23 iulie 2022

Târgul meșterilor populari Oradea 2022

 În  fiecare an în luna iulie are loc la Oradea , în parcul Bălcescu, Târgul meșterilor populari

Tot așa în fiecare an încerc să mai aflu o poveste să mai cunosc un om care duce mai departe tradiția populară românească. 

Anul acesta am cunoscut-o pe Matei Aurelia din Gârda și am aflat poveste povestea cămeșii cu ciupag.

Noi la șezătoare avusesem mai multe discuții despre tehnica de coasere a acestui tip de cămașă așa că atunci când am văzut-o pe doamna Matei îmbrăcată cu o astfel de cămașă am deschis discuția pe acestă temă.




Ciupagul este broderia de sub gât în formă de trapez, cusută „pe crețuri”, atât pe muchiile cutelor deasupra pieptului cât și la mâneci, asemenea unei brăţari, semnul identitar al românilor din Transilvania și Țara Moților (Mocănimea Arieșului, Câmpia Transilvaniei, Lăpuș, Dealurile Clujului, Mocănimea Gilăului, Meseș).

Pânza pentru cămașa o țese la război- are 5 războaie de țesut făcute de soțul ei -două la scoală, unde învață fetele să țeasă , unul la muzeu și două acasă .Tot la război face și zadiile (fotele) din lână – care alături de ie și brâul tricolor alcătuiesc portul tradițional de Mărgău.

Vorbește cu drag despre cum a învățat meșteșugul și despre comenzile pe care le primește, mai multe decât poate onora pentru că doar cusutul ciupagului poate dura o lună de zile, iar un costum întreg până la trei luni.



În `98, era șomeră și bolnavă și trebuia să găsească ceva de lucru. Preotul din sat a sfătuit-o să lucreze ceva ce știe și îi place, fiindcă lucrurile se vor așeza. S-a rugat sfântului Nectarie a plâns și s-a gândit că în afară de cusut, altceva nu știe. Și ce era să coasă? Își amintea că bunica ei făcuse cămeși cu ciupag, dar… de unde să le mai găsească?
A început cu trăistuțe, apoi a învățat tehnica cusutului cu ciupag.
De cusut și de făcut cipcă știa din copilărie de la mama ei care era foarte severă și obliga fetele să lucreze repede și frumos.


Și acum în 2022 , după 20 de ani e sănătoasă, plină de viață și foaarte ocupată să transmită mai departe acest meștesug.




______________________________

Viorica Știube , meșer popular  care participă la sezătoarea de la bibliotecă.



__________________________


Veturia Suciu din Cojocna la 91 de ani! 

Animalele prietenoase la Filiala Decebal

Joi, 21 martie 2024, am pus în "vitrină" a doua expoziție din acest an, formată din nouă desene realizate de copiii de la Grădiniț...

Wikipedia

Rezultatele căutării