17 octombrie 2023

Conferința Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România- 2023

 

În data de 12-13. octombrie a fost organizat la Târgu Mureș conferința Asociației Bibliotecarilor Maghiari din România. În Palatul Culturii, unde are sediu Biblioteca Județeană Mureș, s-au adunat cca. 70 de bibliotecari.

În prima zi s-audiscutat despre problemele programului de bibliotecă Qulto (multe biblioteci folosesc programul respectiv), dl. Bodnár Róbert, membru al Comisiei Naționale a Bibliotecilor, ne-a prezentat câteva aspecte despre munca comisiei, în ce stadiu se află modificarea legii bibliotecilor (probabil se află într-un sertar, undeva) și până la prânz am făcut o plimbare ghidată de colegele din județeană, în sediul bibliotecii.

După masă s-a discutat despre probleme comune, cum ar fi donația, inventarul, evenimente culturale organizate la bibliotecă.

A doua zi am vizitat Biblioteca Teleki și Muzeul Bolyai. Biblioteca Teleki  s-a deschis ca bibliotecă publică în anul 1802, de atunci fondul de carte stă în permanenţă la dispoziţia cititorilor. Începuturile acestei biblioteci sunt legate de numele lui Sámuel Teleki (1739-1822), originar din Gorneşti, judeţul Mureş.

Târgu-Mureş este şi oraşul celor doi Bolyai, pentru că cei doi matematicieni geniali au trăit o bună parte a vieţii în acest oraş. Obiectele lor personale care s-au păstrat, pot fi văzute în Muzeul Bolyai, muzeu memorial.

Înainte de închidere doi colegi, unul de la Gheorgheni, celălalt din Odorheiu Secuiesc, ne-au prezentat câte un eveniment mai puțin obișnuit, organizat la bibliotecile lor. Din prima prezentare am aflat, cum se organizează vizita cailor la bibliotecă, a doua prezentare a fost dedicată lui Johannes Gutenberg și tipografiei.

La închidere președintele asociației, dl. Szőcs Endre ne-a urat spor la treabă și ne-a oferit sprijinul asociației în legătură cu orice problemă profesională.

A consemnat Iudit Gheri 










"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării