Principatelor Române și, prin reformele sale din toate domeniile, a pus bazele statului român modern. 

            Sărbătorim înfăptuirea măreață a predecesorilor noștri cu o expoziție de cărți din fondul filialei care tratează subiectul menționat mai sus.
          













Marketing digital pentru bibliotecari

„Marketing digital pentru bibliotecari”, atelier online organizat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din Ro...

Wikipedia

Rezultatele căutării