17 octombrie 2023

“Comunitatea mai presus de comercializare”

 





Tema pentru “Săptămâna accesului liber 2023”: Comunitatea mai presus de comercializare

“Comunitatea mai presus de comercializare” este tema pentru Săptămana Internațională a Accesului Liber de anul acesta (23-29 octombrie). Această temă încurajează o conversație sinceră despre ce abordări cu privire la educația academică și cercetarea deschisă acordă prioritate intereselor publicului larg și ale comunității academice - și care nu.

Adoptată de cele 193 de state membre ale sale,

Recomandarea UNESCO privind știința deschisă evidențiază necesitatea de a acorda prioritate comunității în fața comercializării, solicitând prevenirea "extragerii inechitabile a profitului din activitățile științifice finanțate din fonduri publice" și sprijinirea "modelelor de publicare necomerciale și a modelelor de publicare colaborative fără taxe de procesare a articolelor". Axându-ne pe aceste domenii, putem realiza viziunea inițială, conturată atunci când a fost definit pentru prima dată accesul liber: "o veche tradiție și o nouă tehnologie au convers pentru a face posibil un bun public fără precedent".

Atunci când interesele comerciale sunt prioritizate în detrimentul celor ale comunităților pe care cercetarea încearcă să le servească, apar mai multe probleme.

Săptămâna Accesului Deschis oferă o oportunitate pentru ca actorii interesați să discute subiectele care sunt cele mai relevante în contextul lor local.

Acestea ar putea include:

Ce se pierde atunci când un număr tot mai mic de organizații controlează producția de cunoaștere, în locul cercetătorilor înșiși?

Care este costul modelelor de afaceri care impun niveluri extreme de profit?

Când începe colectarea și utilizarea datelor cu caracter personal să submineze libertatea academică?

Poate funcționa vreodată comercializarea în sprijinul interesului public?

Ce opțiuni de utilizare a infrastructurii controlate de comunitate există deja care ar putea servi mai bine interesele comunității de cercetare și ale publicului (cum ar fi serverele de pretipărire, depozitele și platformele de publicare cu acces liber)?

Cum putem să ne orientăm în mod implicit către utilizarea acestor opțiuni care țin cont de comunitate?

 

Pentru mai multe informatii despre Săptămâna Internațională a Accesului Liber, vă rugăm să accesați: openaccessweek.org

Traduceri ale acestui anunț în alte limbi se găsesc la openaccessweek.org

Grafica pentru tema din acest an a Săptămânii Accesului Liber este disponibilă la openaccessweek.org.





"Ziua Bibliotecarului" la Filiala Decebal

Marți, 23 aprilie 2024, 34 de copii din grupele mari A și C, de la Grădinița cu program prelungit nr. 53 din Oradea, Structura nr. 20, însoț...

Wikipedia

Rezultatele căutării