27 august 2022

Lecturi de weekend 160

 Begaudeau  Francois În Clasa Editura: Nemira 2009



Francois Begaudeau s-a nascut la 27 aprilie 1971 in Luçon, Franta si este jurnalist, scriitor si actor francez. Dupa obtinerea diplomei de licenta in Litere, Begaudeau a predat limba franceza mai intai la Lycee technique "Edouard Branly" in Dreux si apoi la colegiul parizian Mozart. In paralel cu activitatea profesorala, a scris articole pentru Cahiers de cinema . A publicat 6 cărţi între 2003 şi 2006, dintre care în 2005 „Entre les murs”  a primit  premiul France Cultures-Télérama.
Cartea s-a vândut în peste 200 000 de exemplare şi a fost ecranizată în 2007, în rolul profesorului jucând chiar autorul.


 

  Romanul În clasă , este autobiografic, prezintă într-o formă neîndulcită viaţa unui colegiu şi a unei săli de clasă din Paris.  Mulţi profesori se pot identifica cu personajul, dar nu este o carte dedicată exclusiv acestora. Este dedicată părinților care pot participa și se pot șoca de tupeul  de care dau dovadă copiii lor. Este pentru adolescenți care își văd imaginea în oglindă.


Filmul:
ENTRE LES MURS-Franţa 2008

Regia: Laurent Cantet
Cu: François Bégaudeau, Agame Malembo-Emene, Angélica Sancio
Dramă, film bazat pe romanul autobiografic al lui Francois Begaudeau (care interpretează şi rolul principal).

Francois Marin este profesor de franceză la o școală publică de cartier din Paris, populată majoritar de copii de imigranți. Deşi plin de intenţii bune, tânărul dascăl se loveşte de atitudinile şi de diferenţele culturale ale elevilor, care simbolizează Franţa contemporană, iar comportamentul lor dificil ar putea şterge entuziasmul oricărui profesor prost plătit. Şi totuşi, stilul franc şi nonconformist al lui Francois îi ia prin surprindere şi, treptat, îi cucereşte pe năbădăioşii adolescenţi.

*Palme d'Or, Festivalul de la Cannes
*Nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin
*Premiul Cesar pentru scenariu
*Premiul Independent Spirit pentru cel mai bun film străin


Șezătoare în postul mare

  Ieri 18 aprilie 2023 a avut loc ultima ediție din aprilie a Șezătorii de la bibliotecă. In luna aprilie am avut trei întâlniri în care împ...

Wikipedia

Rezultatele căutării