9 februarie 2021

IFLA- Obiectivele dezvoltarii durabile

 

IFLA- Obiectivele dezvoltarii durabile - informatii utile pentru dezvoltarea bibliotecilor //
Information for Development: Why Access Matters Across the SDGs?

La intocmirea agendei 2030, membrii Natiunilor Unite au recunoscut că nu se poate lucra fără niște obiective specifice,și fără un cadru standardizat prin care progresul să poată fi măsurat, fără acestea Obiectivele dezvoltarii durabile// Sustainable Development Goals (SDGs) nu au nici o semnificație.

Ca rezultat au fost descrise 17 linii directoare , 169 ținte si 232 indicatori care ne vor permite să evaluăm și să monitorizăm progresul.

Toate țintele sunt interconectate  si la  foarte multe dintre ele contribuie munca bibliotecilor , multe din ținte fiind relevante pentru biblioteci și mediul informațional.

In infograficul de mai jos sunt cuprinse 20 de obiective  din SDGs, care sunt intr-o legătură directă cu accesul la informații șui biblioteci.


IFLA speră că acestă listă ne este utilă pentru munca de advocacy și de creștere a conștientizării   în relație cu finațatorii sau guvernanții. In aceiași măsură poate fi un o sursă de inspirație pentru scrierea și trimiterea propriei povești SDGs   pentru   IFLA Library Map of the World.

Mai multe amănunte pe IFLA  "Data and the Sustainable Development Goals". 


Câteva obiective desprinse din imaginea de mai jos care se potrivesc cu activitatea de bibliotecă:

Tinta 3.4 Până în 2030 reducerea  cu 1/3 a mortalității premature datorată bolilor diverse prin prevenție, tratament și promovarea sănătății mentale și a stării de bine.

Tinta4.4 - Până în 2030 creșterea substanțială a numărului de tineri adulți care au aptitudini relevante tehnice și vocaționale care pot activa pe piața muncii sau dezvolta mici afaceri.

Tinta 5.B Încurajarea folosirii tehnologiei  în principal a informațiilor și a tehnologiei comunicațiilor pentru promovarea femeilor.

Ținta 8.3 Promovarea politicilor orientate spre dezvoltare care susțin activitățile productive, a creativității și a inovației și crearea de servicii.

Tinta11.4 Întărirea eforturilor de protejare a moștenirii culturale și a naturii.

Tinta 13.3 Îmbunătățirea educației , creșterea conștientizării și capacității umane de intervenție în oprirea schimbărilor climatice , a adaptării, reducerii impactului și avertizării precoce.

Tinta16.10 Asigurarea accesului la informație , protejarea drepturilor fundamentale în acord cu legislația națională și cu acordurile internaționale.



Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării