30 octombrie 2023

Workshopul de cultura informației- prezentări

 Tema activității practice a fost  căutarea răspunsului la următoarea întrebare în următoarele situații-

S-a lucrat pe echipe. Am postat doar o parte din temele discutate. discutarea răspunsurilor a fost momentul în care s-a făcut conexiunea cu standardele Culturii Informației! 

Pentru cine dorește să aprofundeze subiectul recomand cartea Angelei Repanovici!

Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

1.Nu am mai lucrat niciodată cu un calculator!De ce aș invăța să folosesc calculatorul?

Mă ajutați?



Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

2.Sunt de la un ONG care cauta finanțare , dar nu am mai scris niciodată un proiect. Ma puteți ajuta cu informații?


Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

3.Fac o lucrare de licență. Am aici o versiune neterminata, Vă rog frumos aruncați un ochi sa vedeți daca e bine?



Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

4. Am o firma care nu merge prea bine. Producem biscutiti. Unde găsesc informații care să mă ajute să mă salvez din faliment?


Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

5.Eu sunt o informație !

Care este drumul meu până în lucrarea de doctorat.?


Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

6. Sunt elev fac un articol pentru ziarul scolii în legătura cu istoria locala. Ce îmi recomandati, unde sa caut.





Care este drumul informației de la cerere la beneficiar/ la lucrarea finală!

7.Sunt bibliotecar. Google mi-a dat 10 referinte electronice pe o temă . Cum îmi dau seama daca sunt de încredere. Cum fac selecția?

Prezentările audiate , le postăm cu acordul autorilor pentru a fi surse de inspirație pentru multe activități viitoare! 











 

29 octombrie 2023

Lecturi de weekend 181

În aerul rarefiat de Jon Krakauer apărut la  Editura Humanitas în 2018.
Volumul a fost  tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi, desemnat în 1997 „Cartea anului“ de către Time Magazine, finalist la National Book Critics Circle Award şi inclus în anul următor pe lista celor trei finaliste pentru Premiul Pulitzer .





În 1996 Jon Krakauer porneşte, alături de Rob Hall, unul dintre cei mai respectaţi şi cunoscuţi ghizi montani de mare altitudine din lume, în ceea ce avea să devină aventura vieţii sale. Spunând povestea celei mai cumplite ascensiuni din istoria alpinismului mondial, a zilei în care şi-au pierdut viaţa patru dintre membrii expediţiei conduse de Hall (inclusiv acesta), Krakauer îşi îndrumă pas cu pas cititorii de-a lungul expediţiei, din Kathmandu până pe vârful muntelui, unde mândria, lăcomia, deciziile greşite şi ghinionul i-au făcut pe căţărători să cadă pradă furiei neprevăzute a muntelui. Ascensiunea e plină de pericole şi îi face pe alpinişti, profesionişti sau nu, să-şi dezvăluie adevăratul caracter, slăbiciunile şi dorinţele cele mai intime pe măsură ce se apropie de scopul călătoriei lor.


 

Prima dată am văzut filmul, Everest , de câte ori a fost redifuzat pe canalul tv ....
Știam aproape fiecare cadru și replică , și uneori ceea ce se spunea nu avea sens. Fascinația Everestului se transmite și la cei care se plimbă doar pe poteci bătătorite la altitudini mici. Acum recent am pus mâna pe carte și toate nelămuririle s-au clarificat pe parcurs.

E prezentat istoricul ascensiunilor, de la primii cuceritori, până în 1996 când a devenit o modă să te plimbi pe Everest, dacă ai o condiție fizică bună, ai câteva elemente de alpinism in istoric, și mai ales ai foarte mulți bani.

Povestea ascensiunilor ghidate, pe bani mulți cu ajutorul șerpașilor îmi era cu totul străină. Povestea orgoliilor și lipsei de cooperare și colaborare între cele 15-20 de expediții comerciale care trebuiau să asigure condiții optime de urcare pentru alpiniștii pe care îi ghidau.

Povestea scrisă de Kraukauer  e credibilă și de bun simț. Nu se cruță nici pe el nici pe alții în evaluarea acelei expediții tragice. Dar ”alții” cum ar fi  Boukreev s-au supărat și a început o polemică care s-a încheiat cu moartea alpinistului rus un an mai târziu , într-o altă expediție.

 Greșelile fiecăruia adunate la un loc, determinate de starea de epuizare și lipsa de oxigenare a creierului la peste 8000 de metri altitudine au avut efecte dezastruoase în acea expediție din 1996.Tragedia  a fost dezbătută la scară mondială,  8 oameni au murit în acea zi pe munte, dintre care doi ghizi principali, veterani ai Himalayei care și-au încălcat propriile reguli și s-au lăsat prinși de orgoliul promisiunilor imposibil de îndeplinit.

O parte interesantă a cărții este cea despre comercializarea escaladei pe Everest, probabil și în acest secol se întâmplă la fel. Comercializare  în sensul că urcarea pe Everest cu o  expediție comercială, costa   60-70 de mii de dolari și se asigurau în preț  ghizi, șerpași, hrană, corturi, oxigen și ce mai aveai nevoie pentru ascensiune. O parte mare din taxă era pentru permisele de urcare impuse de statul nepalez. 
Față în față cu muntele, totuși, nimeni nu garanta că acei clienți plătitori vor  ajunge pe vârf. Entuziasmul și încurajările  pe care le insuflă ghizii se lovesc de încăpățânarea  vârfului de a se lăsa cucerit. Vremea schimbătoare, zăpada, furtunile de vârf, nerespectarea regulilor au dus la tragedii nu numai atunci. 

Carte este foarte bine scrisă și documentată, completează și clarifică filmul și lasă impresii foarte puternice în sufletul cititorului.
   

24 octombrie 2023

Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale.



UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) marchează în perioada 23-29 octombrie 2023, Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale.- Global Media and Information Literacy Week 2023.

Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a organizat în 24.10.2023 o întâlnire profesională cu tema “Standardele Culturii Informatiei” la care au fost prezenți bibliotecari din sistemul de biblioteci publice, de biblioteci școlare si colegi de la Biblioteca Universitii Oradea .

Cuvantul de bun venit l-a adresat oaspetilor doamna director Ancuta Florina Schiop , care a vorbit despre noile perspective ale bibliotecilor datorate proiectelor pe care Biblioteca Judeteana se pregateste sa le implementeze.

Invitat special a fost doamna prof.Mirela Tanc, ( profesor recunoscut la nivel mondial, fiind nominalizată la Global Teacher Prize -premiul Nobel în educație) care impreuna cu doamna bibliotecar Dana Teședan au prezentat lucrarea “Noul normal în educație”. In secolul XXI educatia trebuie sa porneasca de la nivelul de intelegere  si capacitatile elevului, interesul lui pentru invatare  trebuie   stimulat in feluri care inca nu sunt predate in universitatile Romaniei.

Anca Potre a prezentat lucrarea ”Bune practici de Cultură a Informației în Biblioteca Liceului Tehnologic Felix, Sânmartin”. O biblioteca scoalra mica de comuna mare ,  se implica si scrie anual proeicte sfidand cutume si interdictii. Energia invetita e rasplatita ! 

Dr.Sana Silviu , bibliotecar la sectia de Colectii Speciale a bibliotecii judetene ne-a prezentat sursele de informatii care trebuie consultate in cazul in care dorim sa ne facem un arbore genealogic.

Workshopul de Standardele culturii informatiei, s-a incheiat cu o sesiune proactiva in care am definit standardele trecand de la tipuri de cerere a utilizatorilor, prin experienta bibliotecarului, definind etapele cautarii si selectarii informatiei in standardele mentionate , spre produsul final, informatia procesata, care ajunge la beneficiar.

Au fost 4 ore intense de schimb de experienta profesionala. Bibliotecarul este prin definitie un manager de informatie aflat la dispozitia intregii comunitatii.

Atelierul a fost organizat de Delia Pantea , bibliotecar metodist la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai “Oradea .


Poze realizate de Lilia Blaga, Doca Brandusa si Luminita Moga.
Expozitia conexa evenimentului a fost facuta de Eniko Majoros.


















 

23 octombrie 2023

Cultura informației- listă bibliografică

Biblioteca Județeană are în colecțiile ei o gamă foarte largă de titluri de carte care au ca și temă informația, tipurile de informație, corelate sau nu cu biblioteca.
Bibliografia de mai jos ne arată că din 1966 problema informațiilor era pe tapet, 
 Teoria informaţiei pe înţelesul tuturor.

Expozitia a fost realizata de Eniko Majoros.



















 DAVID, DANIEL. Prelucrări inconştiente de informaţie. Contaminarea psihologică în mass-media, practica clinică şi juridică. Daniel David. Ed. a 2-a. Bucureşti : Tritonic, 2004, 287 p. (Psihologie). Bibliogr. ISBN 973-8497-88-4
II 111796 159.9/D22

DRĂGULĂNESCU, NICOLAE-GEORGE. Bazele științei informației. prof. univ. dr. ing. Nicolae-George Drăgulănescu. București : Editura Universitară, 2020, 235 p. ; fig., tab. Bibliogr. ISBN 978-606-28-1165-5
III 52356 0/D80

GLODEANU, ION; GLODEANU, ION; DRAGOMIRESCU, DOINA. Actorii sociali ai promovării tehnologiilor informaţiei şi comunicaţiilor. Ion Glodeanu (coord.), Oscar Hoffman, Doina Dragomirescu. Bucureşti : Mica Valahie, 2003, 280 p. ; il. Bibliogr. Anexe. ISBN 973-85884-4-8
III 47221 004/A16

IORDACHE, ALEXANDRU. Arma informației : "Soldat cu arma la picior...". Alexandru Iordache. Târgoviște : Cetatea de Scaun, 2019, 433 p. ; foto. Bibliogr. p.418-433. ISBN 978-606-537-445-4
II 122250 35/I-70

MIÈGE, BERNARD. Informaţie şi comunicare : în căutarea logicii sociale. Bernard Miège. trad. de Adrian Staii. Iaşi : Polirom, 2008, 272 p. (Collegium. Media). ISBN 978-973-46-0753-2
III 47528 316/M67

NICULESCU, STELIAN; PINTEA, RODICA. Tehnologia informaţiei [*Carte tipărită] : manual clasa a IX-a. Stelian Niculescu, Rodica Pintea. Bucureşti : Editura Didactică şi Pedagogică, 2000, 144 p. ISBN 973-30-2087-7
DLJ 01617 004/N70

PESCARU, ALEXANDRU. Informaţie şi conducere în sănătatea publică. [*Carte tipărită]. Alexandru Pascaru. Cluj-Napoca : Dacia, 1971, 275 p. 2015/

II 60454 ; 614/P50

PETRE, RALUCA. Managementul informației în media. Raluca Petre. București : Tritonic, 2019, 345 p. (Comunicare. Media). ISBN 978-606-749-452-5
II 121168 659/P57

POPESCU, DANIELA ELENA; VLĂDUŢIU, MIRCEA; Proiectul "Programe postdoctorale în avangarda cercetării de excelenţă în tehnologiile societăţii informaţionale și dezvoltarea de produse și procese inovative". Managementul securităţii informaţiei. Daniela E. Popescu, Mircea Vlăduţiu. Oradea : Universitatea din Oradea, 2012, 341 p. Bibliogr. ISBN 978-606-10-0678-6
DLJ 06602 004/P81


POPOVICI, DIANA. Tehnologia informaţiei. [*Carte tipărită]. şl. dr. ing. Diana Popovici. Oradea : Universitatea din Oradea, 2012, 131 p. Bibliogr. ISBN 978-606-10-0954-1
DLJ 06599 004/P83


REPANOVICI, ANGELA. Ghid de cultura informaţiei. [*Carte tipărită]. Angela Repanovici. cuv. înainte Mircea Regneală. [Bucureşti] : Asociaţia Bibliotecarilor din România, 2012, 115 p. (Biblioteca ABR ; 26). Bibliogr. ISBN 978-973-85962-9-0
II 115609 II 115609; 004/R46 004/R46 004/R76


TODOR, IOANA. Uitarea intenţionată a informaţiei stereotipice. [*Carte tipărită]. Ioana Todor. prefaţa Mircea Miclea. Iaşi : Institutul European Iași, 2013, 291 p. (Psihologie). Bibliogr. ISBN 979-606-24-0004-0
II 115698 II 115698; 159.9/T68 159.9/T68


TRUŢĂ, MEDA. Prelucrarea informaţiei în mecanismul învăţării. Meda Truţă. Bucureşti : Tritonic, 2003, 257 p.;40 p. anexe. (Comunicare. Media). Bibliogr. Anexe. ISBN 973-8497-13-2
II 107812 159.9/T88

_____________________________________________________



BANCIU, DOINA. Culture de l'information et systèmes de communication au début du XXI-e : recueil de textes. coordonné par Doina Banciu. Bucureşti : Ars Docendi, 2000, 222 p. ISBN 973-8081-09-2
II 106088 0/C94

Books, Libraries, Information : Selected papersedited by the Methodological Department of the Central University Library of Bucharest ; editor : Mircea Regneală. [Bucureşti] : The Central University Library of Bucharest, [s.a.], 196 p.
II 120976 02/B67

Encyclopedia of Library and Information Science. . Vol.2, Des-LibXX, P.803-1590, 64 p. În: Encyclopedia of Library and Information Science. / edited by Miriam A. Drake . ─ 2nd ed. . ─ New York : Marcel Dekker, Inc., cop. 2003.
IV 7888

Encyclopedia of Library and Information Science. . Vol.3, Lib-PubXX, P.1591-2378, 64 p. În: Encyclopedia of Library and Information Science. / edited by Miriam A. Drake . ─ 2nd ed. . ─ New York : Marcel Dekker, Inc., cop. 2003.
IV 7888

Encyclopedia of Library and Information Science. . Vol.4, Pub-ZooXX, P.2379-3144, 64 p. În: Encyclopedia of Library and Information Science. / edited by Miriam A. Drake . ─ 2nd ed. . ─ New York : Marcel Dekker, Inc., cop. 2003.
IV 7888

Encyclopedia of Library and Information Science. [*Carte tipărită]. edited by Miriam A. Drake. 2nd ed.. New York; Basel : Marcel Dekker, Inc., cop. 2003, Vol.
IV 7888


KNOTT, CHERYL. Find the Information You Need! : Resources and Techniques for Making Decisions, Solving Problems, and Answering Questions. Cheryl Knott. Lanham, Maryland : Rowman & Littlefield Publishers, 2016, 135 p. ; il., fig. Bibliogr. Index Appendix. ISBN 978-1-4422-6247-8
III 50712 004/K61

NEWLIN, BARBARA . Answers Online: Your Guide to Informational Databases. Barbara Newlin. Berkeley : Osborne McGraw-Hill, 1985, 374 p. Index. ISBN 0-88134-136-3
III 42120

Perceptions of Libraries and Information Resources : a Report to the OCLC Membership. Joanne Cantrell, Diane Cellentani, Janet Hawk, Allane Wilson. graphics, layout editing Brad Gauder, Andy Havens. Dublin; Ohio : OCLC Online Computer Library Center, 2005, XI, [270] p. ; fig. ISBN 1-55653-364-0
IV 8575 02/P51

Public Libraries and Information Society (tit. orig.).

PÉREZ PULIDO, MARGARITA. Ethics Management in Libraries and Other Information Services. . Cambridge; Kidlington : Chandos Publishing, 2017, 174 p. ; il. (Chandos Information Professional Series). Bibliogr. Index. ISBN 978-0-08-101894-1
III 50759 659/P51

ZHIXIAN YI. Marketing Services and Resources in Information Organizations. Zhixian Yi. Cambridge; Kidlington : Chandos Publishing, 2017, 131 p. ; il. color. (Chandos Information Professional Series). Index. Bibliogr. ISBN 978-0-08-100798-3
III 50760 004/Z59

_____________________________________________________________

AIFTINCĂ, MARIN. Babilonul informaţiei : către o nouă ordine internaţională în domeniul comunicării şi informaţiei. Marin Aiftincă. Bucureşti : Editura Politică, 1987, 288 p.
II 88449 339/A29

ANGHELOIU, ION; GYÖRFI EUGEN; PATRICIU, VICTOR-VALERIU. Securitatea şi protecţia informaţiei în sistemele electronice de calcul. Ioan Angheloiu, Eugen Györfi, Victor Patriciu. Bucureşti : Editura Militară, 1986, 308 p.
III 39333 621/A60


BANCIU, DOINA. Managementul informaţiei şi al documentelor. coord. prof. univ. dr. ing. Doina Banciu. Bucureşti : Universitatea din Bucureşti, 2012, 216 p. ; fig., tab. Bibliogr. ISBN 978-606-16-0079-3
III 48944 02/M20

Bibliotecile publice şi societatea informaţiei. J. Thorhange, G. Larsen, H.-P. Thun şi H. Albrechtsen. ed. M. Gegbert ; coord. trad. și rev. ştiinţifică pentru versiunea în limba română Doina Banciu. Bucureşti : Asociaţia Bibliotecarilor din Bibliotecile Publice din România, 1998, 220 p. (Bibliotecile în societatea informaţiei). ISBN 973-0-00777-2
IV 7217 IV 7253 0/B51

Bibliotecile în societatea informaţiei.

BITTERFELD, HERMAN. O informaţie germană din 1838 despre mişcarea ştiinţifică şi medicală în Moldova. [*Carte tipărită]. Dr. Herman Bitterfeld. Cluj-Napoca : [s.n.], 1936, 24 p. Bibliogr. - Universitatea "Regele Ferdinand I" din Cluj. Facultatea de medicină. Teză de doctorat nr. 979. Coord. şt. : Prof. Dr. Valeriu Bologa
61(498)/B54

BOTEZ, VICTOR. Informaţie, cunoaştere, acţiune. Victor Botez. Bucureşti : Editura Politică, 1983, 124 p. (Dezbateri ideologice).
II 79408

BRANA, CODRUŢ; BRANA, VALERIA. Transmiterea informaţiei numerice. [*Carte tipărită]. ing. Codruţ Brana, ing. Valeria Brana. Bucureşti : Editura Tehnică, 1970, 2 vol. (Automatica).
II 44821

BÂRLIBA, MARIA CORNELIA. Informaţie şi competenţă. [*Carte tipărită]. Cornelia Bârliba. Bucureşti : Editura Științifică și Enciclopedică, 1986, 175 p. 2008

CEAUŞU, VALERIU. Informaţie şi acţiune. Valeriu Ceauşu. Bucureşti : Editura Militară, 1989, 240 p. ISBN 973-32-0042-5
II 91538 159.9/C33

CONSTANTINESCU, PAUL. Sisteme ierahizate. Rolul informației în geneză și dezvoltare. Paul Constantinescu. București : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1986, 183 p.
510/C66

CONSTANTINESCU, PAUL. Sisteme ierarhizate. Rolul informaţiei în geneză şi dezvoltare. Paul Constantinescu. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1986, 183 p.
III 39357 510/C66

COSTAKE, NICOLAE N. Alegerea sistemelor electronice numerice de prelucrare a informaţiei. [*Carte tipărită]. Nicolae N. Costake. Bucureşti : Editura Tehnică, 1970, 192 p. (Automatica ; 20).  
II 44139

GUIAŞU, SILVIU. Aplicaţii ale teoriei informaţiei [*Carte tipărită] : sisteme dinamice, sisteme cibernetice. Silviu Guiaşu. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1968, 351 p. Bibliogr.  
II 47699 621.3/G95

GUIAŞU, SILVIU; THEODORESCU, RADU. Teoria matematică a informaţiei. [*Carte tipărită]. Silviu Guiaşu, Radu Theodorescu. Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1966, 228 p. Bibliogr.  
II 47726 621.3/G95

NEGREANU, DAN; RADIAN, THEA JULIETA. Privire în lumea informaţiei. [*Carte tipărită]. Dan Negreanu, Thea Julieta Radian. Bucureşti : Albatros, 1976, 264 p. (Cristal). Bibliogr. 2011
II 69367 II 69367; 621.3/N40 621.3/N40

PAMFIL, EDUARD; OGODESCU, D. Psihologie şi informaţie. Ed. Pamfil , D. Ogodescu. [Bucureşti] : Editura Ştiinţifică, 1973, 208 p. (Psyché).
II 62650 II 62650 ; 159.9/P17 159.9/P17

POPESCU, NICOLAE. Automatizarea prelucrării informației. col. dr. ing. Nicolae Popescu. București : Editura Militară, 1972, 364 p. ; fig., tab. Bibliogr.
III 29620 004/P81

Prelucrarea electronică a informaţiei economice. Lascu Rîcu, Constantin Staicu, Ion Ştefănescu, Florin Bică. Craiova : Scrisul Românesc, 1983, 371 p.
III 38054 004/P90 681.3/P90

Prelucrarea electronică a informaţiei economice. . [sl]: . ─ [sn]: , 1969, 220 p.
III 29138 III 31216

ROSENBLATT-ROTH, M. Teoria informaţiei pe înţelesul tuturor. [*Carte tipărită]. dr. M. Rosenblatt-Roth. Bucureşti : Editura Ştiinţifică, 1966, 123 p. (Orizonturi).
II 46747

SOFRON, E. ; TOTOLICI, G. ; ȘCHIOPU, L. Afișarea alfanumerică a informației. dr. ing. E. Sofron, ing. G. Totolici, ing. L. Șchiopu. București : Editura Militară, 1982, 175 p. ; fig., tab. Bibliogr. Anexe
III 36142

Transmisia şi prelucrarea digitală a informaţiei : sesiune de comunicări ştiinţifice (4-6 octombrie 1973). Bucureşti : Editura Academiei Republicii Socialiste România, 1974, 311 p. ; fig., tab. (Probleme de automatizare ; 8).
621/P93 621/P94

Transmiterea informaţiei numerice. Vol. 1. [*Carte tipărită]144 p. (Automatica ; 22). În: Transmiterea informaţiei numerice. / ing. Codruţ Brana, ing. Valeria Brana . ─ Bucureşti : Editura Tehnică, 1970.
II 44821

Transmiterea informaţiei numerice. Vol. 2. [*Carte tipărită]184 p. (Automatica ; 23). În: Transmiterea informaţiei numerice. / ing. Codruţ Brana, ing. Valeria Brana . ─ Bucureşti : Editura Tehnică, 1970.
II 44821

_______________________________________________________________________

20 octombrie 2023

Șezătoare de toamnă

 Toamna aduce alături de Șezătoarea de la Bibliotecă mâini harnice de copilași. 


Sara a început să învețe să coasă, Dalia și Alexandru sub supravegherea Luciei au făcut opincuțe.Ioana și Elena au tricotat,  Viorica D. a făcut cipcă, Anca a depănat lână și Lili a croit. Viorica S., eu , Claudia și Alexia , am cusut. Bianca și Olimpia au stat la povești, Eniko a povestit cu Claudia despre cursurile de croitorie din oraș.

Cam așa au trecut orele de șezătoare de ieri, 19 octombrie 2023.







Ia Alexiei.





















                                                           





Programul Șezătorii ”IA Oradea”

Programul Șezătorii ”IA Oradea” în primul semestru al anului 2025   

Wikipedia

Rezultatele căutării