31 august 2022

Conferința ANBPR de toamnă

 




Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj și EUROPE DIRECT Gorj, în parteneriat cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, organizează în perioada 5-7 octombrie 2022, la Târgu Jiu, Conferința Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice, BiblioPUBLICA, cu tema „Biblioteci verzi și digitale”.


Într-o lume care trece prin schimbări majore, provocate de efectele schimbărilor climatice, ale pandemiei de COVID 19, precum și de transformarea digitală a societății, bibliotecile și bibliotecarii sunt determinați să găsească noi modalități de adresare a publicului. Suntem martorii și actorii unor schimbări profunde în mentalul colectiv, dar și la nivel individual. Suntem martorii și actorii unei schimbări majore de paradigmă a societății umane, în pragul multor transformări ce se produc sau sunt pe cale a se produce, în ceea ce privește profesiile viitorului, consumul serviciilor culturale, nevoile de dezvoltare ale oamenilor. Vrem să fim îndrumătorii comunităților noastre în procesul de transformare verde și digitală a societății umane a viitorului.

În esență, așteptăm ca ideile, proiectele, acțiunile și determinarea participanților la Conferința „Biblioteci verzi și digitale” să ne ajute să ne adaptăm la schimbările și transformările care au loc, independent de voința noastră și să demonstrăm, încă o dată, perenitatea bibliotecilor, fiindcă bibliotecarii știu și vor să se adapteze și aduc noul în comunitățile lor.

Vă invităm să vă înscrieți ca participant sau să împărtășiți cu noi experiența dumneavoastră printr-o prezentare, la următorul link: www.bibliotell.ro până la 10.09.2022. De asemenea, vă rugăm ca la momentul înscrierii, să alegeți atelierul la care doriți să participați.

Pentru înscrierea prezentărilor am pregătit un formular pe pagina dedicată Conferinței din site-ul www.bibliotell.ro, dar avem nevoie de un mic rezumat, astfel încât să știm în care din zilele Conferinței să programăm prezentarea dumneavoastră. V-am fi recunoscători, dacă ați respecta perioada de înscriere, atât în ceea ce privește calitatea în care doriți să participați (ascultător sau vorbitor), precum și în ceea ce privește atelierele la care doriți să participați. Vă rugăm ca, la susținerea intervenției în plen, să vă încadrați în 10 minute, prezentarea în integralitatea ei, o vom posta pe site-ul Conferinței, pentru a fi disponibilă tuturor celor interesați și după ce aceasta se va încheia, astfel că vă rugăm să ne-o puneți la dispoziție, cel târziu la data sosirii dumneavoastră la Târgu Jiu.

30 august 2022

Din nou despre EduCab

 EduCaB România este o platformă inter-instituţională, inter-disciplinară, construită la nivel naţional cu scopul de a creşte capacitatea bibliotecilor publice din ţară de a răspunde nevoilor educaţionale şi de dezvoltare la nivel local. 

Unul din proiectele în derulare  în acest an, 2022,  este cel care oferă un pachet de produse de curățenie și papetărie bibliotecilor active de pe platformă  ( 7 cutii/ bibliotecă)

Bihorul are înscrise 8 biblioteci publice în EduCab- Beiuș, Nucet, Aleșd, Marghita, Valea lui Mihai, Sântandrei, Mădăras și Budureasa.

Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” , prin serviciul metodic a intermediat transferul produselor către destinatar. În 9 august am primit pachetele prin bunăvoința firmei Fortuna Entertainment Group,  iar în 29 august ultimul beneficiar a venit să îl ridice.

 




    


                                        


La biblioteca din Valea lui Mihai






La biblioteca din Alesd 






29 august 2022

Cartea in festival

Festivalul Enjoy Music de la Băile Felix a fost un bun prilej de a oferi din nou  carte de vacanță gratuită celor prezenți în stațiune.
In total au fost date 400 de cărți în 8 zile de festival în luna august.
Putem considera proiectul un succes.

Sambata






Duminica








 

27 august 2022

Lecturi de weekend 160

 Begaudeau  Francois În Clasa Editura: Nemira 2009



Francois Begaudeau s-a nascut la 27 aprilie 1971 in Luçon, Franta si este jurnalist, scriitor si actor francez. Dupa obtinerea diplomei de licenta in Litere, Begaudeau a predat limba franceza mai intai la Lycee technique "Edouard Branly" in Dreux si apoi la colegiul parizian Mozart. In paralel cu activitatea profesorala, a scris articole pentru Cahiers de cinema . A publicat 6 cărţi între 2003 şi 2006, dintre care în 2005 „Entre les murs”  a primit  premiul France Cultures-Télérama.
Cartea s-a vândut în peste 200 000 de exemplare şi a fost ecranizată în 2007, în rolul profesorului jucând chiar autorul.


 

  Romanul În clasă , este autobiografic, prezintă într-o formă neîndulcită viaţa unui colegiu şi a unei săli de clasă din Paris.  Mulţi profesori se pot identifica cu personajul, dar nu este o carte dedicată exclusiv acestora. Este dedicată părinților care pot participa și se pot șoca de tupeul  de care dau dovadă copiii lor. Este pentru adolescenți care își văd imaginea în oglindă.


Filmul:
ENTRE LES MURS-Franţa 2008

Regia: Laurent Cantet
Cu: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio
Dramă, film bazat pe romanul autobiografic al lui Francois Begaudeau (care interpretează şi rolul principal).

Francois Marin este profesor de franceză la o școală publică de cartier din Paris, populată majoritar de copii de imigranți. Deşi plin de intenţii bune, tânărul dascăl se loveşte de atitudinile şi de diferenţele culturale ale elevilor, care simbolizează Franţa contemporană, iar comportamentul lor dificil ar putea şterge entuziasmul oricărui profesor prost plătit. Şi totuşi, stilul franc şi nonconformist al lui Francois îi ia prin surprindere şi, treptat, îi cucereşte pe năbădăioşii adolescenţi.

*Palme d'Or, Festivalul de la Cannes
*Nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
*Premiul Cesar pentru scenariu
*Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film străin


26 august 2022

Expozitie de icoane pe sticlă


Sala de festivitati/ biblioteca din comuna Sanmartin gazduieste în luna august 2022 , o expoziție de icoane a doamnei Ileana Vlad, meșter popular.


Doamna Vlad  este din Sânmartin ,este de profesie învăţătoare şi a învăţat meşteşugul pictării icoanelor ca autodidact. Pictează în tempera pe sticlă în special scene religioase. A participat la numeroase expoziţii naţionale şi locale.



 





 

Invitație

A venit toamna. Ne pregatim pentru sezătoare!



Dumbrava si Incesti

 Am fost așteptați cu nerăbdare de cititorii din Dumbrava.

Înainte să ajungă în raft cărțile au plecat cu cititorii lor. Desigur încercăm să ducem cărți cât mai aproape de dorințele de lectură 



    La  nr. 73, doamnele ne așteptau și ele cu nerăbdare. Au cusut, au tricotat și așteptau cu nerăbdare să vadă ce le aducem.
    Acolo am spus și o poveste despre importanța fiecărui suflet , indiferent cât de modest sau ciobit este.
 









La Incești era nevoie de carte proaspătă, cei 40 de locatari au câteva rafturi cu carte stricată...
Am înlocuit cărțile stricate și am făcut câteva poze!

La fiecare ieșire mai stăm la povești cu locatarii, ne mai întâlnim cu câte o poveste de viață tragică! 























Mașinile centrului Dumbrava au toate aceleași litere în număr- DPG - care înseamnă- Dumnezeu poartă de grijă! O chemare și o afirmație care totdeauna funcționează! 




Festival Internațional la Băile Felix

 


Eroi culturali- lansare proiect- invitație


LUNI, 29 AUGUST 2022 LA 16:00 UTC+03

Lansare proiect Eroi culturali & discuție: cum promovăm cultura romă?
  𝐄𝐫𝐨𝐢 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥𝐢, o inițiativă prin care ne propunem să sprijinim inițiativele culturale despre minoritatea romă.
Implicit, vrem să creștem accesul la cultură, să ajutăm la integrarea socială și profesională a membrilor comunității rome.
👉 Înscrie-te la eveniment aici: https://forms.gle/RjxHRXzs9ai1A4oY8

La evenimentul live vor participa inițiatorii proiectului:
- Ciprian Beldean – manager la DeveoMedia, studio de ilustrație și animație din Cluj
- Ștefan Buzea – regizor, managerul studioului de animație Duo Animation din București
- Raluca Drozan – manager de proiect Eroi Culturali
 3 parteneri: două studiouri de animație din Cluj și București și un partener din Islanda (editura Óðinsauga).
 


Scopul proiectului este să promoveze 𝐜𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐫𝐨𝐦𝐚̆, prin mai multe activități:
🧐 un film de animație în care veți regăsi elemente-cheie ale culturii rome
🧐 mai multe persoane de etnie romă vor veni la studio, unde vor învăța să editeze video
🧐 vom avea activități cu meșteșuguri
🧐 avem în plan vizionări ale filmului în școli
🧐 vom scrie și tipări o carte ilustrată pentru copii.
Toate activitățile stau sub umbrela culturii, a tradițiilor și a obiceiurilor rome.

 Luni, 29 august, se lanseaza proiectul.
Ne dorim să adunăm de la voi, cei prezenți la lansare idei, propuneri, sugestii, dar și să legăm de pe acum conexiuni care să ne ajute să ducem proiectul cât mai departe: să aducem filmul, cărțile și activitățile pe care le organizăm cât mai aproape de oameni.
Așteptăm la evenimentul de lansare:
➡️ reprezentanți ai comunității rome: ei ne vor oferi cele mai sincere păreri și informații legate de cele mai relevante aspecte pe care să le evidențiem în film, în carte și în activitățile noastre
➡️ jurnaliști și bloggeri care astfel se pot documenta pe acest subiect, al culturii rome
➡️ reprezentanți ai societății civile, persoane care fac parte din ONG-uri, autorități
➡️ părinți care vor să-și educe copiii în spiritul toleranței și incluziunii sociale
➡️ artiști, scenariști care vor să afle cum am pus la cale proiectul și cum se pot implica și ei
➡️ persoane interesate de cultura romă
La evenimentul online vei putea chiar să ne spui 𝑐𝑒 𝑠𝑢𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡 𝑑𝑒 𝑓𝑖𝑙𝑚 𝑎𝑖 𝑓𝑎𝑐𝑒 𝑡𝑢 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑟𝑜𝑚𝑎̆?
𝐶𝑒 𝑎𝑖 𝑠𝑐𝑟𝑖𝑒 𝑖̂𝑛𝑡𝑟-𝑜 𝑐𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖, 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑎𝑏𝑜𝑟𝑑𝑎̆𝑚 𝑐𝑢𝑙𝑡𝑢𝑟𝑎 𝑟𝑜𝑚𝑎̆?

Finanțare
EEA and Norway Grants
Programul RO-Cultura - Granturile SEE 2014-2021.
Unitatea de Management a Proiectului - UMP
Granturi SEE & Norvegiene 

Lecturi de weekend

Împletind Iarba Sacră. Înțelepciunea indigenă, cunoașterea științifică și învățăturile plantelor.  ”Ascultă!” strigă o broscuță în lumina fa...

Wikipedia

Rezultatele căutării