24 octombrie 2023

Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale.



UNESCO (Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură) marchează în perioada 23-29 octombrie 2023, Săptămâna mondială a alfabetizării mediatice și informaționale.- Global Media and Information Literacy Week 2023.

Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai” a organizat în 24.10.2023 o întâlnire profesională cu tema “Standardele Culturii Informatiei” la care au fost prezenți bibliotecari din sistemul de biblioteci publice, de biblioteci școlare si colegi de la Biblioteca Universitii Oradea .

Cuvantul de bun venit l-a adresat oaspetilor doamna director Ancuta Florina Schiop , care a vorbit despre noile perspective ale bibliotecilor datorate proiectelor pe care Biblioteca Judeteana se pregateste sa le implementeze.

Invitat special a fost doamna prof.Mirela Tanc, ( profesor recunoscut la nivel mondial, fiind nominalizată la Global Teacher Prize -premiul Nobel în educație) care impreuna cu doamna bibliotecar Dana Teședan au prezentat lucrarea “Noul normal în educație”. In secolul XXI educatia trebuie sa porneasca de la nivelul de intelegere  si capacitatile elevului, interesul lui pentru invatare  trebuie   stimulat in feluri care inca nu sunt predate in universitatile Romaniei.

Anca Potre a prezentat lucrarea ”Bune practici de Cultură a Informației în Biblioteca Liceului Tehnologic Felix, Sânmartin”. O biblioteca scoalra mica de comuna mare ,  se implica si scrie anual proeicte sfidand cutume si interdictii. Energia invetita e rasplatita ! 

Dr.Sana Silviu , bibliotecar la sectia de Colectii Speciale a bibliotecii judetene ne-a prezentat sursele de informatii care trebuie consultate in cazul in care dorim sa ne facem un arbore genealogic.

Workshopul de Standardele culturii informatiei, s-a incheiat cu o sesiune proactiva in care am definit standardele trecand de la tipuri de cerere a utilizatorilor, prin experienta bibliotecarului, definind etapele cautarii si selectarii informatiei in standardele mentionate , spre produsul final, informatia procesata, care ajunge la beneficiar.

Au fost 4 ore intense de schimb de experienta profesionala. Bibliotecarul este prin definitie un manager de informatie aflat la dispozitia intregii comunitatii.

Atelierul a fost organizat de Delia Pantea , bibliotecar metodist la Biblioteca Judeteana “Gheorghe Sincai “Oradea .


Poze realizate de Lilia Blaga, Doca Brandusa si Luminita Moga.
Expozitia conexa evenimentului a fost facuta de Eniko Majoros.


















 

"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării